Declaraţia Senatului referitoare la afirmaţiile controversate făcute la Chişinău de ambasadorul SUA: Afirmaţiile nu pot împieta asupra identităţii naţionale româneşti

Senatul a adoptat marţi o declaraţie prin care afirmă că declaraţiile ambasadorului american la Chişinău potrivit cărora Moldova nu este România şi are propria sa istorie şi propriile provocări nu pot afecta parteneriatul strategic cu SUA sau politica externă a României referitoare la Moldova.

Urmărește
641 afișări
Imaginea articolului Declaraţia Senatului referitoare la afirmaţiile controversate făcute la Chişinău de ambasadorul SUA: Afirmaţiile nu pot împieta asupra identităţii naţionale româneşti

Declaraţia Senatului referitoare la afirmaţiile controversate făcute la Chişinău de ambasadorul SUA: Afirmaţiile nu pot împieta asupra identităţii naţionale româneşti

"Susţinem că aceste declaraţii nu pot şi nu vor afecta parteneriatul strategic al României cu SUA şi nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declaraţii nu pot împieta asupra voinţei suverane a cetăţenilor celor două state privind viitorul lor comun în Uniunea Europeană şi nici asupra chestiunii identităţii naţionale româneşti comună pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretată sau rescrisă de altcineva", se arată în declaraţie.

În document este menţionată "istoria dureroasă şi sutele de mii de victime ale represiunii staliniste", care poate fi reparată moral prin susţinerea manifestată de SUA faţă de parcursul european al Republicii Moldova.

De asemenea, în declaraţie Senatul aminteşte de relaţiile privilegiate de cooperare şi parteneriat dintre România şi Republica Moldova, care vor dobândi forma optimă prin aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirma la sfârşitul lunii august că declaraţia va fi trimisă din partea Senatului României către preşedintele Barack Obama, către Departamentul de stat al SUA şi către Senatul american, instituţii de la care Tăriceanu "aşteaptă un răspuns lămuritor în legătură cu declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit", dar Senatul a renunţat la aceste planuri.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit a declarat cu ocazia aniversării a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova că "Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova (...) Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici