- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Declaraţii de la dezbaterea publică între Băsescu şi Antonescu - VIDEO
Prima dezbatere publică între candidaţii la alegerile prezidenţiale Traian Băsescu şi Crin Antonescu a început, sâmbătă după-amiază, la Cluj-Napoca, fiind moderată de jurnalistul clujean Mihnea Măruţă, primul care a răspuns întrebărilor acestuia fiind candidatul liberal.
Declaraţii de la dezbaterea publică între Băsescu şi Antonescu (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
Jurnalistul a deschis dezbaterea precizând că la aceasta au fost invitaţi cei trei candidaţi cu cele mai mari şanse - Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu - însă, "din păcate" Mircea Geoană a considerat că nu poate anula programul pe care îl avea şi nu a dat curs invitaţiei.
Mihnea Măruţă le-a prezentat participanţilor la dezbatere regulamentul întâlnirii, iar primul care a răspuns întrebărilor acestuia a fost Crin Antonescu, fiind ales în ordine alfabetică.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 21:50
-
astăzi, 19:43
• FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump
-
astăzi, 19:13
-
astăzi, 11:30
-
astăzi, 11:12
-
astăzi, 09:23
• Vreme schimbătoare în România până în prima parte a lunii decembrie
-
astăzi, 11:14
-
astăzi, 07:08
• Sărbătoare mare pentru creştini. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cinstiţi pe 8 noiembrie
-
astăzi, 09:57
• Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Budapesta
-
astăzi, 09:51
-
• Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
astăzi, 07:02
• Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
• Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
• Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
-
• Calendarul aderării la Schengen cu frontierele terestre: Predoiu anunţă negocieri „constructive"
Crin Antonescu: Profesorii au fost victimele celei mai urâte minciuni care s-au spus în multele minciuni din campaniile noastre electorale, respectiv aplicarea legii măririi cu 50% a salariilor, plus minciunile care au urmat, minciună împărtăşită de foarte multă lume.
Traian Băsescu: Vă rog să-mi permiteţi o completare. Eu regret susţinerea aplicării legii cu 50%. Datorită necunoaşterii situaţiei bugetului, m-am bazat doar pe cât se cheltuise din bugetul alocat educaţiei şi am considerat că sunt resurse. Regret acea susţinere.
Crin Antonescu: Dacă am admis cu toţii că elevul este beneficiarul sistemului, să admitem şi practic că profesorul, învăţătorul, educatorul sunt actorii lui principali şi asta înseamnă să le rediscutăm grila de salarizare, să înţelegem ce fac ei, adică, domnule Băsescu, să nu-i mai socotim cu ora. Eu sunt profesor, vin dintr-o familie de profesori şi n-am să-i spun niciodată unui profesor: «Taci din gură că dacă te iau la oră eşti destul de bine plătit!». El nu munceşte cu ora. Dacă, eventual, veţi avea o majoritate pentru legalizarea prostituţiei, putem să discutăm despre plata cu ora, dacă vorbim de taximetrişti putem să vorbim de plata cu ora. Despre profesori, domnule Băsescu, nu putem discuta de plata cu ora. Asupra legislaţiei şi educaţiei putem discuta foarte mult, dar există câteva lucuri pe care trebuie să le înţelegem şi să le facem ca să arătăm într-adevăr că educaţia e prioritate naţională. În primul rând, să înţelegem sistemul pe baza Pactului Naţional pentru Educaţie, care e un lucru bun făcut în aceşti cinci ani pe care şi noi l-am semnat, cu precizarea că din păcate cineva nu l-a respectat şi nu l-a respectat domnul preşedinte Băsescu şi Guvernul condus de Boc şi alimentat pe jumătate de domnul Geoană.
Traian Băsescu: Am înţeles să fiu un model de om care respectă votul electoratului, am fost de multe ori în contradicţie cu majoritatea parlamentară, dar niciodată nu am trădat obiectivele pe care cei care m-au votat mi le-au încredinţat.
Crin Antonescu: Un ministru democrat poate foarte bine să conducă având directori de şcoală liberali, social-democraţi sau fără culoare politică, pentru că politicile se fac la nivelul programului de guvernare, nu la nivelul conducerii unei şcoli sau a unui inspectorat.
Traian Băsescu: Din păcate, în raport cu ceea ce aţi spus mai înainte, PNL a atacat la Curtea Constituţională această lege exact pe articolul care vizează depolitizarea şcolii, interdicţia pentru directori de a fi membri de partid.
Crin Antonescu: Ceea ce spun, menţin, că omul respectiv nu trebuie numit pe criteriu politic. Exact cum profesorii, care nu sunt directori, pot să aibă apartenenţă politică, dar principiul că nu fac politică în şcoală poate şi trebuie respectat, la fel şi aici, iar legea în ansamblu are multe alte probleme, pentru care ea a fost respinsă de către noi
Traian Băsescu: Nu este nicio încălcare a drepturilor omului, o incompatibilitate pentru directorii de şcoală. (...) În concluzie, cred că este o măsură binevenită interdicţia ca directorii de şcoală să fie membri ai unui partid.
Traian Băsescu: Ştiu că sunteţi cadru didactic de meserie fiind foarte mult timp bibliotecar.
Crin Antonescu: Nu am fost niciodată bibliotecar, domnule Băsescu. Mapa, de data asta, v-au greşit-o, mapa mea.
Crin Antonescu: Câţi tineri aveţi angajaţi la Administraţia Prezidenţială?
Traian Băsescu: Cel puţin 20. N-am acceptat niciodată ce s-a făcut atunci când a fost adus tânărul Orăşanu, prezentat consilier al primului-ministru, a devenit director la AVAS, iar în spatele lui să se întâmple ce s-a întâmplat. Probabil nu vă spune nimic.
Crin Antonescu: Ba îmi spune, cum să nu? E un domn preşedinte al Consiliului Naţional dintr-un unui partid cu care v-aţi aliat, eu încă nu.
Traian Băsescu: Este mult mai cinstit acela care face o alianţă transparentă decât unul care stă doi ani sub papucul lui Hrebenciuc.
Crin Antonescu: Problema este că eu nu sunt nici într-o situaţie, nici în cealaltă.
Traian Băsescu: Nu, sunteţi sub controlul lui Patriciu, e altceva.
Crn Antonescu: Cu dumneavoastră, domnule Băsescu, dumneavostră şi domnul Iliescu. Dumneavoastră şi Ion Iliescu aţi fost colegi de două partide. Mă rog, v-a fost mai şef. Cu domnul Voiculescu, cu domnul Iliescu, cu domnul Hrebenciuc, cu domnul Geoană, cu domnul Vanghelie aţi fost aliaţi. Eu încă nu. Cine a făcut coaliţia de la Grivco? Dumneavoastră, din când în când, când aţi avut nevoie. În guvernul lui Iliescu, după mineriadă, nu am fost eu.
Traian Băsescu: Pot fi de acord cu această abordare, deşi nu are miez de realitate. Dar nu toţi trebuie să avem responsabilitatea corectitudinii într-o campanie. Sunteţi mai vechi în politică decât mine. Eu nu am fost în partid cu Ion Iliescu
Crin Antonescu: Ei cum să nu?!
Traian Băsescu: În FSN.
Crin Antonescu: În Partidul Comunist vorbesc. Nu e un partid care să fie uitat.
Traian Băsescu: Eu nu vorbesc în programul meu electoral acum despre o relaxare fiscală pentru că este nerealistă. Avem un deficit al bugetului de stat de peste opt la sută, ceea ce înseamnă că trebuie să ne aşezăm în zona prudenţei. Va trebui să vedem în 2011, dacă se reia creşterea economică la parametri suficient de ridicaţi, am putea analiza coborârea cotei unice de la 16 la sută la 14 la sută, dar nu mai mult.
Crin Antonescu: Cota unică va scădea, va scădea şi TVA şi se va rezolva acest păienjeniş fiscal. O va face guvernul care va avea în program aceste lucruri. Că din acest guvern vor fac parte PNL, PSD sau PDL, se va discuta. Eu, ca preşedinte, voi acţiona ca un guvern să acţioneze hotărât în plan economic cu aceste măsuri.
Traian Băsescu: Ultima dată am citit o carte a lui Mircea Cărtărescu, am încercat să acopăr "un gol" pe care l-a creat cândva în documentarea mea legată de "aproape clasic în viaţă". Ultima carte citită este "Levantul". Ultimul film pe care l-am văzut cred că a fost un film documentar pe Discovery, zilele trecute. De la premiera lui "4-3-2" al lui Mungiu n-am mai ajuns în nicio sală de cinematograf.
Crin Antonescu: "4-3-2" al lui Cristian Mungiu, nu 332 al Alinei Mungiu. Ultima carte pe care am citit-o este "Creşterea şi decăderea imperiului britanic". Cartea mea favorită rămâne "Maestrul şi margareta"
Traian Băsescu: Ce apropiere de decădere!
Crin Antonescu: Eu încă nu am crescut, domnule peşedinte, staţi, că nu de decăderea mea e vorba! Filmul meu preferat rămâne "Parfum de femeie", cu Al Pacino.
Traian Băsescu: Şi de ce vă supăraţi ori de câte ori auziţi de femei la Cotroceni atunci?
Crin Antonescu: Daţi-mi voie să vă răspund. Pentru că, domnule Băsescu, în ţara asta sunt foarte multe femei. Noi suntem cam misogini, noi bărbaţii din politică. Suntem în continuare o societate destul de conservatoare şi modelele femine răzbat greu şi prin anumite mijloace, din păcate, doar. Modelele feminine şi discursul raportat la femeie în timpul mandatului dumneavoastră sunt nepotrivite. Aţi promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil. Aţi vorbit despăre păsărică, despre o femeie, nu despre un bărbat. I-aţi smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist. Aţi invitat pe masă o ziaristă, nu un ziarist. Asta înseamnă o atitudine nepotrivită faţă de femei, nu s-a vorbit şi nu s-au trimis nişte mesaje şi nu s-a promovat modelul femeii pe care societatea creşte - "femeia care ţine casa, creşte copii". Aveaţi la îndemână un asemena model şi îl puteaţi promova mai mult. Este chiar doamna Băsescu. Aţi promovat prea puţin modelul ăsta şi din păcate femeile din România nu sunt doar păsărici, ţigănci împuţite şi nici femei cu succes uşor.
Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cred că greşiţi în abordarea dumneavoastră, cel puţin în ceea ce mă priveşte. Şi decenţa ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă, le respectă, un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-şi lase soţia singură şi să ajungă în situaţii dificile. Vreau să vă corectaţi imediat şi să vă cereţi scuze pentru ce aţi spus. Pentru mine, femeia, orice femie, e mult mai importantă decât dumneavoastră. Dumneavoastră nu aveţi în societate valoarea unei femei, oricare dintre ele, până şi aceea căreia i-am cerut scuze că am jignit-o, exact pentru că vorbiţi aşa despre femei.
Crin Antonescu: Nu vă tulburaţi, că n-am vrut să vă jignesc.
Traian Băsescu: Păi, Adriana Săftoiu e la dumneavoastră, doamna Renate Weber este membru la dumneavoastră. Sunt femei promovate de mine în politică. V-a atras atenţia şi altceva vă infurie, domnule Antonescu. Vă înfurie şi o femeie care în afară de a fi inteligentă, este şi frumoasă. Eu iubesc şi apreciez femeile frumoase.
Crin Antonescu: Despre cine este vorba?
Traian Băsescu: Despre soţia mea. Soţia mea o fost enorm promovată. Este prima doamnă a României!
Crin Antonescu: Poate dumneaei mai merita un mandat, nu şi dumneavoastră.
Traian Băsescu: Problema dumneavoastră e că o să luăm împreună, şi eu şi ea (încă un mandat - n.r.).
Traian Băsescu: Aveţi de la mine o bilă albă, pentru că aţi participat la dezbatere, ţinând cont că preşedintele în funcţie are un program încărcat. Pentru că aţi venit, nu vă pun nicio întrebare.
Crin Antonescu: Aţi spus că dacă nu mai ieşiţi preşedinte, plecaţi pe mare.
Traian Băsescu: Da, pentru că asta e meseria mea.
Crin Antonescu: Dar cu ce flotă?
Traian Băsescu: Nu mă aşteptam să aveţi o asemenea abordare securistă cum au fost cele de după Revoluţie când se spunea că am furat flota. Trebuie să dau o explicaţie. Nu există niciun document semnat de Băsescu, în care să se fi aprobat vânzarea unei singure nave. Nu există. Afirmaţia asta o fac la sfârşitul primului mandat şi la începutul celui de-al doilea. Nu se pot câştiga alegerile prezidenţiale cu minciuni. Domnul Antonescu a dechis un subiect bazat pe minciună, iar alegerile prezidenţiale se câştigă numai pe corectitudine. Deosebirea dintre noi este că brevetul meu este valabil oriunde în lume.
Crin Antonescu: Dumneavostră aţi condamnat oficial comunismul şi, spre deosebire de ceea ce tot repetaţi, că noi am fi râs, ne-am ridicat în picioare şi am aplaudat chiar dacă ştiam bine raporturile dumneavostră cu comunismul. Cum vă simţiţi când peste două treimi din români vă consideră mai rău decât Ceauşescu?
Traian Băsescu: Sunt un politician care a avut curajul să condamne comunismul, să predea două milioane din dosarele securităţii la CNSAS, a avut curaj să spună parlamentarilor că trebuie să se reformeze, că presa trebuie să fie liberă, care a avut curaj să spună "avem nevoie de militari americani la frontiera de est a României", care am spus că Marea Neagră e o zonă strategică, iar astăzi e obiectiv strategic al NATO. Sunt un politician care, pe credibilitatea ţării, a reuşit să convingă liderii lumii că locul în care se poate desfăşura cel mai mare summit NATO se numeşte Bucureşti, care a lăsat ţara puţin mai mare cu circa 9.000 de kilometri pătraţi. Altfel spus, cred că sunt un politician care are ce să spună românilor la sfârşit de mandat. Nu ştiu dacă veţi avea ocazia să faceţi raportul onestităţii faţă de naţiune.
Traian Băsescu: Domnule Antonescu, cu minciunile lui Vântu, Voiculescu, nu veţi câştiga alegerile prezidenţiale. Mi-ar fi plăcut tare mult să intraţi în turul doi, pentru că ar fi existat o garanţie că România nu ajunge nici pe mâna lui Iliescu, Voiculescu sau Hrebenciuc. Păcat că la sfârşit de dezbatere aţi dus-o în derizoriul acuzaţiilor ieftine, fără acoperire. Credeam că aveţi un standard moral puţin mai ridicat. Asta arată ca un laş care dă şi fuge. Eu v-am răspuns fără să vă acuz. Dumneavoastră aţi profitat că aţi avut ultimul cuvânt. Aţi devenit dintr-o dată mic dintr-o speranţă a mea.
Antonescu nu a putut da o replică la afirmaţiile lui Băsescu deoarece a fost întrerupt de moderatorul dezbaterii, care le-a cerut să transmită mesaje către clujeni.
Traian Băsescu: Nu voi ezita să continui ceea ce am încercat timp de cinci ani, adică, pe fond, reformarea statului român. Trebuie reformat Parlamentul României, clasa politică şi instituţiile statului. Nu am avut un mandat uşor, dar mi-am asumat responsabilitatea să continui ce am început şi nu am terminat în cinci ani.
Crin Antonescu: Sunt bucuros că întâlnirea s-a desfăşurat la Cluj. Îl felicit pe Traian Băsescu pentru curaj, asta e marea diferenţă dintre Băsescu şi Geoană. Domunul Băsescu nu este un făcător de pace, dar e un om viu, un om cu personalitate. Geoană nu e deloc. Şi îl felicit şi îi mulţumesc pentru această dezbatere. Sunt bucuros că a avut loc la Cluj. Le spun clujenilor, ca şi tuturor românilor: nu îi credeţi, jocurile nu sunt făcute, avem o şansă, după 20 de ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
Patru români morţi în inundaţiile din Spania şi 7 români în continuare dispăruţi
-
astăzi, 19:13