- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.05.2018, 12:22)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video DNA cere pedepse de până la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea şi ceilalţi inculpaţi în dosarul DGASPC Teleorman şi anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului/ Dragnea: DNA, pentru mine, vrea închisoare pe viaţă
DNA a cerut, la termenul de marţi, pedepse cu executare pentru Liviu Dragnea şi pentru celelalte persoane cercetate în dosarul DGASPC Teleorman. Procurorii au cerut anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului în cazul liderului PSD. Liviu Dragnea a declarat, la ieşirea de la instanţa supremă, întrebat ce părere are despre pedeapsa cerută de DNA în cazul său, respectiv până la 7 ani şi 6 luni de închisoare, că, pentru el, procurorii anticorupţie vor închisoare pe viaţă.
Urmărește
9534 afișări
"DNA, pentru mine, vrea (închisoare -n.r.) pe viaţă. Pentru mine şi pentru alţi oameni politici, vrea pe viaţă. Se doreşte în continuare să se continue cu această serie de abuzuri, cu această justiţie cu probe contrafăcute, cu ameninţări şi cu înscenări, dar să nu fim foarte încruntaţi, până la urmă, instanţa decide. Eu nu vreau să influenţez justiţia. Niciodată nu mi-am permis să îmi dau cu părerea pe ce va face instanţa, dar toate afirmaţiile, toate acuzaţiile, toate protestele au un singur scop : să încerce să influenţeze decizia instanţei", a declarat Liviu Dragnea, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Liderul PSD a precizat că a cerut achitarea în dosar şi că se consideră nevinovat.
"Am spus-o, noi cei care suntem târâţi în acest proces, pentru noi este o poveste de viaţă. Sunt oameni care au fost acolo în sală, care au vieţile distruse. Mă simt vinovat că de asta sunt aceşti oameni aici. Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea, nu am comis absolut niciuna din faptele presupusele fapte pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu. În ceea ce proveşte munca în folosul comunităţii, eu am fost foarte clar, am spus că sper să nu se ajungă acolo, am solicitat achitarea şi am mai spus că eu muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile", a mai spus preşedintele PSD.
Întrebat cum comentează că două femei au recunoscut acuzaţiile care li se aduc în acest dosar, Dragnea a spus: "Ăsta era subiectul? Că au recunoscut acuzaţiile? Niciodată, cât am urmărit eu acuzaţiile, nu au spus că nu au fost. Eu am avut trei acuzaţii, care au fost demontate la şedinţa trecută chiar de către cele care m-au introdus în acest dosar. Doamna Alesu a spus că eu nu am făcut presiuni asupra dumneaei şi nu am determinat-o nici să le menţină în serviciu, mă rog, angajat-o, nici să falsifice documente, doamna Stoica a spus-o clar şi limpede că nu am determinat-o eu să se angajeze la Protecţia Copilului şi să nu meargă la serviciu. Acestea au fost cele trei acuzaţii ale DNA-ului care au fost demontate chiar de cele care le-au spus în faţa procurorilor. De ce au spus procurorilor? După ce a ieşit în ultima perioadă în spaţiul public, normal că te duci cu gândul că şi asupra dumnealor s-au făcut presiunile care au fost făcute asupra doameni Miloş şi pe care le-a explicat astăzi".
Pe de altă parte, procurorii au cerut condamnarea la închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar. În cazul lui Liviu Dragnea, DNA a solicitat 7 ani şi 6 luni de detenţie şi anularea suspendării executării pedepsei de doi ani din dosarul Referendumului. În cazul Bombonicăi Prodana, procurorii şi-au retras acuzaţiile pentru că a achitat prejudiciul.
"Solicităm condamnarea acestora la pedeapsa închisorii. (..) Solicităm pedeapsa închisorii cu executare în regim privativ de liberare", a spus procurorul de şedinţă.
În ceea ce îi priveşte pe Liviu Dragnea, Floarea Alesu şi un alt inculpat, DNA a cerut pedepse orientate către mediul prevăzut de lege: 7 ani şi 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu şi 2 ani şi 6 luni pentru fals.
Referitor la preşedintele PSD, procurorul a solicitat să se constate că faptele judecate sunt concurente cu cele pentru care a fost condamnat în dosarul Referendumului.
În cazul altor trei inculpaţi, DNA a solicitat pedepse sorientate către minimum, 3 ani pentru abuz în serviciu şi 6 luni pentru fals intelectual.
Pentru toţi cei vizaţi de dosar s-au cerut pedepse complementare.
În cazul celor care au apelat la procedura simplificată, procurorii au cerut închisoare cu executare orientate către minimum stabilit de lege, respectiv pentru Adriana Botorogeanu, Anisa Stoica şi Nicuşor Gheorghe.
Liviu Dragnea participă la şedinţa de judecată, acesta fiind ultimul termen din judecata de fond.
La sediul instanţei supreme sunt mai mulţi protestatari, scandările acestora fiind auzite pe parcursul şedinţei de judecată.
Dragnea: Eu pledez în continuare nevinovat. În România, deciziile încă sunt luate de judecători
Liviu Dragnea a declarat, marţi, la ÎCCJ, referitor la cererea procurorilor de condamnare la închisoare cu executare, că în România deciziile "încă sunt luate de judecători", menţionând că pledează nevinovat.
"În România deciziile încă sunt luate de judecători. (..) Eu pledez în continuare nevinovat", a declarat Liviu Dragnea.
La sediul ÎCCJ sunt prezenţi mai mulţi protestatari.
"Deţineţi tot judeţul Teleorman", i-a spus un protestatar lui Dragnea.
"Atea sunt minciuni. DNA a început să vă dea informaţii false", a replicat preşedintele PSD.
DNA cere încetarea procesului penal în cazul Bombonică Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea
Procurorii DNA au cerut, marţi, la ultimul termen din dosarul DGASPC Teleorman, încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, în condiţiile în care aceasta a achitat prejudiciul.
DNA a susţinut, în sala de judecată, că deşi fapta există, prejudiciul a fost achitat, iar astfel a renunţat la acuzaţii.
Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".
Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Şi fosta soţie a liderului PSD este judecată în această cauză.
În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.
Instanţa supremă va anunţa prima sentinţă în dosarul lui Liviu Dragnea pe 29 mai
Instanţa supremă va anunţa prima sentinţă în dosarul DGASPC Teleorman, în care este judecat Liviu Dragnea, pe 29 mai. Procurorii au cerut 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru liderul PSD, iar în cazul fostei sale soţii au renunţat la acuzaţii.
La momentul transmiterii ştirii (13.51), avocaţii susţin pledoariile.
Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar. În cazul lui Liviu Dragnea, DNA a solicitat până la 7 ani şi 6 luni de detenţie, dar şi anularea suspendării pedepsei din dosarul Referendumului.
Avocatul lui Liviu Dragnea: Simplele declaraţii şi indicii ale DNA nu au putut deveni probe ferme
Avocaţii inculpaţilor din dosarul DGASPC Teleorman au cerut, în sala de judecată, achitarea acestora, apărătorul lui Liviu Dragnea precizând că "simplele declaraţii şi indicii ale DNA nu au putut deveni probe ferme nici la urmărire şi nici în faza de judecată".
"Mă aşteptam ca acuzarea să mă convingă că prin descrierea probatoriu va rezulta acuzaţia adusă. Rechizitoriul face referire strict la o faptă de abuz în sarcina lui Floarea Alesu, respectiv de coautorat al lui Liviu Dragnea la fapta aceasta. Primele observaţii sunt ca vi se cere să depăşiţi limitele trasate de procuror în rechizitoriu. Declaraţiile lui Floarea Alesu se contrazic de la o situaţie la alta, sunt contradictorii. Apoi vrea să spună că s-a întâlnit cu Liviu Dragnea de trei, patru ori. Martorii audiaţi în apărarea lui Dragnea spun că nu ar fi existat astfel de întâlniri. Observăm că aspecte susţinute la urmărirea penala nu s-au confirmat. Liviu Dragnea şi martorii săi au negat aceste susţineri iar Floarea Alesu a modificat iar declaraţia. (..) Floarea Alesu a spus că nu a fost determinata în niciun fel de domnul Dragnea să le ţină pe cele două în funcţie, a spus că a existat o stare de teamă şi că de frică nu a luat măsuri Ori teama doamnei nu justifica o soluţie de condamnare. Observaţi ca declaraţiile sunt lovite de contradicţii, ceea ce naşte dubii. Din păcate, simplele declaraţii şi indicii ale DNA nu au putut deveni probe ferme nici la urmărire şi nici în faza de judecată. Niciun martor nu spune să fi auzit de vreo instigare a lui Dragnea", a spus, în sala de judecată, Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea.
În faţa instanţei supreme s-au strâns mai mulţi protestatari în timpul şedinţei de judecată, pe parcursul dezbaterilor scandările acestora fiind auzite în sală.
"Sunt convins ca soluţia se dă nu după vocea străzii, ci potrivit actelor dosarului. Ştiu că numai la TMB nu sunt ferestre. Vă rog să dispuneţi achitarea lui Floarea Alesu, pe motiv că fapta nu e prevăzuta de legea penală", a spus avocatul Floarei Alesu.
"Solicitam în mod hotărât achitare pentru abuz în serviciu pentru că fapta nu e prevăzută de legea penală. Apreciem că fapta omisivă nu reprezintă infracţiune, aceea de a nu le sancţiona pe cele două. În lipsa a unui prag pentru abuz, instanţa se află în imposibilitea totală de a reţine infracţiunea. Bombonica Prodana a fost tot timpul ca personal contractual. Nu i se aplică legislaţia finctionarului public. Solicitam achitarea inculpatei fapta nu e prevazuta de legea penală", a spus avocatul Bombonicăi Prodana, Toni Neacşu.
Dragnea: Nu am comis niciuna dintre fapte. Muncesc în folosul comunităţii de 20 de ani
În ultimul cuvânt din dosarul în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că este nevinovat, precizând că de 20 de ani munceşte în folosul comunităţii.
"Susţin cu toată tăria nevinovăţia mea. Nu am comis niciuna din fapte. (..) Muncesc în folosul comunităţii de 20 de ani. Solicit achitarea", le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.
Un al inculpat, Şefu Olguţa, le-a spus judecătorilor plângând că este de acord cu munca în folosul comunităţii.
"Nu ştiu de ce am ajuns aici. Nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat. Sunt de acord cu munca în folosul comunităţii. Procurorul m-a întrebat ce aş face în locul lor, dacă aş trimite rechizitoriul. Am spus că nu, pentru că sunt nevinovată", a susţinut aceasta.
"Acest proces este un proces forţat, nemeritat, care a distrus întreaga mea viaţa. Profesional, familial. Dacă as fi ştiut o clipă că Adriana Botorogeanu nu venea la serviciu vă asigur că aş fi făcut orice.(..)Am două mari realizări in protecţia copilului: unul la Londra şi unul Amsterdam. Astea sunt realizările, nu procesul. Vă spun pe onoarea mea că procesul mi-a distrus viaţa. Vă rog să îmi iertaţi aceste patimi pentru că sunt un om sensibil. În Protecţia Copilului nu poate să lucreze oricine dacă nu are inimă. E jenant să nu îţi mai dai bonjour cu colegii cu care ai mâncat salată de roşii. Sunt de acord să prestez munca deşi, aşa cum a spus Liviu Dragnea, la DGASPC am prestat muncă în folosul comunităţii", a spus Rodica Miloş.
Judecătorii vor anunţa prima sentinţă pe 29 mai. Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar. În cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, DNA şi-a retras acuzaţiile pentru că aceasta a achitat prejudiciul.
Citeşte şi: Codrin Ştefănescu, despre pedeapsa cu executare cerută de DNA pentru Liviu Dragnea: Sistemul securistic din România, absolut odios
Citeşte şi: Tăriceanu, scrisoare către preşedintele CSM: Are puterea judecătorească nevoie de cooperarea cu SRI?
Citeşte şi: DNA cere pedepse de până la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea şi ceilalţi inculpaţi în dosarul DGASPC Teleorman / Dragnea: Nu am comis niciuna dintre fapte. Muncesc în folosul comunităţii de 20 de ani
Citeşte şi: Comisia specială condusă de Florin Iordache începe marţi să voteze modificările la Codul Penal
Citeşte şi: Orban a discutat cu Angela Merkel despre evoluţiile respectării statutului de drept în România
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe