CSAT apreciază că în Algeria autorităţile române s-au concentrat pe salvarea vieţii ostaticilor

CSAT a apreciat, referitor la criza ostaticilor din Algeria, că "centrul de greutate al întregii strategii şi acţiuni ale autorităţilor române l-a constituit salvarea vieţilor" românilor, în condiţiile în care nu există o bază de date reală cu românii aflaţi la un moment dat într-o anumită ţară.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului CSAT apreciază că în Algeria autorităţile române s-au concentrat pe salvarea vieţii ostaticilor

CSAT apreciază că în Algeria autorităţile române s-au concentrat pe salvarea vieţii ostaticilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Membrii Consiliului au fost informaţi despre activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria. S-a apreciat că centrul de greutate al întregii strategii şi acţiuni ale autorităţilor române l-a constituit salvarea vieţilor cetăţenilor români în condiţiile în care, în astfel de situaţii, nu există o bază de date reală cu cetăţenii români aflaţi la o anumită dată într-o ţară", se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX de Preşedinţie cu privire la şedinţa CSAT.

Raportul privind activitatea autorităţilor şi instituţiilor statului pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria s-a aflat pe agenda şedinţei CSAT desfăşurată marţi la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 23 ianuarie că în criza din Algeria, România nu a avut o problemă de informaţie, ci "de corectă procesare".

În legătură cu faptul că România nu are în prezent ambasador în Algeria, preşedintele Băsescu a spus că în criza ostaticilor acolo se afla cel mai bun om într-un asemenea context, respectiv fostul adjunct al SIE, Marcel Alexandru, însărcinat cu afaceri a.i. al ambasadei.

"Noi nu am avut o problemă de informaţie, ci de corectă procesare", a mai spus Traian Băsescu.

Anterior, preşedintele a spus că, în criza din Algeria, Guvernul nu avea altceva de făcut decât să culeagă informaţii prin SIE. "Aici nu era decât o chestiune de procesare a informaţiilor pe care ţi le dădeau alţii. (...) N-aş vrea ca emblema a ceea ce s-a întâmplat acolo să rămână un ministru în cămaşă sau un purtător de cuvânt cu pulover pe gât", a afirmat Băsescu.

Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Pe 19 ianuarie premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Totodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

A doua zi, pe 20 ianuarie, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria. Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital. Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 21 ianuarie că nu are de reproşat nimic celulei de criză de la MAE în privinţa crizei ostaticilor, el susţinând totodată că românul dus la spital nu a putut fi salvat şi le-a spus jurnaliştilor: "Dacă înţelegeţi bine, dacă nu, faceţi ce vreţi".

Ponta a spus, referindu-se la cel de-al doilea român care a murit în Algeria, că nimeni nu a avut informaţii, nici autorităţile britanice, despre ceea ce s-a întâmplat cu acesta în spital.

Premierul a mai spus că nu are nimic să reproşeze celulei de criză din MAE. "Nu am nimic să reproşez celulei de criză din MAE, ci, dimpotrivă, au gestioonat profesionist, corect, tot ce trebuia gestionat şi cu informarea mea nu au fost date publicităţii informaţii înainte de a anunţa familiile", a afirmat Ponta.

De asemenea, ministrul Corlăţean a arătat că informaţia despre românul aflat rănit în spital a venit pe patru canale, dintre care două erau ambasadori occidentali.

El a subliniat că autorităţile române au făcut eforturi pentru a afla informaţii despre situaţia românului. "Este inutil cât de mult am încercat şi a încercat personalul ambasadei noastre de la Alger, dar şi o altă persoană: «Vreau să vorbesc, găsiţi o modalitate în spital pentru a putea vorbi cu cetăţeanul român», despre care noi ştiam în acel moment că este încă în viaţă. (...) Noi am solicitat în permanenţă: «Transmiteţi-ne date despre situaţia cetăţeanului român»", a spus ministrul de Externe.

Pe 22 ianuarie, Comisiile parlamentare de politică externă au concluzionat, în urma prezentării făcută de ministrul de resort, Titus Corlăţean, că celula de criză constituită la nivelul MAE pentru situaţia din a funcţionat "corect şi bine".

Preşedintele Comisiei de specialitate de la Cameră, Laszlo Borbely, a arătat că toţi cei implicaţi în celula de criză "şi-au făcut datoria".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici