- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 19:45)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decizia privind retragerea Ordinului "Steaua României" acordat lui Tokes, amânată pentru 20 noiembrie
Consiliul de onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" va "încerca" să decidă în 20 noiembrie cum va soluţiona cererea unor membri ai Ordinului privind retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.
Urmărește
279 afișări
Europarlamentarul Laszlo Tokes (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)
Anunţul a fost făcut, vineri seară, de către preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, la sfârşitul unei noi şedinţe a Consiliului de Onoare.
"Deliberările vor continua, avem un dosar foarte voluminos de documente, urmând ca în 20 noiembrie să încercăm să luăm o decizie şi să publicăm hotărârea Consiliului", a spus Ionel Haiduc.
El a precizat că Tokes nu mai poate cere încă o amânare pentru că regulamentul prevede două date de invitare, date care au expirat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Referindu-se la solicitarea lui Tokes de amânare a dezbaterilor, Haiduc a spus că nu acesta este motivul amânării care a fost decisă vineri.
"Nu suntem un tribunal, e o discuţie între colegi, membri ai aceluiaşi Ordin şi deci nici reprezentare prin altcineva nu se justifică", a spus Haiduc.
Un alt membru a Ordinului "Steaua României", Şerban Brădişteanu, a arătat că Laszlo Tokes se poate prezenta la Consiliu însoţit de un alt membru care să-i susţină punctul de vedere.
El a menţionat că europarlamentarul poate fi reprezentat de un avocat doar dacă acesta e membru al Ordinului.
Senatorul PSD Gabriela Firea a precizat că membrii Consiliului au continuat vineri "judecarea", fiind invitată la şedinţă, pentru a-şi spune punctul de vedere, europarlamentarul PSD Corina Creţu, cea care a depus prima sesizare şi scrisoare pentru Consiliul de Onoare pentru retragerea Ordinului lui Laszlo Tokes.
Potrivit afirmaţiilor lui Firea, şi-au spus de asemeni în şedinţa de vineri punctul de vedere profesorul Şerban Brădişteanu, Costin Geogescu şi senatorul Mircea Geoană.
Firea a arătat că Laszlo Tokes poate veni în data de 20 noiembrie la întrunirea Consiliului de Onoare, prilej cu care va putea fi ascultat.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat, la rândul său, că membrii Consiliului de Onoare nu mai au temei legal să îl invite pe europarlamentar.
"Până pe 20 noiembrie avem timp să ne uităm pe toate documentele pe care le avem în aşa fel încât votul nostru să fie bine argumentat, să fie dat cu înţelepciune şi cu foarte mare claritate, analizând tot ce avem la dosar", a arătat senatorul social-democrat.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că nu se va prezenta, vineri, în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României", unde ar fi trebuit să se discute retragerea distincţiei care i-a fost acordată, fiind plecat în Slovenia şi cerând o amânare a întrunirii.
Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a amânat deja de trei ori luarea unei decizii privind cererea de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes.
La întrunirea din 26 septembrie, decizia a fost amânată pentru 11 octombrie, întrucât Laszlo Tokes nu a fost prezent, iar la noua dată a fost din nou amânată, pentru 18 octombrie, deoarece nu au fost prezenţi toţi membrii consiliului.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
Citeşte şi:
Tokes, lui Viktor Orban: Construiţi un sistem în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".
Citeşte şi:
Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat
Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".
El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogului constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.
Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Tokes, lui Viktor Orban: Construiţi un sistem în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei
Citește și: Băsescu: Nu merită calitatea de român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe