Cum se apără Victor Ponta pe Facebook de acuzaţiile DNA

Premierul Ponta prezintă pe Facebook, ca argument că nu a avut nicio implicare în relaţia cu CE Rovinari şi Turceni, mai multe documente primite în 2009 din partea acestora, cel din partea complexului energetic Rovinari atestând însă lipsa unei colaborări cu firma de avocatură "Ponta Victor Aurel".

Urmărește
5217 afișări
Imaginea articolului Cum se apără Victor Ponta pe Facebook de acuzaţiile DNA

Dan Sova si Victor Ponta (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"La solicitarea dumneavoastră, între SC Complexul Energetic Rovinari şi Cabinetul de avocat «Ponta Victor Aurel» sau persoana dumneavoastră nu au existat şi nu există relaţii contractuale de orice natură", este scris în documentul adresat lui ViVictor Pontae la cabinetul de avocatură "Ponta Victor Aurel".

Ponta a avut cabinetul de avocatură "Ponta Victor Viorel".

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Intrat în sistemul de justiţie imediat după terminarea facultăţii, în 1995, ca procuror la Parchet, Victor Ponta şi-a întrerupt activitatea juridică pentru a intra în politică în 2001, cu sprijinul lui Adrian Năstase, dar şi-a început cariera de avocat după 2004, când PSD a trecut în opoziţie.

După ce pe parcursul a cinci ani, între 1995-2000, a trecut de la nivelul de procuror în Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti la cel de procuror la secţia de Anticorupţie în Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi procuror-coordonator la Biroul de Combatere a Spălării Banilor şi a lucrat patru ani în Guvernul Năstase, conducând Departamentul de Control, Ponta a optat, odată cu trecerea PSD în opoziţie, pentru cariera de avocat.

Un document al Baroului Bucureşti, prezentat în presă, releva că Ponta a devenit avocat doar pe baza unui titlu de doctor, fără examen, titlu pentru care ulterior a fost acuzat de plagiat. Ca şi avocat, a gestionat, printre altele, dosare ale unor persoane controversate, precum Udrea-Cocoş şi omul de afaceri Ovidiu Tender. În una dintre declaraţiile de interese depuse ca deputat, în 2007, Ponta scria că era la acel moment senior partner în cabinetul "Şova şi Asociaţii", având şi propriu cabinet de avocatură.

În iulie 2003, Ponta a devenit vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (PSD), funcţie ocupată până în 10 iulie 2004, când a avut loc o restructurare în PSD, prin suspendarea delegaţiei permanente şi înfiinţarea unui Birou Coordonator. În 10 decembrie 2006, la congresul PSD, Ponta a fost reales vicepreşedinte al acestui partid, iar în februarie 2010, Victor Ponta a fost ales preşedinte al PSD.

În perioada 2001-2004, în timpul guvernării PSD, Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului până în martie 2004, când a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar. În 2008, în primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

În 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales deputat. Din decembrie 2004, Ponta este deputat PSD de Gorj.

În 2014, Ponta a candidat la alegerile prezidenţiale, pe care le-a câştigat în primul tur, în cel de-al doilea scrutin pierzând însă cu aproape zece procente sub Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici