„Mă pregăteam să adresez o întrebare reprezentantului ministerului Justiţiei vis-a-vis de modalitatea în care a fost adoptată (n.r.: OUG 6/2016) şi care au fost raţiunile pentru care SRI a fost făcut organ de cercetare penală specială. Înainte să apuc să pun întrebarea, domnul general Dumbravă explică şi cuprins la un moment dat, probabil, de discurs, a spus că nu am dormit trei nopţi să găsim o soluţie după decizia Curţii Constituţionale. Atunci am spus: dacă spuneţi că aţi lucrat la ordonanţă, vă întreb direct. S-a ridicat şi a spus că nu au făcut ordonanţa, ci au dat aviz. Părea neobişnuit şi să ceară aviz de la SRI”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, într-un interviu difuzat de Antena 3.
Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală specială, după decizia Curţii Constituţionale prin care serviciul secret nu mai putea să facă interceptări. Întrebat de implicarea SRI în punerea la punct a textului Ordonanţei din 2016, care a stat la baza protocolului secret dintre SRI şi Parchetul General, Claudiu Manda, şeful comisiei parlamentare de control spune că nu a avut cunoştinţă, dar acest lucru spune multe despre guvernarea Cioloş.
„Era obligaţia Parlamentului sau Guvernului, nu a SRI. Că s-a lucrat acolo şi s-a trimis de guvern propunerea, îmi arată că guvernul Cioloş era condus de servicii, nu invers. Cred că ministerul justitiei si Parlamentul avea de reglementat în acest sens. Nu am avut niciun fel de date în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, la Antena 3.
Dumitru Dumbravă este cel care a declarat că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. In data de 28 august 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat trecerea în rezervă a acestuia.