- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.08.2013, 18:32)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atac dur al lui Băsescu la liderii USL: S-au întors nervoşi din concediu. Şomajul e în creştere. E timpul ca Ponta să guverneze, nu să televizeze. REACŢIA premierului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că liderii USL "s-au întors nervoşi din concediu" şi că are să le transmită lucruri grave acestora, că "şomajul este în creştere" şi că " românii se tem dacă îşi pierd sau nu locul de muncă", adăugând că "e timpul ca Victor Ponta să guverneze".
Urmărește
3123 afișări
Traian Basescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:
Despre situaţia economică a ţării
- Mica mea conferinţă de presă este ocazionată de încheierea vacanţei liderilor USL care au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres, dar liderii USL s-au întors nervoşi.
- Le dau informaţii grave liderilor USL: Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă. Când acest Guvern condus de Victor Ponta a preluat guvernarea, şomajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii
- Mă îngrijorează faptul că până acum, deşi intrăm în septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru după 2014. Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei de moment a ţării şi pentru viitor.
- Tot Comisia Europeană remarcă faptul că acordul de parteneriat propus de Guvern e necorelat cu politicile UE pentru anii 2014-2020.
- Mai este un lucru asupra căruia ţin să atenţionez public Guvernul: în prima parte vă vorbeam de şomaj şi amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor. S-au alocat 6 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi în 2014-2015 pentru reducerea şomajului la tineri. Mai mult, Comisia Europeană a primit sarcina să aloce 2 miliarde euro aceluiaşi program, deci sunt 8 miliarde de euro.
- La ora asta Guvernul trebuia să aibă programe gata pregătite să fie implementate de la 1 ianuarie 2014. Vă pot spune şi regiunile pentru care avem bani alocaţi: sud-Muntenia (cele 7 judeţe), centru (6 judeţe) şi sud-est (6 judeţe).
- Este, cred eu, o convingere a liderilor USL şi a Guvernului că pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. Dar îi atenţionez că ne apropiem de 8% la şomaj. Nici în criză, sub guvernul Boc, nu am avut asemenea şomaj, iar nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfârşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele, îi face să nu dea atenţie problemelor importante ale ţării.
Despre preluarea Ministerului Transporturilor de către Ramona Mănescu
- Astăzi, odată cu depunerea jurământului de către doamna Ramona Mănescu, am menţionat câteva lucrări care sunt prioritare în opinia mea. Şi nu vreau să înţelegeţi că am vreo slăbiciune pentru vreo lucrare sau alta din cele ce le-am menţionat, dar metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi poate în cooperarea dintre primarul Sectorului 6, domnul Rareş Mănescu, şi soţia dânsului, doamna ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, vor reuşi să reia lucrările la metrou
- Pe Autostrada Transilvania s-a procedat ca şi la tronsonul Nădlac-Arad, adică fără cap.
Despre guvernarea lui Victor Ponta
- Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că aşa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice şi să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic. El este copreşedinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Viorel Ponta despre preşedinte, dar vor să audă cum reduce şomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investiţiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exerciţiu bugetar şi din viitorul exerciţiu bugetar.
- Am auzit pe la televizor ideea că preşedintele este în campanie. Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta, ca şi mulţi alţi analişti: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic. (...) Sunt în creştere procentele mele în sondaje, e într-adevăr, dar eu nu mai candidez la nimic, nu mai sunt dădaca unui partid parlamentar, nu mai îmi folosesc la nimic, de aceea mi se pare că nervii, nervozitatea lui Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite. Ar trebui să fie calmi, să privească cu responsabilitate realităţile ţării şi îi atenţionez că drumul pe care merge ţara este un drum periculos pentru că Guvernul nu îi stabileşte traseul
- Drumul pe care merge ţara este unul periculos: există riscul ca sacrificiile enorme să devină ceva repetabil. Nu îmi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla dar dacă vom continua să nu guvernăm ţara şi să transformăm totul într-o bătălie politică, există riscul să creăm suferinţă românilor.
- L-am auzit pe Victor Ponta spunând că preşedintele i-a făcut dosar doctorului Brădişteanu. Asta nu o poate spune decât un om incapabil să înţeleagă cum funcţionează statul. Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori
Despre pactul de coabitare
- Pactul stă pentru că el se sprijină pe prevederi constituţionale, deci acolo nu e nimic în afara Constituţiei. Eu am girat orice guvern la instalare. Am fost optimist atât timp cât s-a stat în obiectivele asumate, dar faptul că Guvernul nu sesizează sau nu iau măsuri sau are politici absolut de neacceptat, ceea ce duce la creşterea şomajului, mă face să nu mai am încrederea în capacitatea acestui guvern de a valorifica sacrificiul românilor ca urmare a măsurilor din 2010.
El a arătat că a început să se convingă că guvernanţii USL sunt "incompetenţi" şi nu înţeleg ce se întâmplă cu ţara pe care o au pe mână, însă deocamdată nu are ce să facă decât să spună acest lucru.
"Deocamdată nu am încredere, dar nu am ce face decât să spun. Nu mai am încredere pentru că se dovedesc nişte oameni politicianişti, nu îi interesează să creeze locuri de muncă, îi interesează să vadă ce pot spune despre unul, despre altul, despre preşedinte. Or eu încep să mă conving că sunt incompetenţi şi nu au capacitatea să înţeleagă ce se întâmplă cu ţara pe care au o în mână", a mai afirmat preşedintele.
Despre plecarea lui Crin Antonescu de la ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu
Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedinte al PNL, a plecat de la Cotroceni, unde avea loc ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, înainte de terminarea evenimentului, Băsescu a răspuns: "Într-un singur fel. Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale".
Despre o intervenţie externă în Siria
- Noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte.
Ponta, la Chişinău, după criticile lui Băsescu: Eu încerc să prezint imaginea unei ţări civilizate
Premierul Ponta, aflat la Chişinău, a afirmat că imaginea României pe care încearcă să o prezinte în străinătate este cea a unei ţări civilizate şi nu cea care rezultă din ultimele critici ale preşedintelui Băsescu, spunând că doar aşa Republica Moldova ar fi convinsă că este bine alături de România.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 12:24
Oficial: Parlamentul Germaniei a fost dizolvat, alegeri anticipate programate pe 23 februarie