Cum au plănuit parlamentarii români să hărţuiască Germania care nu ne vrea în Schengen

Amânarea aderării la Schengen stârneşte semnale de ameninţare nu doar din partea diplomaţiei române, ci şi din tabăra parlamentarilor de la Bucureşti, notează ziarul "Gândul", menţionând posibilitatea respingerii, consultative, a unei cereri a Germaniei privind creşterea numărului de eurodeputaţi.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Cum au plănuit parlamentarii români să hărţuiască Germania care nu ne vrea în Schengen

Cum au plănuit parlamentarii români să hărţuiască Germania care nu ne vrea în Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În timp ce ministrul de Externe invocă posibilitatea blocării aderării Croaţiei la UE, ca reacţie la refuzul Franţei şi Germaniei de a ne primi în 2011 în Schengen, în Parlament se pregăteşte un nou protest. Amânarea aderării României la spaţiul Schengen stârneşte semnale de ameninţare nu doar din partea diplomaţiei române, ci şi din tabăra parlamentarilor de la Bucureşti. În timp ce ministrul de Externe, Teodor Baconschi, dă de înţeles că România ar putea pune piedică aderării Croaţiei la Uniunea Europeană, ca o lovitură indirectă Germaniei (principalul susţinător al Zagrebului), parlamentarii români pregătesc propria ofensivă", se arată într-un material publicat de "Gândul".

Publicaţia precizează că planul senatorilor şi deputaţilor vizează o derogare cerută de Germania, prin care Berlinul solicită statelor membre UE să fie de acord cu creşterea numărului de eurodeputaţi germani de la 96 la 99.

"Respectiva aprobare, care se face oficial prin modificarea Tratatului de la Lisabona, presupune avizul pozitiv al tuturor parlamentelor naţionale din uniune, România urmând să se pronunţe luna viitoare", se arată în articolul în care este citat însă şi un parlamentar român care spune că avizul parlamentarilor din UE este, totuşi, consultativ.

Acest vot este, potrivit ziarului "Gândul", un prilej cum nu se poate mai bun pentru senatorii şi deputaţii români din comisiile de politică externă de a se gândi de două ori înainte de a aviza colegial derogarea germanilor. "Roata se-ntoarce", explică pentru "Gândul" deputatul PDL Alin Popoviciu, precizând că va vota în favoarea Germaniei doar în cazul în care executivul va solicita acest lucru: "Dacă guvernul nu va veni cu un punct de vedere faţă de cum să votăm, atunci nu văd de ce am acorda acest favor Germaniei. Ştiţi cum e: roata se întoarce şi cred că Germania nu se aştepta să aibă probleme din această cauză, atunci când a cerut amânarea aderării la Schengen. Nu am discutat cu colegii mei de partid despre vot, dar eu unul nu voi fi de acord cu această derogare pentru Germania".

De altfel, votul ce urmează a fi acordat luna viitoare era programat iniţial pentru sfârşitul anului trecut, amânarea venind la nicio săptămână după scrisoarea prin care Franţa şi Germania solicitau blocarea aderării României la Schengen.

Oficial, stabilirea unui nou termen pentru avizul derogării nu are nicio legătură cu acţiunea Berlinului, deşi discuţiile din decembrie au fost foarte tensionate, notează "Gândul".

"Am amânat emiterea unui aviz, fie el negativ sau pozitiv, pentru a ne putea consulta cu experţii şi cu colegii noştri din alte state membre. Vrem să avem o atitudine corectă faţă de ceilalţi parteneri din UE . Reprogramarea nu are nicio legătură cu solicitarea Germaniei de a amâna intrarea României în Schengen. Dacă am intra într-o astfel de spirală a atacului personal, nu am ajunge niciunde", a subliniat, pentru "Gândul", democrat-liberalul Viorel Riceard Badea, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat.

Deşi cele mai mari nemulţumiri la adresa germanilor au venit din tabăra pedelistă, nu toţi parlamentarii PDL au aceeaşi poziţie, se arată în material.

"Voi vota pentru Germania. Cei trei deputaţi germani sunt deja în funcţie, votul nostru este oricum doar consultativ şi nu cred că e bine să arătăm ostilitate. Apoi, trebuie să privim la relaţia dintre Germania şi Rusia. Schimburile dintre cele două ţări s-au înzecit, iar Rusia îşi arată colţii: poate că a cerut Germaniei amânarea intrării României în Schengen, până la stabilizarea situaţiei la frontiera cu Moldova", a declarat, pentru "Gândul", Marius Rogin, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susţine că, în condiţiile în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE.

Ministrul român mai susţine, într-un interviu publicat luni de "Adevărul", că scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german are "probleme de redactare", destinatarul fiind greşit şi incluzând "abordări de eseu politic".

"De la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de Interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective aşa cum a fost formulată la Bucureşti, de către doamna Angela Merkel", mai declară Teodor Baconschi.

Decizia privind suprimarea MCV aparţine Comisiei Europene, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray, după ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a susţinut, într-un interviu, că România poate denunţa unilateral Mecanismul, în condiţiile în care este folosit în alte domenii, transmite RFI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici