- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (01.09.2016, 11:57)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită. Inspecţia Judiciară critică Guvernul pentru limitarea domeniului de aplicabilitate al OUG 20/2016
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a catalogat drept "inadmisibile şi regretabile" declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive, în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.
Urmărește
1122 afișări
CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită
"Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016. Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar. Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului", se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au anunţat că susţin în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar.
"Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea", se mai arată în documentul citat.
CSM reaminteşte că, potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de ordonanţă a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.
Inspecţia Judiciară critică Executivul pentru limitarea domeniului de aplicabilitate al OUG 20/2016
Inspecţia Judiciară şi-a exprimat dezacordul faţă de modalitatea în care executivul a modificat OUG nr. 20/2016, "în sensul limitării domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute", potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
"Judecătorii şi procurorii inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare îşi manifestă dezacordul faţă de modalitatea în care executivul, procedând la emiterea OUG nr. 43/2016, a înţeles să modifice OUG nr. 20/2016, în sensul limitării domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute, în aplicarea legii, prin hotărâri judecătoreşti definitive/ irevocabile şi executorii", se arată în comunicatul de presă al Inspecţiei Judiciare remis MEDIAFAX.
Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare transmit că o astfel de abordare este de natură să creeze un sentiment de insecuritate în rândul titularilor drepturilor recunoscute de instanţele de judecată, fiind pusă sub semnul întrebării însăşi prezumţia irefragabilă de adevăr a hotărârilor judecătoreşti.
"Problematica generată de emiterea actului normativ anterior menţionat este de interes major pentru toţi judecătorii şi procurorii sistemului judiciar, indiferent de palierele pe care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Judecătorii şi procurorii inspectori judiciari reafirmă pe această cale că legalitatea şi autoritatea de lucru judecat sunt două dintre principiile fundamentale respectate cu consecvenţă în activitatea de inspecţie", se mai arată în documentul citat.
Citeşte şi: ANALIZĂ - Ultima sesiune: mai puţini parlamentari, noi grupuri politice, multe pomeni electorale
Citeşte şi: Scutirile de la plata impozitelor locale pentru soţiile veteranilor de război, restabilite de Guvern
Citeşte şi: Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare. Vor fi mai multe secţii de votare
Citeşte şi: Jurnalista Mădălina Puşcalău este noul purtător de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 18:31
Google, acuzată că foloseşte oameni fără experienţă pentru a verifica răspunsurile AI Gemini