Creţu: România ar trebui să facă o informare în Consiliul European privind migraţia din Ucraina

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, sâmbătă, la Putna, că va trebui luat în considerare afluxul imigranţilor din Ucraina, iar România ar trebui să prezinte în Consiliul European care este situaţia, adăugând însă că fenomenul cel mai dramatic e cel din Mediterană.

Urmărește
545 afișări
Imaginea articolului Creţu: România ar trebui să facă o informare în Consiliul European privind migraţia din Ucraina

Creţu: România ar trebui să facă o informare în Consiliul European privind migraţia din Ucraina (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Întrebată dacă în cadrul Comisiei Europene se pune problema imigranţilor care pot proveni din Ucraina din cauza războiului din această ţară, Corina Creţu a spus că există un plan de lucru al CE cu cote ale imigranţilor.

"Bineînţeles că cel din Mediterană e cel mai dramatic fenomen, care se întâmplă zi de zi şi este vorba de zeci de mii de oameni. Şi acest aflux din Ucraina ar trebui luat în considerare şi este responsabilitatea României de a prezenta în Consiliul European care este situaţia", a spus Corina Creţu.

Ea a apreciat că ar trebui să se facă o informare completă către Comisia Europeană privind impactul acestui aflux de oameni în fiecare stat membru al UE.

Peste 2.000 de persoane s-au înecat în Marea Mediterană în cursul anului 2015, în încercarea de a ajunge în Italia, Malta, Grecia sau Spania. Recent, cel puţin 200 de oameni au murit în largul Libiei după scufundarea unui pescador la bordul căruia erau aproximativ 600 de imigranţi. În ultima săptămână, Misiunea navală a Uniunii Europene a salvat aproape 3.000 de imigranţi care riscau să se înece în Marea Mediterană.

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), aproximativ 250.000 de extracomunitari au ajuns în ţări ale Uniunii Europene în primele şapte luni ale anului 2015, dintre care 124.000 în Grecia şi 98.000 în Italia.

Comisia Europeană consideră situaţia o urgenţă care cere un răspuns colectiv al Uniunii Europene, pentru a face faţă sutelor de mii de imigranţi care încearcă să ajungă în Europa.

Recent, Comisia Europeană a aprobat 23 de programe multianuale în domeniul migraţiei, în valoare de 2,4 miliarde de euro, România urmând să primească aproape 100 de milioane de euro.

În luna mai, Comisia Europeană a propus un mecanism de "relocare" a imigranţilor, în scopul ajutării Italiei şi Greciei.

România ar urma să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigraţiei pe Marea Mediterană şi distribuirea refugiaţilor în spaţiul Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici