- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.12.2015, 17:43)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ioan Oltean poate fi ARESTAT PREVENTIV. Deputaţii au decis încuviinţarea solicitării DNA. Cătălin Teodorescu scapă pentru a doua oară de arest preventiv - FOTO
Deputaţii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean, acuzat de corupţie în dosarul despăgubirilor ANRP, cu 186 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi un vot anulat, rezultatul oficial urmând a fi anunţat în plen. În schimb, în Camera Deputaţilor nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA în ceea ce priveşte arestarea preventivă a deputatului PNL Cătălin Teodorescu.
Urmărește
4706 afișări
Deputaţii votează cererile DNA de încuviinţare a arestării preventive în cazul Oltean şi Teodorescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
UPDATE 17.43: Procurorii DNA cer joi ICCJ arestarea preventivă a lui Ioan Oltean - surse
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor cere, joi, ICCJ arestarea preventivă a deputatului Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit pentru fapte de corupţie privind o despăgubire ilegală de aproape 109 milioane lei dată de ANRP lui Mihai Rotaru, potrivit unor surse judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor anticorupţie şi vor dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ioan Oltean.
UPDATE 15:48 - Deputatul PNL Cătălin Teodorescu nu va putea fi arestat preventiv, în dosarul ANRP în care este cercetat alături de Ioan Oltean, în condiţiile în care, în Camera Deputaţilor, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA.
Potrivit anunţului oficial din plenul Camerei Deputaţilor, 153 de deputaţi au votat "pentru" solicitarea DNA, 110 "împotrivă". Potrivit calculelor membrilor din comisie erau necesare 157 de voturi pentru ca solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive să fie aprobată, în condiţiile în care îşi înregistraseră prezenţa la vot 312 deputaţi.
Conform Constituţiei şi regulamentului Camerei Deputaţilor, ridicarea imunităţii se face cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile de cvorum.
Este a doua oară când deputatul Cătălin Teodorescu este "salvat" de colegii săi. Decizia a venit după ce plenul a aprobat miercuri solicitarea DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean, cercetat în acelaşi dosar.
UPDATE 15:09 - Ioan Oltean poate fi arestat preventiv
Potrivit rezultatului oficial prezentat în plenul Camerei Deputaţilor, din totatul de 298 de voturi exprimate, 186 de deputaţi s-au pronunţat "pentru" solicitarea DNA, iar 111 "împotrivă", iar un vot a fost anulat. Ridicarea imunităţii parlamentare se decide cu votul majorităţii celor prezenţi, în condiţiile de cvorum. Din totatul de 382 de deputaţi, la începutul votului, şi-au înregistrat prezenţa 318 parlamentari.
Deputaţii votează, la ora transmiterii acestei ştiri, solicitarea DNA privind arestarea preventivă a deputatului PNL Cătălin Tedorescu, acuzat de corupţie în acelaşi dosar al despăgubirilor ilegale ANRP.
UPDATE 14:30 - Votul privind solicitările DNA de arestare preventivă a deputaţilor Oltean şi Teodorescu a început
Deputaţii au început votul secret, cu bile, asupra celor două solicitări DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, acuzaţi de corupţie în dosarul ANRP.
Liderii PNL şi PSD au anunţat că vor vota în favoarea solicitărilor Justiţiei. Ridicarea imunităţii parlamentare se decide cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile de cvorum. La şedinţă îşi înregistraseră prezenţa 253 de deputaţi din totalul de 382.
Ioan Oltean a declarat că şi-a făcut bagajul şi este pregătit să meargă în arest, dacă deputaţii vor încuviinţa cererea DNA. El a spus că a colaborat cu anchetatorii şi că măsura arestării preventive este "un abuz" pe care îl respinge cu "vehemenţă". La rândul său, Cătălin Teodorescu a pledat nevinovat şi le-a cerut deputaţilor să voteze împotriva solicitării procurorilor.
Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cele două solicitări ale justiţiei.
Săptămâna trecută, pe 2 decembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, cu 14 voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. În aceeaşi şedinţă, membrii comisiei au avizat, cu 15 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, solicitarea de arestare preventivă a colegului liberal Cătălin Teodorescu, acuzat în dosarul despăgubirilor ilegale în care este urmărit penal şi Ioan Oltean.
Cei doi deputaţi liberali, audiaţi de membrii comisiei, au susţinut că sunt nevinovaţi. În discursul susţinut în faţa deputaţilor, Ioan Oltean a afirmat că acuzaţiile aduse împotriva sa sunt "fabricaţii" şi "invenţii" şi le-a cerut colegilor să voteze împotriva solicitării DNA. Acuzat că a luat mită de 600.000 euro în incinta unei biserici din Chitila, Oltean a susţinut că nu a fost niciodată în această localitate sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător, părintele Alexandrescu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.
Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.
"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.
Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe