Corlăţean s-a întâlnit cu omologul britanic. Philip Hammond a acceptat invitaţia pentru o vizită la Bucureşti

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut, miercuri, înaintea participării la Summit-ul NATO ce se va desfăşura la Newport, Ţara Galilor, o întrevedere cu omologul său britanic, Philip Hammond, acesta acceptând invitaţia de a face în perioada următoare o vizită oficială la Bucureşti.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului Corlăţean s-a întâlnit cu omologul britanic. Philip Hammond a acceptat invitaţia pentru o vizită la Bucureşti

Corlăţean s-a întâlnit cu omologul britanic. Philip Hammond a acceptat invitaţia pentru o vizită la Bucureşti

Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române "a adresat felicitări oficialului britanic, pentru numirea sa, în iulie, în funcţia de ministru al afacerilor externe şi l-a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru cooperare şi dialog, în vederea consolidării, în continuare, a relaţiei bilaterale dintre România şi Marea Britanie". "Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, ministrul afacerilor externe subliniind importanţa valorificării la întregul potenţial a Parteneriatului strategic româno-britanic, relansat în iunie 2011. A fost agreată consolidarea în continuare a dialogului politic bilateral, în cadrul Parteneriatului Strategic româno-britanic convenit în anul 2003, prin stabilirea unui mecanism de consultări periodice, la toate nivelele", menţionează sursa citată.

De asemenea, cei doi interlocutori au evidenţiat buna cooperare în domeniul economic, "confirmată de o dinamică ascendentă continuă a schimburilor comerciale din ultimii ani (un nivel record de 3,3 miliarde Euro în 2013 şi o creştere de aproximativ 10% în primul semestru din 2014), în condiţiile unui climat economic european şi internaţional dificil". Conform comunicatului MAE, ambele părţi au convenit asupra încurajării în continuare a cooperării economice, precum şi asupra utilizării potenţialului investiţional existent între cele două ţări, prin promovarea oportunităţilor de afaceri în domenii de interes comun precum energie, infrastructură, IT.

"Au fost abordate aspecte legate de situaţia din Vecinătatea estică, şeful diplomaţiei române reiterând preocuparea faţă de evoluţiile de securitate din Ucraina şi asertivitatea sporită a Federaţiei Ruse în regiune şi subliniind necesitatea respectării integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei, în conformitate cu reglementările internaţionale, precum şi nevoia acordării unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euro-atlantici, pentru procesul de stabilizare şi reformă a Ucrainei, menit să asigure parcursul european ales în mod liber de poporul ucrainean", menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea unui sprijin susbstanţial şi concret pentru cetăţenii moldoveni şi autorităţile de la Chişinău, pentru susţinerea aspiraţiilor pro-europene şi democratice liber asumate, sprijin cu atât mai necesar în contextul situaţiei din regiune şi al apropiatelor alegeri legislative din Republica Moldova, se mai arată în comunicat. Cei doi miniştri au evocat succesul reuniunii Grupului de Acţiune Europeană pentru Republica Moldova, prezidată de România, care a avut loc la Chişinău la 1 septembrie.

"În perspectiva apropiatului Summit NATO, cei doi doi interlocutori au trecut în revistă elementele de substanţă de pe agenda reuniunii la vârf Aliate, reliefându-se necesitatea întăririi apărării colective şi a capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă multiplelor provocări de securitate, inclusiv prin creşterea bugetelor destinate apărării, fiind subliniată, totodată, importanţa reconfirmării solidităţii relaţiei transatlantice pentru gestionarea adecvată a riscurilor de securitate asociate noului context geostrategic. Şeful diplomaţiei române a exprimat aprecierea pentru măsurile de reasigurare adoptate de NATO în contextul evoluţiilor din Ucraina şi a reiterat necesitatea unei prezenţe relevante şi echilibrate a NATO în statele de pe flancul estic al Alianţei, precum şi pentru acordarea unei atenţii sporite regiunii extinse a Mării Negre, areal extrem de important sub aspect economic, energetic şi securitar", se mai arată în comunicat.

Şeful diplomaţiei britanice a acceptat invitaţia adresată de omologul român de a efectua, în perioada următoare, o vizită oficială la Bucureşti, precizează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici