- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.07.2018, 14:49)
- Ema Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dăncilă, la bilanţul pe şase luni: Veniturile bugetare sunt cu 12% mai mari faţă de 2017/ Care este sursa de creştere a fondurilor - DOCUMENT ORIGINAL
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, luni, bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare, spunând că veniturile la buget în semestrul I al anului 2018 au fost de 132 miliarde lei, mai mari cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, când veniturile au fost de 117,2 miliarde lei.
Urmărește
1881 afișări
Dăncilă, la bilanţul pe şase luni: Veniturile bugetare sunt cu 12% mai mari faţă de 2017
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, luni, bilanţul Executivului la şase luni de la guvernare, spunând că veniturile la buget în semestrul I al anului 2018 au fost de 132 miliarde lei, mai mari cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, când veniturile au fost de 117,2 miliarde lei.
"Înaintea de a începe prezentarea bilanţului primelor şase luni, aş vrea să fac precizarea că din raţiuni de timp, mă voi referi la principalele măsuri. Total venituri bugetare 117,2 miliarde lei, în primul semestru al anului trecut, iar anul acesta sunt 132 de miliarde lei în semestrul I al anului 2018. Se vede că au fost 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci au intrat cu 15 miliarde în plus, faţă de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru creşterile veniturilor populaţie, precum şi creşterile", a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă la Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Aceasta a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajat la angajator s-a dovedit a fi o măsură bună. Totodată, premierul a mai precizat şi că, după semestrul I al anului curent, sumele din impozitul pe venit au scăzut la 11,7 miliarde lei şi că acest lucru se datorează faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. Deci, am avut, cum era şi firesc, o scădere de 3,1 miliarde lei”.
"Transferul contribuţilor sociale de la angator la angajat a adus la buget un plus de 12,3 miliarde lei, de la 34,2 miliarde lei în primul semestru al anului trecut, la 46,8 miliarde lei în ianuarie-iunie 2018. Deci avem un plus de 36,8% faţă de anul trecut. Dacă vom cumula plusul de 12,3 miliarde cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un venit în plus la buget de 9 miliarde lei, fără ai deranja nici pe angajaţi, nici pe angajatori. Avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat", a explicat Dăncilă.
”Dacă vom cumula plusul de 12,6 miliarde lei din contribuţii sociale, cu minusul de 3,1 din impozitul pe venit, constatăm că avem un beneficiu net la buget de 9,5 miliarde lei, fără a afecta nici pe angajaţi, nici pe angajatori
Premierul a vorbit şi despre creşterea sumelor alocate de la Uniunea Europeană pentru România, spunând că acestea au crescut anul acesta cu 19,7% comparativ cu 2017. Dăncilă a mai precizat că investiţiile publice au crescut cu 3 miliarde, lucru care dovedeşte că "investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului".
"Sumele de la UE. Am adăugat spre comparaţie şi primul semestru pe 2016, pentru că tot am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri UE. Semestrul I 2016 - 0,68 miliarde lei, Semestrul I, 2017 - 5, 6 miliarde lei, şi smestrul I 2018 - 6,8 miliarde lei. Avem o creştere de 19,7% faţă de anu trecut, dar o diferneţă de zece ori mai mare faţă de primul semestru al lui 2016. Investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde lei în prima parte a acestui an, comparativ cu 6 miliarde lei, cât au fost în 2017. Graficul de faţă de ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici. Investiţiile străine directe ne arată că, din fericire, investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste critice la adresa Guvernului. Semestrul I 2016, 1, 33 miliarde euro, Semestru I 2017 – 1,93 miliarde euro, semestrul I 2018 - 2,21 miliarde euro.
Investiţii străine directe au crescut cu 65,7%, într-un interval de trei ani. Acesta sunt de 2, 21 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018, de 1, 93 miliarde euro în ianuarie-iunie 2017 şi de 1,33 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2016, potrivit graficului prezentat de Guvern.
Şeful Executivului a vorbit şi despre şomaj, a cărui ţintă este de a fi redus, până în 2020, sub 3%. De la începutul anului şi până în iulie 2018 rata şomajului a ajuns la 3,48%, în decembrie 2017 fiind de 4,02%, iar în decembrie 2016 de 4,8%.
"Şomajul. Ţinta noastră e să îl reduce până în 2020 sub 3%. Eu vă asigur că vom continua pe acest drum şi vom direcţiona ajutoarele sociale, astfel încât să îi stimulăm pe cei care vor să muncească şi nu pe cei care vor să stea acasă. Acordăm o primă de angajare de 1.000 lei somerilor care se angajaează şi lucrează cel puţin trei luni de zile. În contextual majoritării pensiilor la 1 iulie anul acesta, unii depăşeau cu puţin pragul de 900 de lei. Veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu ale celor din UE. Astfel vom opri exodul medicilor, dintre cei tineri, şi avem semnale că mulţi vor revină în ţară", a declarat Dăncilă.
Aceasta a mai spus că unele dintre cele mai importante măsuri luate de Guvern au fost majorarea cu 10% a punctului de pensie şi creşterea plafonului pentru medicamente compensate de la 900 şa 990 de lei.
„În privinţa măsurilor sociale care s-au luat în aceste şase luni, una dintre cele mai importante a fost majorarea punctului de pensie, la 1 iulie 2018, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, deci cu 10%, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare. Anul viitor, punctul de pensie va creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei. La fel ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minimă garantată, aşa cum era prevăzut în program, de la 520 de lei la 640 de lei, deci o creştere cu 23%. Pensia minimă garantată s-a majorat de la preluarea guvernării cu 60%, de la 400 de lei la 640 de lei. În contextul majorării pensiilor, la 1 iulie anul acesta, unii dintre pensionari depăşeau cu puţin pragul anterior de 900 de lei şi ajungeau în situaţia de a da mai mulţi bani pe medicamente decât creşterea primită în urma majorării. Astfel, am crescut plafonul de la 900 de lei la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm însă că, la preluarea guvernării, acest plafon era doar de 700 de lei”, a explicat prim-ministrul.
Dăncilă a amintit şi despre majorarea indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap.
"În decembrie 2016 indemnizaţia pentru persoanele cu handicap era de 52 de euro, în decembrie 2017 - 73 de euro, în iulie 2018 - 108 euro. După cum se poate observa, avem o creştere cu 110% faţă de semestrul I 2016 şi o creştere cu 48% faţă de decembrie 2017", a declarat premierul.
Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, luni, la Palatul Victoria bilanţul Executivului în primele şase luni de guvernare.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară că vor fi prezentate cele mai importante măsuri adoptate de Cabinet. Acesta a adăugat că speră ca în această vară fiecare dintre membrii Cabinetului Dăncilă va prezenta măsurile luate de către ministerul pe care îl conduce, pentru a înlătura orice dubiu şi voci negative care susţin că Guvernul nu a făcut nimic.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe