- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputaţii au aprobat începerea urmăririi penale a lui Ridzi
Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cu 192 voturi "pentru" şi 35 "împotrivă", hotărârea privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.
Deputaţii au aprobat raportul comisiei de anchetă în cazul Ridzi
Rezultatul votului secret pentru avizarea solicitării procurorului general Laura Codruţa Kovesi privind începerea umăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului a fost prezentat plenului după ce deputaţii au dezbătutut şi votat înfiinţarea Comisiei de anchetă Udrea şi au dezbătut şi adoptat Legea comercializării produselor agroalimentare.
Procesul verbal a fost citit înainte de închiderea plenului sesiunii extraordinare, de către preşedintele Comisiei de numărare a voturilor, deputatul Doina Burcău (PSD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Din numărul total al deputaţilor - 334, numărul deputaţilor prezenţi - 227, numărul total de voturi exprimate - 227, numărul de voturi anulate zero. Numărul de voturi valabil exprimate - 227, din care voturi «pentru» 192, voturi «contra» 35. Potrivit articolului 76 alineatul 2 din Constituţia României şi ale articolului 155 alineat 3 din Regulamentul Camerei, cererea de urmărire penală se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Având în vedere că din totalul de 334 de deputaţi au fost prezenţi 227, din care 192 au votat «pentru», se constată că a fost adoptată hotărârea privind cererea de urmărire penală a doamnei deputat Monica Maria Iacob Ridzi, fost ministru", a spus Burcău.
Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a părăsit şedinţa Camerei în jurul orei 21.30, refuzând să dea vreo declaraţie presei.
Ridzi şi-a exprimat, în calitate de deputat, votul privind începerea urmăririi penale împotriva sa. Deputaţii s-au exprimat asupra acestei hotărâri prin vot secret cu bile.
Procurorul general Codruţa Kovesi a trimis, în 23 iulie, Parlamentului solicitarea de declanşare a procedurilor pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, cercetată în cazul contractelor cu Artisan şi Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului.
Înainte de vot, deputaţii PDL, PNL şi ai PSD au anunţat, în plenul Camerei, că vor vota în favoarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, în timp ce UDMR a anunţat că deputaţii Uniunii vor vota "conform propriilor convingeri".
Deputaţii au aprobat, tot luni, cu majoritate de voturi, o hotărâre care adoptă raportul Comisiei Ridzi, prin care Camera cere Guvernului, Consiliului Concurenţei şi Curţii de Conturi să verifice modul în care MTS a întrebuinţat banii publici pentru organizarea evenimentelor de "Ziua Tineretului". Hotărârea prin care s-a adoptat raportul comisiei de anchetă în cazul Ridzi a întrunit 136 de voturi "pentru", 89 de voturi fiind "împotrivă".
Deşi la primele două articole nu au fost obiecţii şi observaţii, liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a intervenit de la tribuna Camerei solicitând ca preşedintele Roberta Anastase să supună la vot fiecare articol în parte şi a cerut eliminarea articolul 3, pe care l-a calificat ca fiind "caduc".
"Susţin eliminarea articolului, fiindcă acest lucuru s-a realizat la Comisia Juridică prin analizarea solicitării procurorului general. Nu are niciun sens. Dacă rămâne, ar însemna să se întoarcă înapoi la Comisia Juridică. Ea adevărat că scrie aici delapidare, dar DNA nu a găsit niciun element pentru delapidare. Acest articole e caduc şi nu îşi are sensul", a spus Toader. Propunerea sa privind eliminarea articolului 3 a fost respinsă cu 89 de voturi "pentru", 138 "împotrivă" şi trei abţineri, deputaţii respingând şi propunerea democrat-liberalului de a se reveni cu votul asupra primelor două articole, care s-au considerat adoptate în lipsă de intervenţii.
Deputul UDMR Marton Arpad a sesizat, pe de altă parte, şi faptul că Parlamentul nu dă termen Curţii de Conturi. El a propus ca, pentru unicitate, să nu se introducă prevederi cum ar fi un termen de 30 de zile în cazul Curţii de Conturi, propunând eliminarea sintagmei "în termen de 30 de zile" din conţinutul textului articolului 4 al hotărârii. Propunerea sa a fost adoptată cu 136 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 66 de abţineri.
Reprezentanţii PNL, PSD şi ai UDMR au anunţat, pe rând, în plen, că vor vota raportul comisiei de anchetă în cazul Ridzi.
Deputatul PNL Bogdan Olteanu a afirmat, luni, în plenul Camerei, că liberalii au avut dreptate când au solicitat constituirea unei comisii în cazul Monicăi Iacob Ridzi, în timp ce reprezentanţii PDL au susţinut că îşi menţin opinia separată din comisie, dar vor vota pentru începerea urmăririi penale. "Constatăm astăzi (luni, n.r.) că iniţiatorii acestei comisii şi ai cererii de începere a urmăririi penale au avut dreptate când au depus această cerere", a precizat liberalul Bogdan Olteanu. Potrivit acestuia, Comisia parlamentară de anchetă "şi-a avut rostul", iar DNA a completat constatările comisiei cu infracţiuni informaţionale.
"Constat că astăzi se închide cercul într-un război lung purtat în actuala coaliţie", a afirmat deputatul liberal, care a mai spus că, în Parlament, "ciculă, tot mai des, o temere că partidul care conduce Guvernul României nu ar mai avea majoritate". "Există o măsură simplă: dacă nu mai sunteţi în majoritate, plecaţi în opoziţie, că înseamnă că nu mai sunteţi doriţi", a adăugat Olteanu.
Reprezentanţii PSD au vorbit foarte puţin de la tribuna Parlamentului, anunţând doar că grupul lor va vota raportul comisiei de anchetă, acelaşi lucru fiind anunţat şi de reprezentanţii UDMR.
Deputatul PDL Sorin Gondor a precizat că propunerile democrat liberalilor au fost respinse în comisia parlamenatră de anchetă în cazul Ridzi, prin votul PSD, PNL şi al UDMR. "Vom susţine opinia separată din comisie, dar asta nu înseamnă că nu vom fi de acord cu trimiterea în judecată şi începerea urmăririi penale", a declarat Gondor.
Liderul grupului parlamenatr al minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a declarat că deputaţii acestui grup vor sta în sală, dar nu se vor pronunţa la votul privind raportul comisiei de anchetă în cazul Ridzi. El a precizat că deputaţii minorităţilor naţionale vor vota pentru solictarea procurorului general privind începerea urmăririi penale a fostului Minstru al Tineretului Monica Iacob Ridzi.
Dezbaterile din plenul Camerei au fost un prilej pentru unii deputaţi să facă declaraţii bazate pe analogii cu domeniul matematicii sau cu cel culinar. "Mulţimea numerelor reale este o mulţime total ordonată. Zece este întotdeauna mai mare ca cinci. Cinci deputaţi ai PDL am fost în comisia de anchetă", a spus Sorin Gondor. "Pofta vine mâncând şi la acest ghiveci sau gulaş (achiziţiile MTS-n.r.) s-au adăugat unele achiziţii ca şepci şi tricouri", a spus deputatul UDMR Peter Lakatos.
Potrivit hotărârii adoptate de plen, "Camera Deputaţilor aprobă concluziile şi propunerile formulate în raportul depus de Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de MTS, sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea «Zilei Tineretului»".
Primul aliniat al articolului 2 al hotărârii adoptate în urma acestui raport, "Camera solicită Guvernului şi Consiliului Concurenţei să analizeze concluziile şi propunerile formulate de Comisia de anchetă cu privire la faptele care au afăcut obiectul cercetărilor sale şi să adopte măsurile necesare, potrivit competejnţelor ce le revin".
Conform aliniatului 2 al celui de-al doilea articol al hotărârii, "Camera Deputaţilor solicită Curţii de Conturi efectuarea unui control asupra modului de întrebuinţare a resurselor financiare ale MTS în legătură cu încheierea contractului nr 14/2009 cu Artisan Consulting şi a contractului nr 15 cu Compania de Publicitate Mark".
Potrivit articolului 3, Camera Deputaţilor solicită Comisiei Juridice la întocmirea raportului asupra solicitării grupului paralmenatr al PNL de a fi cerută urmărirea penală a doamnei Monica Iacob Ridzi, fost ministru al MTS în legătură cu infracţiunile de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice, să ţină cont şi de raportul Comisiei de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de MTS, de opinia separată la raport şi de documentaţia care a stat la baza întocmirii acestuia.
Conform documentului citat, raportul urmează să fie pus la dispoziţia Comisiei Juridice la 15 zile de la adoptarea prezentei hotărâri.
În plus, hotărârea Camerei prevede că "Guvernul şi celelete autorităţi sesizate vor informa Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cu privire la măsurile adoptate, iar Biroul Permanent va prezenta plenului informarea primită de la autorităţile sesizate".
Raportul Comisiei Ridzi a fost prezentat în faţa plenului de către preşedintele acestei comisii, deputatul PNL Alina Gorghiu, iar contra-raportul elaborat de deputaţii PDL din Comisia de anchetă a fost prezentat de deputatul democrat-liberal Gelu Vişan, care a deţinut calitatea de vicepreşedinte al Comisiei de anchetă.
Pe de altă parte, deputaţii din Comisia Juridică au avizat, luni, cu 18 voturi "pentru" şi o abţinere, solicitarea procurorului general privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tineretului Minica Iacob Ridzi (PDL).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO