Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe 2019

Curtea Constituţională va discuta, miercuri, sesizarea formulată de Klaus Iohannis, pe 22 februarie, privind neconstituţionalitate Legii bugetului de stat pe anul 2019. În ziua sesizării, şeful statului a spus că este acesta este „bugetul ruşinii naţionale, nerealist, supraevaluat şi întârziat”.

Urmărește
764 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe 2019

CCR dezbate, miercuri, sesizarea lui Iohannis privind Legea bugetului de stat pe 2019

Pe 22 februarie, preşedintele Iohannis a sesizat Curtea Constituţională privind Legea bugetului. Şeful statului argumentează în obiecţia de neconstituţionalitate că au fost încălcate atribuţiile şi rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

De asemenea, Iohannis susţine că au fost încălcate prevederile constituţionale şi prin faptul că reprezentanţii Consiliului fiscal nu şi-au exprima opinia în legătură cu declaraţia de conformitate semnată de premier şi ministrul Finanţelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

„Similar încălcării prevederilor referitoare la opinia Consiliului Fiscal cu privire la amendamentele adoptate la Legea bugetului de stat, nici în acest caz, nu a fost respectată atribuţia Consiliului fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul finanţelor publice. O atare încălcare a dispoziţiilor art. 30 alin. (6) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 conduce la o încălcare a art. 1 alin. (5) din Constituţie, conform dezvoltării jurisprudenţiale a Curţii Constituţionale”, a motivat şeful statului.

Iohannis mai spune că este încălcată Constituţia şi pentru că în fişa parcursului parlamentar al legii bugetului de stat nu există o declaraţie pe proprie răspundere semnată de prim-ministrul şi de ministrul de Finanţe care atestă corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară şi conformitatea acesteia cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

„Având în vedere faptul că derogarea realizată de la îndeplinirea obligaţiei vizează restrângerea obiectului său, iar în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o astfel de declaraţie de răspundere, considerăm că adoptarea Legii bugetului de stat, fără îndeplinirea acestei obligaţii legale prevăzută la art. 29 alin. (4) din Legea nr. 69/2010, afectează stabilitatea normei, încălcând art. 1 alin. (5) din Constituţia României”, potrivit sursei citate.

Preşedintele Iohannis a mai argumentat că Legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor Constituţiei care conform cărora „ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Totodată, „raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019 şi proiecţia acesteia pe anii 2020-2022 a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie macroeconomică care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene”.

Astfel, Iohannis spune că „deşi acest document conţine prevederi descriptive, diferenţele faţă de previziunile Comisiei Europene nu sunt justificate, aspect ce este contrar obligaţiei prevăzute de art. 302 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice”.

În ziua în care a sesizat Legea la CCR, Klaus Iohannis a afirmat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România.

„Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. Bugetul ruşinii naţionale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiţiei” şi asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiţii, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile”, a declarat Iohannis.

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că preşedintele Klaus Iohannis şi liberalii sunt nişte ipocriţi, iar prin atacare a bugetului la CCR sunt afectaţi copiii ale căror alocaţii nu vor putea fi mărite de la 1 martie.

"Vreau să vorbesc puţin despre gestul iresponsabil al preşedintelui şi al PNL de a contesta bugetul la CCR. Este clar să şi el şi liberalii sunt nişte ipocriţi. Consecinţele sunt că nu se poat mări alocaţiile la copii. Pentru a îşi hrăni orgoliul face rău copiilor din România. Am auzit de la un liberal că OUG ar putea adopta. Nu se poate mări alocaţia pentru copii în condiţiile în care nu ai spaţiul bugetar creat. Prin acest atac, preşedintele vrea să amâne aceste măsuri, neinteresându-l ce e bun pentru România, ci ce e bun pentru campania electorală, călcând peste orice cadavre ca să îşi mai ia un mandat încă o dată", a declarat Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, pe 15 februarie, bugetul de stat pentru 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici