- Home
- Politic
- (09.10.2021, 22:00)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică: „Majoritatea crizelor care vor urma vor fi crize de natură hibridă” / „S-a reuşit închiderea cazului de infringement împotriva României pentru neimplementarea Directivei legate de securitatea cibernetică”
- Dan Cîmpean: „România are un deficit destul de mare, undeva la 2.100-2.200 de specialişti în domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional.”
- Dan Cîmpean: „Unul din obiectivele Directoratului este crearea unui cadru naţional de cooperare între domeniul privat, domeniul public, instituţiile de educaţie şi cercetae.”
- Dan Cîmpean: „Avem realmente nevoie de toţi actorii implicaţi pentru a avea o securitate cibernetică robustă la nivel naţional.”
- Dan Cîmpean: „De când cu criza aceasta Covid, foarte mulţi experţi români în securitate cibernetică lucrează din România, online, dar exclusiv pentru clienţi din afara ţării.”
Urmărește
711 afișări
Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică: „Majoritatea crizelor care vor urma vor fi crize de natură hibridă” / „S-a reuşit închiderea cazului de infringement împotriva României pentru neimplementarea Directivei legate de securitatea cibernetică”
Invitat în emisiunea „InSecuritate”, Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), susţine că principala misiune a directoratului este asigurarea securităţii cibernetice şi a spaţiului naţional civil, în colaborare cu alte instituţii şi autorităţi competente.
În plus, Dan Cîmpean infirmă comentariile apărute în spaţiul public şi explică faptul că Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică nu este şi nu va fi un serviciu de informaţii. Recunoaşte însă că, prin misiunea şi prin atragerea de specialişti, de „creiere” în domeniul securităţii cibernetice, şi-ar dori să stârnească invidia serviciilor de informaţii din România şi din străinătate.
Invitatul lui Bogdan Nicolae devoalează că, potrivit experţilor, crizele care vor urma vor fi de natură hibridă, în majoritatea lor.
Dan Cîmpean: „Până la finalul anului 2022 să ajungem la 172 de angajaţi normă întreagă, iar în 2030, 549 angajaţi normă întreagă”
Directorul interimar al DNSC a explicat ce pregătire ar trebui să aibă o persoană pentru a îndeplini criteriile de selecţie în cadrul Directoratului, dar şi care sunt provocările de la noul job. Dan Cîmpean recunoaşte că, în ciuda faptului că România scoate încă absolvenţi în domeniul tehnologiei, calculatoarelor şi informaticii, ţara noastră se confruntă, la ora actuală, cu o acută lipsă de creiere, de experţi în domeniul securităţii cibernetice: între 2.100 şi 2.200 de specialişti la nivel naţional, după cum punctează Dan Cîmpean.
„1.250 de posturi potenţiale, teoretice, nu înseamnă 1.250 de experţi în securitate cibernetică. Ca să ştim exact de unde pornim. Pornim acum, la începutul lui octombrie, cu 55 de angajaţi normă întreagă, toate categoriile, toate departamentele. Avem o proiecţie a numărului de experţi de-acum până în 2030. Ţintim ca până la finalul anului 2022 să ajungem la 172 de angajaţi normă întreagă, iar în 2030, 549 angajaţi normă întreagă.”
Dan Cîmpean: „Va trebui să lucrăm împreună la mecanisme structurale prin care să reuşim să creştem semnificativ numărul de experţi disponibili în domeniul acesta”
„Cu toţii, fie că suntem actori guvernamentali, mediu privat sau academic, ne confruntăm cu aceeaşi problemă majoră în domeniul securităţii cibernetice: o lipsă acută de creiere. Cererea faţă de nivelul actual disponibil, de profesionişti, de experţi, este mult, mult mai mare.
Avem o problemă comună şi va trebui să lucrăm împreună la mecanisme structurale prin care să reuşim să creştem semnificativ numărul de experţi disponibili în domeniul acesta, pentru că aceştia vor sprijini toate aceste organizaţi în a face saltul calitativ de care avem nevoie. Şi să nu uităm, deşi paradoxal, România este una din ţările care produce încă un număr semnificativ de absolvenţi în domeniul informatic, cibernetic, inginerie, avem un deficit destul de mare, undeva la 2.100-2.200 de specialişti la nivel naţional”, explică Dan Cîmpean.
Dan Cîmpean: „Ne dorim ca serviciile de informaţii din ţară şi din străinătate să fie invidioase pe acest nou Directorat.”
„Atribuţiile, funcţiile pe care acest Directorat le are sunt cele normale pentru o instituţie civilă (...) Deci, este o instituţie civilă, în primul şi în primul rând. Dar, ce vă pot spune şi o spun cu toată hotărârea, determinarea şi răspunderea: ne dorim ca serviciile de informaţii din ţară şi din străinătate să fie invidioase pe acest nou Directorat. Invidioase pe ce? Pe tipul de talente pe care vrem să-l atragem, pe tinerii absolvenţi de universităţi care îşi doresc o carieră.
Putem să spunem foarte deschis: există un viitor foarte, foarte interesant pentru cei care aleg domeniul securităţii cibernetice. Cu siguranţă nu vom fi şi nu suntem, şi legea o spune clar, un serviciu de informaţii, cum au fost diverse comentarii răutăcioase, dar această instituţie se va baza în primul şi în primul rând pe creierele pe care le va avea, pe specialişti, într-un domeniu care este, să fim oneşti, într-o continuă transformare.”
Dan Cîmpean: „Pandemia ne-a arătat că se produce o digitalizare accelerată a societăţii.”
Dan Cîmpean explică şi faptul că dezvoltarea noilor tehnologii şi dependenţa tot mai mare a omului de reţelele de socializare, de platforme noi, nu întotdeauna suficient testate, vin la pachet şi cu o serie de vulnerabilităţi şi crize de natură hibridă.
„Toţi analiştii cu care am discutat în ultima perioadă sunt, cumva, de părere că majoritatea crizelor care vor urma vor fi crize de natură hibridă, deci vor avea într-o mică sau mai mare măsură şi o componentă de natură cibernetică. Un alt obiectiv foarte relevant pe care Directoratul îl are este legat de crearea unui cadru naţional destinat evaluării de noi tehnologii şi impactul pe care aceste noi tehnologii îl au asupra securităţii cibernetice a României. Să nu uităm şi ultimul an şi jumătate, de când pandemia ne-a arătat că se produce o digitalizare accelerată a societăţii, a economiei, a noastră ca indivizi, ca utilizatori.
Folosim din ce în ce mai mult noi tipuri de aplicaţii, noi tipuri de platforme noi tehnologii, nu întotdeauna suficient testate, suficient verificate din punct de vedere al securităţii şi evident în felul acesta creăm riscuri. S-a considerat că este nevoie de un actor civil la nivel naţional care să contribuie la evaluarea acestor noi tehnologii, la identificarea riscurilor legate de acestea.”
Dan Cîmpean: „Nicio singură autoritate în izolare nu este suficient de capabilă, de flexibilă, de activă, încât să facă faţă tuturor provocărilor, riscurilor.”
„Este (n.r. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică) o instituţie fundamental nouă. Ca principală responsabilitate a directoratului, aşa cum o scrie şi Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost creat acum câteva săptămâni, este asigurarea securităţii cibernetice, a spaţiului naţional civil, în colaborare evident cu alte instituţii şi autorităţi competente. De ce am formulat, împreună cu colegii mei aşa, principala responsabilitate a Directoratului?
Pentru un motiv spun eu, destul de evident, că domeniul securităţii cibernetice, este unul atât de complex şi de mare, încât practic vorbind, nicio singură autoritate în izolare nu este suficient de capabilă, de flexibilă, de activă, încât să facă faţă tuturor provocărilor, riscurilor, categoriilor de incidente cu care ne confruntăm”, conchide Dan Cîmpean, director interimar al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36