- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Diaconescu: Comisarul Fule, neperformant în obiectivitate şi neutralitate, disonant cu poziţia sa
Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule "nu a reuşit să performeze în obiectivitate şi neutralitate, în conformitate cu spiritul comunitar şi la înălţimea poziţiei sale în Comisia Europeană", a scris, sâmbătă, pe blogul personal, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu (Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)
"(...) Cu toate că România a reuşit să atingă obiectivele şi condiţionalităţile care i-au revenit – cu foarte mari eforturi şi evident costuri, domnul Fule, în calitate de comisar european nu a reuşit să performeze în obiectivitate şi neutralitate, în conformitate cu spiritul comunitar şi la înălţimea poziţiei sale în Comisia Europeană, astfel încât să se evite celebrele şi inexplicabilele amânări de aderare la Schengen", a spus Diaconescu, într-o postare intitulată "Un pic de moderaţie nu i-ar strica domnului Fule".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Fostul ministru mai spune că extinderea UE cu România şi Bulgaria "nu a reprezentat în nici un caz un gest filantropic al Uniunii şi cu atât mai puţin un gest politic lipsit de argument", de vreme ce ambele ţări au suferit, ca efect al extinderii, "transformări de substanţă, de sistem, într-o manieră dramatică şi într-un interval de timp extrem de scurt", deci, cu atât mai mult, rolul comisarului Fule "ar fi trebuit să se manifeste în sensul integrării României şi nu al stratificării membrilor Uniunii pe categorii arbitrare".
Diaconescu susţine şi că, din punct de vedere al performanţei în timpul mandatului de comisar, Fule "a fost şi va rămâne responsabil de managementul cel puţin discutabil al extinderii UE spre Ucraina".
"Aşadar, Stefan Fule, un domn cu care m-am intâlnit de câteva ori în intâlniri bilaterale, poate să îşi încheie acest mandat de comisar european şi într-o manieră decentă, iar noi nu îi vom reproşa nimic atâta vreme cât nu ne va aduce aminte că se face responsabil de ţinerea României la uşa Schengen şi de ratarea primei încercări de acord UE – Ucraina, ca să nu mai vorbesc despre «contribuţia» sa la aderarea naturală a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", mai comentează fostul ministru de Externe, CrCristian Diaconescu
Admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării, afirmă Stefan Füle, comisarul european pentru Extindere.
Întrebat, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a răspuns:
"Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională".
Asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, subliniind că orice ambiguităţi în declaraţiile publice sunt de natură să minimalizeze beneficiile aduse de lărgirea Uniunii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 05:30
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc şi a trecut de 2 milioane de voturi. Diferenţă minimă între Ciolacu şi Lasconi: sub 33.000. Mai sunt de numărat sub 350.000 de voturi. Lupta pentru turul 2 se va da pâna la ultimele voturi
-
astăzi, 05:02
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi