Diaconescu a făcut plângere la Parchetul ICCJ privind monitorizarea sa
Senatorul PSD Cristian Diaconescu a confirmat, marţi, la Antena 2, că a făcut o plângere la Parchet "in rem" pentru a se clarifica dacă există o faptă penală şi dacă a avut loc un filaj în ziua Congresului social-democraţilor.
Diaconescu a făcut plângere la Parchetul ICCJ privind monitorizarea sa (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
El a spus că doreşte ca autorităţile să facă lumină în acest caz. Diaconescu a spus că pentru sănătatea societăţii româneşti este mai bine ca acest lucru să se întâmple.
Senatorul PSD a menţionat că nu are nimic de ascuns sau să-şi reproşeze.
Diaconescu a spus că nu a făcut o plângere penală împotriva unei persoane, sesizarea in rem referindu-se la posibili autori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Vreau să clarific, nu doar pentru mine, dacă a existat ceva, pentru că dacă ar exista o doză de adevăr că lucrurile s-au întâmplat într-adevăr aşa ceva, lucrurile sunt dramatice", a adăugat el.
El a precizat că sesizarea in rem este în legătură cu fapta, solicitarea fiind ca Parchetul să constate dacă a existat sau nu o monitorizare a sa şi o faptă penală.
"Este util să ştim dacă a existat o astfel de operaţiune şi dacă ea a fost organizată legal sau ilegal", a spus Diaconescu.
Senatorul PSD a apreciat că, din informaţiile sale "limitate", nu ar fi putut fi urmărit legal, de către o instituţie a statului, întrucât acest lucru se poate întâmpla, în cazul lui, doar pe probleme legate de siguranţa naţională şi cu mandat.
"Nu există niciun mandat pe numele meu, pentru că dacă ar exista, mi s-ar fi comunicat", a adăugat el.
Diaconescu a menţionat că suspiciunile sale nu se îndreaptă către o instituţie a statului.
"Cu posibilităţile mele limitate de informare, nu este vorba de o instituţie a statului, de aceea este bine să ştim despre ce este vorba", a spus el.
El a explicat că, începând cu jumătatea anului 2009, ca ministru de Externe, a beneficiat de o "protecţie specială" din partea SPP, în contextul situaţiei din Republica Moldova şi a unor "ameninţări", despre care nu a dat detalii.
Diaconescu a menţionat, de asemenea, că nu i-a cerut dosarul jurnalistei Floriana Jucan, menţionând că problema lui nu este legată de aceasta, ci de dorinţa ca autorităţile să facă lumină în această speţă.
El a adăugat că această protecţie specială s-a prelungit şi după ce nu a mai fost ministru de Externe, oprindu-se cu trei săptămâni înainte de 1 februarie. "Este o problemă care trebuie clarificată din punctul de vedere al organizării şi mai ales al relaţionării cu congresul PSD", a mai spus Diaconescu despre presupusa monitorizare a sa.
Anterior, surse politice şi juridice declaraseră că Diaconescu a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu privire la monitorizarea sa la care a făcut referire ziarista Floriana Jucan în ziua Congresului social-democraţilor, la conducerea căruia politicianul candida.
Jurnalista Floriana Jucan a declarat sâmbătă că a primit spre publicare 36 de pagini de monitorizare a lui Cristian Diaconescu, însoţite de imagini în care acesta apare în ipostaze compromiţătoare, Diaconescu afirmând că acest fapt are legătură cu Congresul şi că oricine l-a urmărit a făcut-o ilegal
"Această monitorizare este adevărată. Cristian Diaconescu este monitorizat non-stop, de când merge cu soţia la cumpărături, până când merge la unii dintre liderii PSD acasă, când merge la sediul SRI din Piaţa Constituţiei, sau când merge într-o vizită de patru ore, pe 5 februarie, la reşedinţa unui controversat om de afaceri. Ce m-a uimit la Diaconescu este că, în toată această perioadă, se deghizează: îşi pune fes pe cap, parchează pe străzi lăturalnice, îşi pune ochelari, deci are ceva de ascuns", a spus, la Realitatea TV, Floriana Jucan.
Ea precizat că monitorizarea lui Diaconescu a fost făcută în perioada 1-10 februarie, fără a menţiona cine a făcut această monitorizare.
De asemenea, politicianul social-democrat ar fi fost surprins în ipostaze care ţin de viaţa privată.
Senatorul PSD a susţinut că apariţia, chiar în noaptea Congresului, a ştirii potrivit căreia ar fi fost monitorizat, nu are niciun fel de legătură cu retragerea sa din cursă, el făcând acest gest la rugămintea lui Geoană şi a susţinătorilor săi.
Cristian Diaconescu a declarat, pentru "Gândul", că şi-a retras candidatura la şefia partidului pentru că Mircea Geoană i-a cerut să-l sprijine şi fiindcă s-a gândit că, dacă nu ar fi făcut acest gest, Congresul ar fi fost anulat, în condiţiile în care nu s-ar fi putut derula votul pentru turul II.
Întrebat dacă a aflat cine l-ar fi urmărit, Diaconescu a răspuns: "Nu ştiu ce să spun. Este, într-adevăr, ceva foarte curios şi presupune un consum fizic şi financiar foarte mare. Nu am încă elemente în plus şi nu ştiu amănunte, dar o astfel de întâmplare miroase, de la o poştă, a poliţie politică, indiferent cine a făcut-o. Un om politic, candidat la şefia unui partid politic, urmărit astfel ... nu poate fi decât un gest cu o atare conotaţie. Şi apoi, momentul în care a apărut informaţia, în plin Congres...".
În legătură cu urmărirea sa, senatorul Diaconescu, fost ministru de Externe şi al Justiţiei, a înaintat o plângere Parchetului instanţei supreme, solicitând identificarea persoanelor implicate în monitorizarea sa timp de zece zile, aşa cum susţine Floriana Jucan, au declarat, marţi, penstru MEDIAFAX, surse judiciare.
Articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului impune respectarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie.
"Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale", prevede Convenţia, care la alineatul 2 al articolului citat arată că nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.
SRI a negat orice implicare în acţiunea de monitorizare a senatorului social-democrat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO