Creţu, un nou avertisment: Din păcate, vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu scrie, într-o postare pe Facebook, că la finalul acestui an vor fi şi ţări care vor pierde fonduri însă situaţia exactă va fi cunoscută de abia la şfârşitul lunii ianuarie a anului 2019.

Urmărește
933 afișări
Imaginea articolului Creţu, un nou avertisment: Din păcate, vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an

Creţu: Din păcate, vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an

Aceasta face un fel de bilanţ al propriei activităţi, la final de an, precizând că 2018 a fost un an plin de provocări.

"Consider că am facut maximum posibil, împreună cu echipa mea din Cabinet şi serviciile din subordinea mea, DG Regio, să ajutăm Statele Membre, implicit şi România, să folosească la maximum banii europeni nerambursabili, pentru proiecte de succes, care îmbunătăţesc viaţa oamenilor. Raportul de ieri al Comisiei Europene privind utilizarea Fondurilor structurale confirmă rezultatele muncii noastre, mai ales în privinţa fondurilor pe care le gestionez în mod direct: Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul de coeziune", a scris Corina Creţu pe Facebook.

Aceasta a mai spus că au fost alocate, în premieră, cele mai multe fonduri, 373 milioane de euro pentru cele 27 de state membre UE, bani prevăzuţi în bugetul european pentru intervalul 2021-2027.

"Cel mai important succes pentru mine, în acest an, a fost propunerea privind bugetul european pentru perioada 2021-2027, unde, pentru prima oară, politica de coeziune are prevăzută cea mai mare anvelopă financiară: 373 miliarde de euro, pentru cele 27 state membre. Am reuşit să găsim indicatori de alocare a fondurilor politicii de coeziune prin care să nu lăsăm nici o regiune în urmă, iar peste 80% din aceast buget ar urma să sprijine regiunile cu cele mai mari nevoi. Astfel, dacă Parlamentul European şi Consiliul vor vota formula propusă de Comisie, ţări ca România, Bulgaria, Grecia, Italia şi Spania vor avea alocări semnificativ mai mari faţă de perioada 2014-2020", a explicat Creţu.

Comisarul european a adăugat că vor fi state care vor pierde fonduri la sfârşitul lui 2018.

"Dar banii nu sunt totul! Proiectele de calitate, capacitatea administrativă, colaborarea între instituţiile din fiecare ţară, reducerea birocraţiei, coordonarea, voinţa politică - toate acestea sunt esenţiale. Din păcate, vor exista ţări care vor pierde fonduri la final de an, dar situaţia exactă o vom cunoaşte abia la finalul lunii ianuarie", a completat Corina Creţu.

De asemenea, ea vorbeşte şi despre Fondul de Solidaritate, precizând să speră ca acesta să devină mai flexibil în perioada de programare financiară.

"Un alt aspect de care sunt mândră este cel al solidarităţii în caz de dezastre naturale - fie că vorbim de cutremurul din Italia, de incendiile din Portugalia sau Grecia, am fost prezentă acolo unde autorităţile naţionale m-au invitat şi am ajutat cu tot ce am putut, în limitele Regulamentului Fondului de Solidaritate. Sper ca acesta să devină mai flexibil pentru viitoarea perioadă de programare. De asemenea, am vizitat aproape toate ţările Uniunii Europene, pentru a vedea la faţa locului proiecte realizate cu fonduri europene, care au creat locuri de muncă, au crescut competitivitatea economică şi au îmbunătăţit viaţa oamenilor. Pentru mine, până la urmă, acesta e scopul final: o viaţă mai bună pentru cetăţenii europeni. 2018 a fost un an plin de provocări", a conchis comisarul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici