Cristian Preda: Dacă aş fi în locul lui Emil Boc, eram deja în căutarea unui alt job

Eurodeputatul PDL Cristian Preda declară, într-un interviu publicat de "România Liberă", că soluţia pentru depăşirea crizei este negocierea unei noi formule de guvernare, că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze şi că Videanu, Blaga, Berceanu au autoritate, dar sunt lipsiţi de credibilitate.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Dacă aş fi în locul lui Emil Boc, eram deja în căutarea unui alt job

Cristian Preda: Dacă aş fi în locul lui Emil Boc, eram deja în căutarea unui alt job (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În opinia lui Preda, Guvernul nu mai are credibilitate nici măcar din partea celor din PDL. "Poţi să ai miniştri foarte buni, dar dacă partitura aleasă nu este cea potrivită, vei da greş. E ca într-o orchestră, degeaba instrumentiştii sunt talentaţi, dacă sunt nevoiţi să interpreteze o partitură proastă", afirmă Preda în interviul pentru România Liberă.

Întrebat cine alege partitura, eurodeputatul răspunde: "E una dintre enigme, fiindcă PDL este foarte puţin implicat în problema guvernării. La întâlnirea de la Snagov, Guvernul a fost criticat vreme de trei ore, dar, în afară de Elena Udrea, nimeni din Guvern nu a răspuns. Ca şi cum elaborarea deciziilor pe care le ia nu ar trebui dezbătută în partid. Premierul nu ne-a lăsat să înţelegem unde se iau hotărârile majore".

Preda este de părere că deciziile Guvernului nu se iau nici la Cotroceni. "Eu văd mai degrabă o relaţie extrem de tensionată între Guvern şi preşedinte. Aşa am văzut la Snagov şi acest lucru se observă şi din intervenţiile publice", afirmă el.

Întrebat cine ia deciziile, Cristian Preda spune că "există doar o derută" şi că este posibil ca "în această lipsă de rânduială să fie luate ad-hoc hotărârile importante, fără prea multă chibzuială".

El apreciază că în acest moment se "improvizează". "Eu am cerut încă de la începutul anului întâlniri periodice între Guvern şi parlamentari, între Guvern şi aleşii locali, dar mi s-a râs în nas. Mi s-a spus că de la Bruxelles nu se vede bine situaţia. Deciziile se iau consultând partidul, nu consultanţii în comunicare", adaugă Preda.

Europarlamentarul susţine că între Guvern şi PDL nu mai există încredere, iar acest lucru are efecte negative.

Referindu-se la faptul că principalii lideri ai PDL sunt în Guvern, Preda declară: "Un partid nu trăieşte prin mica oligarhie care e instalată la vârf. Un partid trăieşte prin tot ceea ce înseamnă structuri. Când eu şi Monica Macovei i-am tras de mânecă, ne-au râs în nas, în frunte cu Emil Boc, şi ne-au tocat toate amendamentele la statutul PDL, prin care încercam să dăm o altă faţă partidului. Nemulţumirile de astăzi puteau fi evitate".

Întrebat dacă Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga ar trebui să facă un pas înapoi, Cristian Preda răspunde: "Sunt, cum am spus, oameni cu autoritate, dar fără credibilitate".

El mai spune că, deocamdată, este o situaţie de blocaj pentru că liderii Guvernului nu încearcă să consulte partidul, ci doar să-l convingă, după ce au luat nişte decizii. "Încet-încet nici măcar membrii de partid nu mai au încredere în PDL. Refuzul unor parlamentari de a vota cu Guvernul la moţiunea de cenzură îşi are originea şi în acest blocaj. Guvernul şi-a pierdut credibilitatea, iar partidul scade în sondaje", adaugă el.

Preda susţine că "soluţia în acest moment este negocierea unei noi formule de guvernare".

"Un guvern atât de fragil care depinde de doi actori mărunţi, cum sunt UDMR şi UNPR, nu poate să reziste", subliniază eurodeputatul PDL.

El apreciază că este nevoie de o formulă de guvernare "consensuală".

"Este evident că, dacă merge pe acelaşi drum, Guvernul Boc nu are nicio şansă, fiindcă PSD şi PNL vor bloca în conti­nuare orice măsură prin instituţiile nereprezentative: Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului. Tot ceea ce s-a întâmplat ne arată că Parlamentul este blocat în ultimii ani într-o logică a instituţiilor nereprezentative", explicaă Preda.

Întrebat cum vede această formulă consensuală, Cristian Preda declară că este este nevoie, în primul rând, de consultări între Guvern şi celelalte partide. El susţine că o parte din criza de acum este explicată prin criza guvernamentală din 2007-2008 şi că toate cedările la care a fost supus Tăriceanu la presiunea PSD sunt plătite astăzi.

Întrebat cine ar trebui să ia iniţiativa, Preda răspunde: "Emil Boc este deocamdată prim-ministru şi ar trebui să ne spună ce are de gând. El nu este un simplu negociator cu FMI, el ar trebui să ne spună care este viziunea lui politică şi care este modalitatea prin care PDL vrea să depăşească această criză".

El mai apreciază că partidul nu a ştiut să folosească prea bine ajutorul acordat de Traian Băsescu. "Nu vă ascund că mă tem de un scenariu de genul Radu Vasile sau Călin Popescu Tăriceanu: de un prim-ministru care e atât de sigur pe sine, că nu mai vrea să plece. De la un punct încolo li s-a părut că sunt genii neînţelese care trebuie să rămână cu orice preţ la guvernare", adaugă Preda.

Întrebat dacă ar demisiona în cazul în care ar fi în locul lui Emil Boc, Cristian Preda declară: "Sigur că da. Eram deja în căutarea unui job".

În ceea ce priveşte PDL, el spune că partidul trebuie să găsească resurse pentru perioada de post-tranziţie, nu de început de tranziţie cu "persoane ca Ioan Oltean sau Radu Berceanu, care nu par să trăiască în epoca Merkel-Sarkozy".

"Există, pe de o parte, o solidaritate în jurul liderilor PD din anii '90, există o solidaritate în jurul curentului creştin-democrat promovat de Sorin Frunzăverde, alt lider din anii '90, dar total diferit faţă de Oltean sau Berceanu. Există, pe de altă parte, ceva din PNL, versiunea Stolojan, şi există şi aşa-numiţii «intelectuali» care şi-au asumat o viziune europeană, iar deasupra tuturor acestora există interese de afaceri locale, oameni care nu au nicio legătură nici cu PD ca partid de la începutul tranziţiei, nici cu partitura PNL, reinterpretată de Valeriu Stoica, nici cu liberalismul în care cred eu sau civismul Monicăi Macovei; oameni de afaceri locali, care au nevoie de protecţie politică", mai declară Preda despre PDL.

El mai spune că este "un război surd" al acestor fracţiuni şi că a existat o tentativă de a controla alegerile din partid prin intermediul elitei guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici