- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.07.2013, 15:00)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: România menţine poziţia privind retragerea trupelor şi armamentului Rusiei din Transnistria
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că România îşi menţine poziţia privind retragerea de către Rusia a trupelor şi armamentului din Transnistria, conform angajamentelor asumate în 1999 la Istanbul.
Urmărește
392 afișări
Corlăţean: România menţine poziţia privind retragerea trupelor, armamentului Rusiei din Transnistria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Poziţia României ţine de angajamentele Federaţiei Ruse şi, în final, decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul, care au fost adoptate în 1999. Vorbim de retragerea trupelor ruse şi armamentului şi vorbim până la urmă şi de opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune", a declarat Corlăţean.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că misiunea militară rusă de menţinere a păcii în Transnistria se va putea transforma în operaţiune de poliţie doar după soluţionarea politică a conflictului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Corlăţean a spus, întrebat despre poziţia ministrului rus, că această temă a retragerii militare din Transnistria este mai complexă şi mai delicată.
"Evident că tema este mai complexă şi este mai delicată. Evident că aspectele sunt discutate în formatul «5+2» de negocieri. Aici însă, la nivel de principiu, trebuie să spun că am avut o poziţie asemănătoare la Moscova, atât România, cât şi Federaţia Rusă, prin poziţia exprimată la conferinţa de presă de către ministrul Lavrov, am salutat necesitatea unor progrese în formatul «5+2» pe aspectele de fond, care până acum au fost evitate", a mai afirmat Corlăţean.
"Noi, partea rusă, suntem interesaţi de soluţionarea mai rapidă a conflictului, deoarece acest lucru va permite retragerea muniţiei stocate în continuare, în mare cantitate, în regiune. În cadrul soluţiei, toate obstacolele faţă de evacuarea acestei muniţii vor fi îndepărtate şi atunci se va putea negocia - tot în acest cadru - un nou format al prezenţei internaţionale în Transnistria", a spus Lavrov miercuri, după întâlnirea cu ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.
În regiunea autonomă se află, în prezent, o forţă unificată alcătuită din contingente rus, moldovean şi transnistrean.
Lavrov a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să evite acţiuni unilaterale, în efortul de soluţionare a conflictului transnistrean. "Chişinăul şi Tiraspolul este necesar să se abţină de la acţiuni unilaterale susceptibile să provoace o reacţie în lanţ şi să exacerbeze emoţii ce pot afecta o soluţie politică", a spus ministrul rus.
Soluţionarea conflictului transnistrean face obiectul unor negocieri în formatul "5+2" (Republica Moldova şi Transnistria ca părţi în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi UE şi Statele Unite ca observatori).
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe