Corlăţean: România priveşte procesul de asociere a Republicii Moldova la UE în logica unei viitoare aderări

România priveşte procesul de asociere politică şi economică a R.Moldova la UE în logica unei viitoare aderări la spaţiul comunitar, a declarat, marţi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat în vizită în Republica Moldova.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: România priveşte procesul de asociere a Republicii Moldova la UE în logica unei viitoare aderări

Ministrul român de Externe Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Titus Corlăţean a avut o întrevedere cu omologul moldovean, Natalia Gherman.

Cei doi oficiali au discutat despre agenda europeană a Chişinăului şi despre aspectele bilaterale care confirmă "relaţia privilegiată care există între România şi Republica Moldova şi rolul de susţinător principal al R. Moldova pe care România îl joacă în cadrul Uniunii Europene pe acest traseu al viitoarei integrări în UE", a declarat ministrul român de Externe, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul moldovean.

Potrivit şefului diplomaţiei, "România priveşte procesul de asociere politică şi economică a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în logica unei viitoare aderări la UE".

Ministrul de Externe şi-a exprimat încrederea în parafarea de către Chişinău a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Economic, la summit-ul de la Vilnius (28-29 noiembrie).

"Am motive să fiu extrem de încrezător în succesul summit-ului de la Vilnius, în ceea ce priveşte R. Moldova, respectiv parafarea integrală a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Economic", a punctat Corlăţean.

Totodată, el a salutat eforturile întreprinse de Guvernul moldovean în planul de măsuri privind liberalizarea regimului de vize. "Moldova şi-a făcut treaba din acest punct de vedere, îndeplineşte criteriile tehnice pentru liberalizarea regimului de vize, urmează componenta de decizie politică la nivelul Consiliului şi PE", a declarat ministrul de Externe, adăugând că decizia de vineri a CE de recomandare a ridicării vizelor reprezintă "un pas uriaş făcut de Republica Moldova pe calea sa europeană".

Potrivit lui Corlăţean, Grecia va include între priorităţile sale rezolvarea problemei vizelor pentru moldoveni, în primul semestru al anului viitor, când va deţine Preşedinţia UE.

Guvernul de la Chişinău şi-a propus semnarea celor două acorduri - care ar urma să fie parafate la Vilnius - sub mandatul actualei Comisii Europene, "probabil la începutul toamnei anului viitor, pentru a permite ratificarea de către Parlamentul moldovean până în perioada de alegeri, de campanie electorală", a anunţat ministrul român de Externe.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat că vizita lui Titus Corlăţean are "o încărcătură simbolică, deoarece ne aflăm la ultima etapă a maratonului diplomatic" înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Gherman a precizat că, în ceea ce priveşte ridicarea vizelor, procesul decizional nu este finalizat. "Vom depune împreună toate eforturile pentru o concluzie cât se poate de rapidă şi, bineînţeles, pozitivă", a spus ministrul moldovean de Externe, amintind de asistenţa oferită de România în toate etapele procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit şi cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, discuţiile concentrându-se pe analizarea proiectelor bilaterale de interconectare în plan energetic şi al infrastructurii de transporturi, potrivit unui comunicat MAE.

Corlăţean a evocat "angajamentul solid" al României, politic şi financiar, în direcţia realizării interconectării sistemelor de transport de gaze şi de electricitate, în primul rând a gazoductului Iaşi-Ungheni. El a menţionat, în acest sens, "perfectarea recentă a cadrului juridic care va permite transferul rapid, către Chişinău, a fondurilor alocate de la bugetul de stat al României pentru execuţia lucrărilor la gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova", menţionează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici