- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Diaconescu: MAE ar trebui să facă efortul de a feri România de întâmplări nefericite
MAE ar trebui să-şi conştientizeze responsabilităţile şi să facă "totuşi un efort în a feri de întâmplări nefericite" România, a scris, vineri, pe blog, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, în replică la poziţia MAE faţă de unele declaraţii ale oficialului de la Cotroceni.
Cristian Diaconescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
"Îmi susţin tot ceea ce am declarat (...) iar dacă de «argumente» duce lipsă «ministerul», atunci îl informez pe onor «minister» că argumentele îi sunt pe masă, aşa cum se află, de altfel, şi pe masa mea, amândoi citind aceleaşi hârtii care sunt, culmea, transmise zilnic de. ..chiar MAE, iar dacă «ministerul» conştientizează care îi sunt responsabilităţile, poate face totuşi un efort în a feri de întâmplări nefericite această ţară şi această naţiune", a comentat fostul ministru de Externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Diaconescu a spus că a ales sa scrie pe blog, în locul unei reacţii inter-instituţionale, "pentru a dimensiona discuţia la nivelul cuvenit" şi a constatat că "Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat lista de priorităţi şi a trecut la exprimarea «cu surprindere şi îngrijorare» a unor reacţii la ce mai vorbeşte lumea la televizior"
"Sigur că admit stânjeneala celui care a scris acea încercare de comunicat MAE şi înţeleg perfect că ordinul politic este ordin, mai ales în perioade stranii cum este cea pe care România o traversează astăzi, însă gestul m-a întristat. Este, dacă vreţi, imaginea în miniatură a unei Românii confiscate de minciună şi populism. Asta este, aşteptăm să treacă… Ultima aşteptare a fost de 25 de ani…", a mai comentat consilierul prezidenţial, adăugând, cu titlu de "paranteză", că "cine porneşte pe calea populismului, fără să vrea şi fără să îşi dea seama, devine dependent de şi mai mult populism, ca de un drog".
Fostul ministru de Externe a remarcat că "«răspunsul la ce se mai discută la tv» nu prea intră în ocupaţia unui Minister al Afacerilor Externe, ori în activitatea curentă a diplomaţilor care îşi respectă ocupaţia", acesta fiind singurul argument care îl face să creadă că totuşi "altcineva" a "plămădit scriitura de răspuns şi nu un diplomat".
"În încheiere, pentru că «ministerul» pe care l-am condus de vreo trei ori în această viaţă îşi permite să îmi solicite o abordare ceva mai »responsabilă» şi «rezervată», mă voi conforma şi nu-l voi întreba dacă portretul Anei Pauker pe care l-am dat jos în ultimul meu mandat, a fost cumva repus pe perete de către succesorii mei. Ar fi prea mult pentru «direcţia» ţării descrisă atât de inspirat în formulările lemnoase ale comunicatului", a mai scris pe blog consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.
Ministerul Afacerilor Externe s-a declară îngrijorat de unele declaraţii făcute la B1TV de consilierii prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu privind periclitarea proiectului euro-atlantic al României, arătând că acestea sunt "deosebit de grave" şi "nefundamentate".
"MAE ia notă cu surprindere şi îngrijorare de declaraţiile din data de 13 februarie 2013 ale consilierilor prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu la postul B1 TV conform cărora "proiectul euro-atlantic al României este în pericol", constatare care ar fi rezultatul "unei analize instituţionale", conform unui comunicat transmis, joi, MEDIAFAX de MAE.
MAE a făcut apel public la "o abordare reţinută şi responsabilă", arătând că "astfel de afirmaţii – dincolo de argumentele care pot sta eventual la baza lor, dar care nu apar deloc cu claritate din cele declarate – sunt deosebit de grave, mai ales atunci când vin din partea reprezentanţilor unei instituţii a statului cu atribuţii importante în domeniul politicii externe".
MAE a apreciat că nu există niciun fel de elemente care să fundamenteze concluzii de genul celor menţionate mai sus, făcând trimitere la programul de guvernare pentru 2012-2016 în care dimensiunea euro-atlantică şi europeană a politicii externe a României figurează pe primele locuri ale ierarhiei priorităţilor.
Sebastian Lăzăroiu, consilierul prezidenţial pentru analiză politică, a afirmat, invitat într-o emisiune B1Tv, că "proiectul Euroatlantic al României e realmente în pericol”, el invocând în acest sens raportul MCV al Comisiei Europene din 30 ianuarie.
La rândul său, Diaconescu a a intervenit telefonic şi a arătat că afirmaţiile lui Lăzăroiu sunt confirmate de o "analiză instituţională". "Vreau să vă spun cu un grad destul de ridicat, din păcate, de certitudine că ceea ce a spus domnul Sebastian Lăzăroiu reprezintă o temă pe care noi o evaluăm cu cea mai mare atenţie. Sigur că poate cineva spune că în acest moment desconspir, să zicem aşa, o analiză instituţională, dar eu cred că românii trebuie să fie informaţi în legătură cu ce se pregăteşte", a afirmat Diaconescu.
El a susţinut că "sunt interese în exteriorul României pentru a plasa România într-o zonă de vulnerabilitate mare din punct de vedere economic" şi că "treptat, până la toamnă, România va deveni, din păcate, un studiu de caz la nivelul Comisiei Europene".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO