- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.04.2014, 17:02)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Rusia nu acţionează pentru reducerea escaladării situaţiei în Ucraina
Evoluţiile din Ucraina arată că Rusia nu acţionează în direcţia reducerii escaladării situaţiei din această ţară, aşa cum s-a angajat la Geneva, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, adăugând că UE examinează posibilitatea de noi sancţiuni.
Urmărește
342 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: SIlviu Matei / Mediafax Foto)
Şeful diplomaţiei a precizat că situaţia din Ucraina a fost discutată în cadrul conferinţei "Toward a Europe whole and free", organizată la Washington de Atlantic Council, eveniment la care participă " înalţi oficiali americani, dar şi înalţi responsabili europeni, prim-miniştri, miniştri de externe, ai apărării şi, bineînţeles, reprezentanţi ai UE şi ai NATO".
"Există, în mod evident, o preocupare foarte serioasă legată de faptul că angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Geneva sunt departe de a fi implementate. Dimpotrivă, evoluţiile în teren califică Rusia ca neacţionând în direcţia reducerii escaladării. Acesta este şi motivul pentru care, în clipa de faţă, atât Administraţia americană, care a adoptat recent noi sancţiuni, cât şi noi, la nivelul UE, examinăm posibilitatea adoptării de sancţiuni suplimentare", a precizat ministrul de Externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Titus Corlăţean a subliniat faptul că situaţia din regiunea estică a Ucrainei riscă să perturbe alegerile prezidenţiale din 25 mai.
"Din păcate, lucrurile nu merg în direcţia cea bună şi riscurile legate de regiunile estice ale Ucrainei sunt foarte serioase şi riscă să perturbe realizarea unui proces electoral atât de important, cel prezidenţial, la 25 mai, în Ucraina. De altfel, ceea ce se întâmplă în Ucraina de Est se doreşte a fi, probabil, şi un obstacol în calea traseului european al Ucrainei, cu risc de contagiune şi spre alte zone, spre Odessa şi chiar Transnistria şi Republica Moldova", a spus ministrul Afacerilor Externe.
"Există un sentiment mai general că atitudinea comunităţii europene şi euroatlantice trebuie să rămână extrem de coordonată şi de fermă în aceste momente, o atitudine de manieră să descurajeze Federaţia Rusă în a merge în direcţia greşită", a mai spus Corlăţean.
Statele Unite au decis, luni, să impună sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui rus, Vladimir Putin, ca represalii faţă de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "acţiuni de provocare" în Ucraina, relatează AFP.
Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită de stat.
"Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia" în ţară şi "ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.
Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean.
"Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă", a adăugat el.
Sancţiunile, care-l vizează pe directorul gigantului petrolier Rosneft, Igor Secin, intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin. Ele nu vizează, însă, în mod specific, sectoarele minier şi energetic.
Casa Albă a anunţat că asemenea sancţiuni sunt posibile, în continuare, dar că vor fi declanşate doar dacă Rusia invadează efectiv Ucraina.
Un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei americane a subliniat, sub protecţia anonimatului, că noile sancţiuni vor fi mobilizate în coordonare cu măsurile de aceeaşi natură ale UE. El a dat asigurări că sancţiunile deja impuse au "efecte" asupra economiei ruse.
Între firmele sancţionate se află Avia Group Limited, băncile Severny Morsoy, InvestCapital, SMP şi Sobin, dar şi Transoil, Volga Resources Group şi Zest Leasing.
În afară de Secin, un colaborator foarte apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, între persoanele sancţionate de către Statele Unite se află şi Serghei Şemezov, conducătorul holdingului public Rostec, care întreţine relaţii cu preşedintele rus încă din anii '80.
Sunt vizaţi, de asemenea, Viaceslav Volodin, adjunctul şefului Administraşiei prezidenţiale ruse, Aleksei Puşkov, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) şi vicepremierul Dmitri Kozak.
La rândul său, Departamentul american al Comerţului a anunţat o înăsprire a resctricţiilor impuse exportului de echipamente de înaltă tehnologie către Rusia, care contribuie sau pot contribui la capacităţile militare ale Moscovei. În această perspectivă, 13 firme au fost plasate sub supraveghere, între care Stroytransgaz Holding, cu sediul în Cipru, şi Volga Group, cu sediul la Luxemburg şi în Rusia.
Totodată, statele membre UE intenţionează să înăsprească sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu criza ucraineană, dar au păreri divergente asupra oportunităţii vizării anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, au declarat, miercuri, surse diplomatice, relatează AFP.
Potrivit AFP, Marea Britanie face parte dintre ţările care promovează mai multă fermitate faţă de Rusia, alături de Polonia şi statele baltice. Însă numeroase alte state membre, în special din sudul Europei, sunt mai reticente şi privilegiază dialogul cu Moscova, în timp ce Franţa şi Germania adoptă o poziţie de mijloc.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe