- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Votul moţiunii s-a încheiat - VIDEO
Deputaţii şi senatorii au încheiat, marţi, votul la moţiunea de cenzură, majoritatea parlamentarilor votând la vedere, demersul PSD fiind susţinut, alături de social-democraţi şi liberali, şi de câţiva dintre reprezentanţii arcului guvernamental.
Moţiunea de cenzură (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Constituţia prevede că Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Senatorii şi deputaţii au început în jurul orei 16.40 votul secret cu bile la moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii PSD şi PC. "Potrivit Constituţiei României se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, deci cu minim 236 de voturi "pentru". Votul e secret cu bile", a ţinut să le reamintească Mircea Geoană parlamentarilor.
Teo Trandafir, îmbrăţişată de Aura Vasile după ce a votat "pentru" la moţiunea de cenzură
Deputatul PDL Teo Trandafir a votat la vedere pentru moţiunea de cenzură, fiind felicitată apoi de deputatul PSD Aura Vasile, precum şi de alţi reprezentanţi ai PSD şi PNL. Teo Trandafir a arătat sălii bilele înainte de a le introduce în urne, ea votând "pentru" adoptarea moţiunii.
Angajaţi DAI au încercat să evacueze un reprezentant al "Miliţiei Spirituale"
Un nou incident a marcat şedinţa în care se votează moţiunea de cenzură, angajaţi ai Direcţiei de Afaceri Interne al Camerei încercând să evacueze un reprezentant al "Miliţiei Spirituale" de la balconul sălii de plen după ce acesta a încercat să afişeze un banner cu mesaj antiguvernamental.
Reprezentantul "Miliţiei Spirituale" a opus rezistenţă şi a aruncat în sală bucăţile de material textil pe care erau inscripţionate mesaje precum: "Guvernul Boc, o metaforă a morţii", "Acceptaţi războiul în care mor soldaţi români, dar nu acceptaţi revolte pentru un trai mai bun" sau "Anarhiştii rup tastatura, pensionarii refuză dictatura".
Votul la moţiune, întrerupt temporar din cauza unei consiliere a lui Bănicioiu
Votul la moţiunea de cenzură a fost întrerupt pentru câteva minute, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitând personalului de pază îndepărtarea din plen a unei consiliere a deputatului PSD Nicolae Bănicioiu. Consiliera lui Bănicioiu amplasa, pe o hartă a parlamentarilor la scară mărită, fotografiile celor care votau împotriva moţiunii de cenzură.
Votul este demarat de deputaţi, lista de prezenţă fiind strigată de social-democratul Valeriu Zgonea, secretarul Camerei
Cea mai mare parte a dezbaterii moţiunii a fost urmărită de la porţile Palatului Parlamentului, intrarea de la Camera Deputaţilor, de peste o mie de sindicalişti de la toate cele cinci confederaţii, care după aproximativ cinci ore au încheiat protestele şi au plecat acasă, fără a asista la anunţarea rezultatelor moţiunii.
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Astfel, pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.
Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, ar avea 212 opţiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea moţiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.