Desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, respinsă de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins, marţi, propunerea de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

450 afișări
Imaginea articolului Desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, respinsă de Camera Deputaţilor

Desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, respinsă de Camera Deputaţilor

Raportul Comisiei juridice, de respingere, a fost votat cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă” şi 25 de abţineri.

”În ciuda votului am impresia că zilele acestei Secţii sunt numărate. Nu va mai dura mult până va fi desfiinţată şi vom intra în normalitate. Nu are cum să mai funcţioneze mult o astfel de secţie gândită de Liviu Dragnea pentru a controla Justiţia”, a declarat deputatul USR Ion Stelian.

”Este regretabil că în ciuda declaraţiilor de susţinere a statului de drept, pentru aplicarea legii. Credeam că aceste declaraţii se vor transforma în fapte. E evident că m-am înşelat şi asistăm la o nouă /marţi neagră/. Această secţie specială nu face altceva decât să împiedice înfăptuirea Justiţiei”, a declarat deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

”Statul de drept înseamnă o Justiţie fără presiunea procurorilor. Am spus de la început - desfiinţarea Secţiei ar fi însemnat întoarcea la DNA şi atunci a fost o dezbatere transparentă. Reamintesc celor care uită sau celor care erau preocupaţi şi zburau spe alte ţări că ni s-a cerut să înfiinţăm o astfel de secţie, astfel încât judecătorii atunci când au o soluţie să nu fie sub presiunea procurorului care îi spune că dacă nu dă o soluţie aşa cum îi cere el va avea de suferit. Judecătorii trebuie să dea soluţii în raport cu legislaţia şi cu propria conştiinţă. Secţia asta este foarte bună”, a spus şi Florin Iordache.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înfiinţată în 2018 şi are competenţa exclusivă pentru efectuarea urmăririi penale în privinţa tuturor infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv atunci când, alături de aceştia, sunt cercetate şi alte persoane.

Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici