Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia/ UPDATE Motivul anunţat de şeful comisiei SIE: probleme de sănătate/ Iohannis: Probabil voi face o propunere viitorului Parlament

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, iar demisia a ajuns la Preşedinţie, a precizat luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Mădălina Dobrovolschi. Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat că, iniţial, a crezut că există o anumită stare conflictuală între Palatul Cotroceni şi directorul SIE, dar Mihai Răzvan Ungureanu l-a sunat să-i spună că a demisionat din motive de sănătate.

Urmărește
11056 afișări
Imaginea articolului Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia/ UPDATE Motivul anunţat de şeful comisiei SIE: probleme de sănătate/ Iohannis: Probabil voi face o propunere viitorului Parlament

Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat

UPDATE 18:28 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că cel mai probabil va face o propunere pentru şefia SIE viitorului Parlament, pentru că acesta este ocupat cu alegerile, şi a adăugat că nu s-a gândit încă la un succesor pentru Mihai Răzvan Ungureanu care a demisionat.

Preşedintele a precizat că nu are informaţii suplimentare legate de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar a negat că ar fi existat probleme în relaţia cu acesta. Iohannis a mai spus că cel mai probabil va face o nouă propunere pentru şefia SIE viitorului Parlament, urmând ca acesta să ia doar act de demisia lui Ungureanu.

TITLURILE ZILEI

El a susţinut că actualul Parlament este foarte ocupat cu alegerile parlamentare şi speră şi cu găsirea unor candidaţi care nu au dosare penale.

UPDATE 16:39 Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, prin care le cere să ia act de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu de la şefia SIE şi să declare funcţia vacantă.

”Preşedintele României a transmis preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia act de demisia din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Mihai Răzvan Ungureanu şi să declare vacantă această funcţie”, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

UPDATE 16:24 Şeful Comisiei SIE: Ungureanu a demisionat din motive de sănătate, trebuie să stea la pat

”Iniţial am spus că s-ar putea să fi existat totuşi o anumită stare conflictuală între Palatul Cotroceni şi directorul Serviciului. Asta şi în urma zvonurilor care au circulat toată vara. Ulterior, am primit un telefon din partea dlui director Răzvan Ungureanu, care mi-a comunicat să îl cred pe cuvânt că demisia domniei sale a intervenit în urma stării de sănătate pe care o are. Mi-a spus că trebuie să stea la pat şi că este o problemă serioasă şi, în consecinţă, este singurul motiv pentru care şi-a înaintat demisia”, a declarat Mihăiţă Calimente.

Deputatul ALDE a mai spus că nu a primit semnale cu privire la anumite disfuncţionalităţi ale activităţii SIE. ”Am putea avea o discuţie, dar din moment ce dl. director ne-a comunicat care e motivul pentru care şi-a dat demisia, cred că Comisia s-ar reuni de prisos, pentru că răspunsul ar fi acelaşi. Nu cred că dl. director îşi schimbă declaraţia. (...) Mi-a spus că este o problemă destul de gravă, că trebuie să stea la pat şi că sănătatea o consideră priopritară oricărei activităţi”, a mai spus Calimente.

Calimente a mai spus că este vorba despre o problemă personală. ”Având în vedere că este vorba despre o problemă personală şi că este vorba despre starea de sănătate a domiei sale cred că este o problemă care îl priveşte pe el şi dacă motivul pe care l-a invocat este acesta, cred că nici preşedintele nu pune întrebări despre cât e de bolnav. Lucrurile astea sunt confidenţiale”, a cometat el.

Şeful comisie a mai spus că un nou director poate fi numit în perioada următoare.”În contextul actual ar fi de dorit să fie o numire cât mai rapidă, dar să fie un profesionist”, a mai spus Mihăiţă Calimente.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE, iar demisia a fost acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, urmând ca interimatul să fie asigurat de Silviu Predoiu, a precizat luni, pentru MEDIAFAX, prutătorul de cuvânt al preşedintelui Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele ar urma să înainteze preşedinţilor celor două Camere o scrisoare prin care să solicite Parlamentului să ia act de demisia lui Mihai răzvan Ungureanu. Şefii serviciilor de informaţii, SRI şi SIE, sunt nominalizaţi de şeful statului şi validaţi prin votul majorităţii Legislativului.

ŞTIRE 13: 58 ”Confirm demisia (lui Mihai Răzvan Ungureanu-n.r.), a fost primită la cabinetul preşedintelui”, a precizat Dobrovolschi.

Ea a mai spus că preşedintele a acceptat deja demisia, iar interimatul la conducerea SIE va fi asigurat de Silviu Predoiu.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe data de 7 iulie 2015 şi se afla la al doilea mandat la conducerea serviciului. 

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi director al Serviciului de Informaţii Externe al României în perioada 2007-2012.

El a fost premier în perioada februarie-aprilie 2012, când Guvernul condus de el a căzut după 78 de zile de mandat, în urma moţiunii de cenzură a opoziţiei.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost senator de Arad, mandat obţinut din partea ARD, prin redistribuire, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. În septembrie 2012, Ungureanu s-a înscris în partidul Forţa Civică, unde a candidat la preşedinţia partidului. Mai apoi, a alipit partidul la Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL şi PNŢCD. După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forţa Civică şi PNŢCD au reînfiinţat Alianţa Dreptate şi Adevăr. După fuziunea PNL şi PDL, Mihai-Răzvan Ungureanu a devenit prim-vicepreşedinte al noii formaţiuni.

Până la acest moment nu se cunosc motivele demisiei. În iunie însă, în urma unor speculaţii, SIE a emis un comunicat în care a precizat că "Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte". Preşedinţia a precizat la acel moment că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central "pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă", dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru eliberarea românului. 

Administraţia Prezidenţială a infirmat astfel informaţiile publicate, pe 23 iunie 2016, de Evenimentul Zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un "ordin executiv" prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burkina Fasso.

"Preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării",  a declarat la acel moment Preşedinţia. 

Contre DNA-SIE, după ce Koversi a acuzat serviciul că deţine informaţii şi nu a sesizat DNA

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, pe 26 aprilie 2016, că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie."

"În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a declarat Codruţa Kovesi la conferinţa "Piedicile si performantele anticorupţiei".

"SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate", a replicat SIE, într-un comunicat.

"Informaţiile SIE nu se pot constitui în probe în instanţă, întrucât sunt obţinute prin surse umane cetăţeni străini, cu mijloace şi metode specifice, care nu pot fi dezvăluite nimănui şi în nicio împrejurare”, spunea SIE, menţionând că "acest tip de informaţii sunt transmise spre completare, validare şi exploatare acelor instituţii ale statului cu atribuţii şi posibilităţi legale, în speţă SRI, MAI, ONPCSB, etc". În cursul cercetării informative, SIE obţine, "ţintit sau colateral, şi informaţii referitoare la intenţii de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine".

În răspunsul oferit presei, SIE a afirmat că îşi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile legale şi o critică pe şefa DNA că punctul său de vedere"este generat de o neînţelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informaţii externe/ spionajul".

"În contextul în care SIE nu are acces la activitatea sau dosarele aflate în lucru la DNA sau la identitatea suspecţilor din aceste dosare, în intervalul temporal la care face trimitere procurorul şef DNA, SIE nu a primit nicio solicitare de verificare sau obţinere de informaţii vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupţie", răspunde SIE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici