Document al Finanţelor depus şi retras de la Comisia Udrea

Ministerul Finanţelor a trimis, miercuri, Comisiei parlamentare Udrea un document potrivit căruia "are bază legală cuprinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi programul anual de marketing şi promovare".

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Document al Finanţelor depus şi retras de la Comisia Udrea

Document al Finanţelor depus şi retras de la Comisia Udrea (Imagine din arhivă; Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Acest document a fost adus la Comisia parlamentară de anchetă Udrea de la registratura Camerei de secretarul comisiei, Claudiu Ţaga, împreună cu deputatul PSD Robert Negoiţă.

Documentul adresat comisiei de către Ministerul de Finanţe a fost adus de la registratura Camerei Deptuaţilor după ce preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă Ludovic Orban a povestit cum la Registratura Camerei a fost primit un document de la Ministerul de Finanţe şi retras apoi, la 10 minute, de către cel care adusese documentul respectiv.

Secretarul comisiei, Claudiu Ţaga, a povestit la rândul său că personalul de la registratura Camerei Deputaţilor a spus că documentul de la Ministerul Finanţelor a venit "pur şi simplu într-o hârtie, nu într-un plic" şi a fost adus de către un comisionar care, după ce a lăsat documentul la registratură, a venit la 10 minute şi l-a luat înapoi, iar după o oră şi jumătate a revenit la registratura Camerei cu documentul.

Deputatul PSD Liviu Negoiţă a precizat că personalul de la Registratura Camerei ar fi recunoscut că nu au respectat procedurile prin faptul că, după ce a înregistrat un document primit de la Ministerul de Finanţe l-a înapoiat celui care-l adusese de la acest minister, fără a face vreo legitimare al persoanei respective.

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a apreciat că situaţia "este amuzantă, dacă nu chiar dureroasă", pentru că, după ce deputaţii din comisie au fost înregistraţi ilegal, acum se constată că la Registratura Camerei pot să vină persoane şi, fără a fi legitimate, pot să ia documente.

Preşedintele comsiei, Ludovic Orban, a spus că va informa conducerea Camerei Deputaţilor şi Secretariatul general în legătură cu această situaţie şi a apreciat că "documentul a fost retras pentru a i se modifica conţinutul".

Orban a mai spus că va face o adresă la Ministerul de Finanţe pentru a afla persoana care a adus corespondenţa adresată Comisiei parlamentare de anchetă Udrea şi pentru a invita la audieri pe cel care a făcut corespondenţa.

În documentul Ministerului de Finanţe prezentat de secretarul comisiei, Claudiu Ţaga, se arată că Ministerul de Finanţe vrea să facă o precizare, "având în vedere interpretarea eronată a răspunsului Ministerului de Finanţe în masss-media".

"Având în vedere interpretarea eronată a răspunsului nostru în mass-media, vă comunicăm următoarele: cuprinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente programului anual de dezvoltare şi a produselor turistice şi programului anual de marketing şi promovare are bază legală. În adresa noastră se face referire la clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice, astfel cum sunt aprobate prin ordinul ministrului Finanţelor Publice. Această clasificaţie reprezintă o grupare a veniturilor după sursele şi natura acestora şi a cheltuielilor în ordinea obligatorie şi după ceriterii unitare, conform regulilor internaţionale", se arată în document.

Jurnalul Naţional a făcut public, miercuri, un document atribuit Ministerului Finanţelor, adresat Comisiei parlamentare de anchetă în cazul cheltuielilor de la MT, document înregistrat la Cameră în data de 17 august.

Documentul menţionează că, la solicitarea comisiei, trimite anexat bugetul alocat Ministerului Turismului pe 2009, repartizat pe trimestre.

Documentul prezentat de Jurnalul Naţional precizează: "Cu privire la bunurile şi serviciile cuprinse la alineatul 20.30.30 menţionăm următoarele: Clasificaţia economică a indicatorilor finanţelor publice cuprinde în cadrul Titlului II, «Bunuri şi Servicii», la articolul 20.30, «Alte cheltuieli» următoarele alineate: - reclamă şi publicitate cod 20.30.01; protocol şi reprezentare, cod 20.30.02; prime de asigurare non-viaţă, cod 20.30.03; chirii, cod 20.30.04; prestări servicii pentru transmiterea drepturilor, cod 20.30.05; fondul Preşedintelui/ fondul conducătorului instituţiei publice, cod 20.30.06; fondul primului ministru, cod 20.30.07; executarea silită a creanţelor bugetare, cod 20.30.08; alte cheltuieli cu bunuri şi servicii, cod. 20.30.30".

Totodată, în document se mai arată că "la alineatul «Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii», cod 20.30.30, se includ alte cheltuieli autorizate prin dispoziţiile legale în vigoare şi care nu se încadrează la celelalte articole şi alineate existente".

"De asemenea, la art.4 din Ordinul nr. 1954/2005 precizează că instituţiile publice pot detalia subdiviziunile prevăzute în clasificaţia economică şi funcţională a cheltuielilor, pentru necesităţi de analiză, raportare sau prelucrare a datelor. Potrivit art.6 din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1954/2005 pentru probarea Clasificaţiei indicatorilor privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, clasificaţia bugetară aprobată prin acest ordin nu constituie temei legal pentru încasarea de venituri şi efectuarea de cheltuieli", se mai scrie în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici