Deputaţii urmează să se pronunţe vineri asupra cererii de arestare preventivă a lui Gheorghe Coman

Camera Deputaţilor urmează să se reunească, vineri, pentru a se pronunţa prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a lui Gheorghe Coman, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, luni, solicitarea în acest sens.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Deputaţii urmează să se pronunţe vineri asupra cererii de arestare preventivă a lui Gheorghe Coman

Gheorghe Coman (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, formulată în dosarul instrumentat de DNA, urmează să fie dezbătută în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor programată să înceapă la ora 12.00.

Secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Eugen Nicolicea, preciza luni că şedinţa de plen în care se va decide asupra solicitării de arestare preventivă a deputatului Gheoghe Coman va avea loc în 27 decembrie conform deciziei Biroului Permanent.

Nicolicea a fost întrebat dacă liderii grupurilor parlamentare au ridicat problema mobilizării parlamentarilor la şedinţa de plen, pentru întrunirea cvorumului, în condiţiile în care şedinţa este programată imediat după Crăciun. "Crăciun, ne-Crăciun, termenele sunt termene ... eu întotdeauna am susţinut că regulamentele trebuie să fie respectate, chiar dacă ai situaţii neplăcute", a răspuns Nicolicea. Deputatul a afirmat că în situaţia în care nu va fi întrunit cvorumul de şedinţă vineri în plenul Camerei Deputaţilor preşedintele de şedinţă va anunţa la momentul respectiv data următoarei şedinţe în care subiectul va fi repus pe ordinea de zi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, solicitarea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, cu 13 voturi "pentru" şi o abţinere.

Vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat că pentru Gheorghe Coman a fost solicitată arestarea pentru o infracţiune de însuşire de foloase dintr-o funcţie de conducere politică într-un anumit partid şi nu ca deputat.

"Aşa cum vedeţi şi dumneavoastră nu are nimeni o superimunitate şi urmează plenul să stabilească, probabil se va încuviinţa cererea de arestare preventivă. Asupra motivelor de fapt şi de drept se va pronunţa numai instanţa, Parchetul de pe lângă ÎCCJ a venit numai cu o cerere de emitere a acestei acţiuni (...). El trebuie să convingă instanţa dacă poate sau nu să fie arestat, poate să fie cercetare şi în stare de libertate", a afirmat atunci deputatul PSD.

Nica a menţionat că, în şedinţa comisiei, deputatul Coman a susţinut că este nevinovat.

Deputatul Gheorghe Coman a declarat luni, la finalul audierii în Comisia juridică, că nu are de gând să-şi dea demisia din calitatea de parlamentar deoarece se consideră nevinovat.

El a fost întrebat de jurnalişti cum apreciază votul din Comisia juridică, for care a avizat favorabil solicitarea de arestare preventivă în cazul său. "Votul este clar, foarte bine, nu-i problemă, mă voi supune justiţiei", a răspuns deputatul.

De asemenea, el a fost întrebat dacă nu se gândeşte să demisioneze în calitatea de deputat. "Niciodată, fiindcă eu nu sunt vinovat (…) Dacă demisionez mâine şi justiţia nu mă găseşte vinovat, ce facem? Dacă eu nu am luat nimic, absolut nimic?", a replicat Coman.

Deputatul a mai fost întrebat ce aşteptări are de la colegii săi din Camera Deputaţilor la votul de vineri, din plen. "Mesajul meu e să-şi facă datoria de parlamentar (…) Justiţia să-şi facă datoria, colegii mei la fel", a mai afirmat Coman.

Deputatul a negat că ar fi fugit de la flagrantul pus la cale de procurori, afirmând că nu a fost urmărit în ziua respectivă, dar a doua zi poliţiştii l-au căutat la domiciliu.

Gheorghe Coman a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că denunţătorul său este directorul adjunct al DSVSA Buzău, el susţinând că nu a luat "şpagă" în viaţa sa, că nu a fost prins în flagrant şi că nu a fugit, fiind la ţară, să taie porcul.

Ministerul Justiţiei a anunţat săptămâna trecută, joi, că ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman într-un dosar penal instrumentat de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmărit penal pentru fapte corupţie.

DNA a arătat, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina la momentul flagrantului.

"Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", se mai arată în comunicat.

Gheorghe Coman a fost dus, joi după-amiază, la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, unde a stat peste trei ore.

Deputatul PC Gheoghe Coman ar fi negociat sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice, spunând că "fără politică nu poţi să trăieşti" şi că "la orice partid se cere nişte bani", potrivit referatului procurorilor DNA.

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării lui Gheorghe Coman, deputatul şi-a stabilit un cerc relaţional format din persoane care ocupau funcţii de conducere în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice atât la nivel central, cât şi la nivel local, printre demnitari şi lideri politici.

Procurorii au arătat că deputatul Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, în afara cadrului legal, a unor interese private vizând, în principal, sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman făcea aceste lucruri în schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia întâlnirilor de lucru organizate în cadrul formaţiunii politice judeţene pe care o conducea; angajarea într-o funcţie publică de conducere a preşedintelui executiv al Organizaţiei Judeţene Buzău a Partidului Conservator; intervenţia la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău în sensul de a favoriza o societate comercială verificată, administrată de un consilier al Partidului Conservator.

Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie, interceptată de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre funcţia de director adjunct la DSV, care, în urma unor "înţelegeri", ar reveni Partidului Conservator.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar în martie s-a mutat la PC. El a fost ales recent preşedinte PC Buzău.

Conducerea PC a hotărât suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, până la clarificarea situaţiei acestuia în justiţie.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că nimeni din conducerea partidului nu i-a cerut lui Gheorghe Coman "nici măcar un covrig" şi că este bine că instituţiile şi-au făcut datoria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici