„Noi nu considerăm oportună această instituţie pe bani publici. În doi ani de activitate această instituţie a avut alocat câte un mililon de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Aceşti bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofilii, pe tot felul de activităţi care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituţie reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către oi personalitate care a reprezentat speranţa României acum 20 de ani. E trist că salariaţii din această instituţie câştigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect”, a spus în timpul dezbaterilor deputatul USR Iulian Bulai.
O poziţie similară a avut şi deputatul PMP Marius Paşcan.
„Când România nu are bani pentru alocaţiile copiilor, în contextul crizei economice, considerăm că e absolut imoral ca resursele ţării să susţină meritele inexistente ale unor aşa-zise de institute sau pseudoacademii de crecetare ştiinţifică. PMP va vota pentru adoptarea acestui proiect legislativ”, a spus Paşcan.
Deputatul PSD Anton Anton le-a recomandat parlamentarilor USR să citească volumul „Colecţionarul de istorie”, care arată că două civilizaţii enorme, a Levantului şi a Apusului, se întâlnesc şi se luptă deasupra României.
„Eu cred că e normal ca România să se ocupe de Levant. Cercetarea se face în câteva instituţii. Am ajuns de suntem ruşinea lumii cu banii pe care îi alocăm pentru cercetare. Eu cred că normal ar fi să respingem această iniţiativă, indiferent de cât de vocali ar fi iniţiatorii ei”, a afirmat Anton Anton.
Colegul său de partid, Alfred Simonis, s-a declarat mirat că partide care l-au susţinut pe Emil Constantinescu la alegerile prezidenţiale „nu sunt pentru a apăra acest institut, ci a apăra un simbol”.
„Modul în care s-a vorbit la microfon lasă de dorit. (…) Modul cum v-aţi referit la un fost preşedinte al României este cel puţin deplasat şi este ruşinos”, a mai spus Simonis.
Decizia Camerei Deputaţilor, care este for decizional, a fost luată cu 182 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” şi 64 de abţineri.