Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ: Instanţa a respins cererile de trimitere a cauzei la DNA

Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ şi se va stabili termen de începere a judecării, după ce judecătorul de cameră preliminară a respins cerererile de trimitere a cauzei la DNA, pentru refacerea unor anchete, stabilind legalitatea probelor şi actelor de urmărire penală.

Urmărește
1391 afișări
Imaginea articolului Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ: Instanţa a respins cererile de trimitere a cauzei la DNA

Dosarul Turceni-Rovinari rămâne la ICCJ: Instanţa a respins cererile de trimitere a cauzei la DNA

Judecătorul care analizează în cameră preliminară legalitatea privind rechizitoriul din dosarul Turceni-Rovinari a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile invocate, la termenul din 6 noiembrie, de către fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurențiu-Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

"Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 122/P/2012 din 16 septembrie 2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privind pe inculpaţii Ciurel Laurenţiu-Dan, Cristea Dumitru, Graure Laurenţiu-Octavian, Şova Dan-Coman şi Ponta Victor-Viorel, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală", se arată în decizia judecătorului.

Acesta mai dispus începerea judecăţii în dosarul Turceni-Rovinari, urmând să fie stabilit primul termen la judecarea în fond.

De asemenea, s-a stabilit ca în 17 decembrie să fie verificată măsura preventive a controlului judiciar luată faţă de Dan Şova, care va fi citat pentru acel termen.

Decizia de luni poate fi contestată de inculpaţii din dosar.

La termenul din 6 noiembrie, din Camera preliminară, au fost formulate mai multe cereri în dosarul Turceni-Rovinari, între care şi restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru refacerea parţială a unor anchete, şi au fost ridicate mai multe excepţii.

În 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul Turceni-Rovinari şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.

În 21 septembrie, Judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat, la primul termen din dosarul "Turceni-Rovinari", măsurile asiguratorii şi preventive dispuse de procurori.

În 4 noiembrie, Victor Ponta şi-a depus mandatul, iar o zi mai târziu, preşedintele Klaus Iohannis l-a numit premier interimar pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.

Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici