- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (27.02.2015, 13:37)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputatul Niculae Mircovici: Voi contesta la CEDO decizia ÎCCJ de condamnare a mea, cer daune
Deputatul Niculae Mircovici a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că va contesta la CEDO decizia ÎCCJ prin care a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, precizând că va cere daune statului român.
Urmărește
432 afișări
Niculae Mircovici (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
"Categoric mă voi adresa la CEDO, voi continua această acţiune, cu atât mai mult cu cât am fost extrem de stimulat de când a fost anunţată condamnarea, în 24 de ore, mi-au apărut peste 200 de cereri de prietenie pe Facebook, ceea ce a fost surprinzător, aveam câte una, două, trei la o zi-două, majoritatea vin din partea celor care m-au cunoscut şi o dovadă a faptului că în opinia celor care m-au cunoscut eu nu sunt un infractor, ci doar un condamnat penal", a precizat Mircovici, deputat reprezentând minoritatea bulgară în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Mircovici consideră drept "şocant" faptul că sentinţe definitive pe conflictul de interese există numai la "un polonez, un bulgar, un ucrainean, doi maghiari, iar unul italian a murit în ziua în care a fost chemat la Parchetul General".
"E surprinzător cum de numai minorităţile din Parlamentul Romîniei sunt în această poziţie de conflict de interese rezolvat în sentinţă definitivă şi irevocabilă", a spus Niculae Mircovici.
El a precizat că va cere la CEDO anularea sentinţei şi "daune".
"A fost o interpretare forţată din punct de vedere politic pentru a cădea bine la MCV şi sunt convins că întrucât au fost încălcate toate cele trei elemente dreptul la apărare, în sensul că nu s-a asigurat audierea persoanelor din Cameră (Deputaţilor-n.r), care aveau obligaţia să prezinte situaţia reală. În alt doilea rând, s-a încălcat prin încălcarea legii şi în al treilea rând nu s-a asigurat un proces echitabil, aceste trei element cuprind motive temeinice pentru ca la CEDO statul român să piardă un astfel de proces", a adăugat Mircovici, care este şi secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
El a mai spus că nu a fost condamnat de ÎCCJ, ci de MCV, pentru că "se vroia un număr cât mai mare de deputaţi condamnaţi".
"Eu nu am fost condamnat de ÎCCJ, ci am fost condamnat de MCV, pentru că în Mecanismul de Cooperare şi Verificare se vroia să fie un număr cât mai mare de deputaţi condamnaţi şi pentru că nu erau decât 7-8 infracţiuni, DNA şi celelalte, s-a găsit această marotă de a scoate din cei peste 150 de oameni, care sunt în această situaţie 22 numai de la minorităţi, de la UDMR şi de la PSD, plus doi independenţi, în condiţiile în care sunt 55 numai de la PNL şi PDL, pentru că suna bine dintr-un punct de vedere, deci că sunt încă 22 de deputaţi condamnaţi. Era uşor de argumentat faptul că au avut rude încadrate, în condiţiile în care Camera a fost ce a care a stimultat această încadrare spunând că trebuie să fie persoane de încredere şi neavând nicio problemă şi mai mult decât atât încălcând în mod deosebit de grav acest principiu, care e valabil de pe vremea romanilor «legea specială este cea care are putere faţă de reglementarea generală»", a explicat Mircovici.
El a mai spus că legea generală este Codul Penal, în cazul acestui conflict de interese, iar legea specială este legea 96/2006 privind Statutul senatorului şi deputatului.
"În această lege la articolul 18 scrie indubitabil şi făsă niciun fel de altă interpretare referindu-se la conflictul de interese că «fapta deputatului sau senatorului de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei de 10% pe o perioadă de trei luni». În mod categoric, această reglementare din legea specială elimină interpretarea lui 301 din Codul penal pentru că în mod categoric în cazul deputaţilor şi senatorilor nu poate exista conflict de interese în zona penală, atâta timp cât Regulamentul propri, adică acea lege specială legea prvind Statutul senatorului şi deputatului are această prevedere", a mai explicat Niculae Mircovici.
Deputatul Niculae Mircovici a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar, fiind condamnat de instanţa supremă la şase luni de închisoare cu suspendare.
Prin decizia de luni a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care este definitivă, s-a menţinut hotărârea luată în cazul lui Mircovici în primă instanţă.
Deputatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului instanţei supreme, în martie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Niculae Mircovici a propus angajarea soţiei sale pe post de referent în cadrul biroului său parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acesteia, pe o perioadă determinată, respectiv din ianuarie 2009 până la sfârşitul mandatului 2008 - 2012. În baza acestui contract, soţia lui Mircovici a obţinut venituri de 20.387 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe