„S-a discutat şi despre descentralizare. Poziţia unanimă este neschimbată şi vom continua procesul de descentralizare. Aşteptăm motivarea Curţii şi suntem pregătiţi să facem paşii următori legislativi şi nu numai pentru a finaliza totuşi procesul de descentralizare”, a spus Dragnea, după o întrevedere cu lideri PSD din teritoriu.
Întrebat dacă la nivelul Executivului se ia în calcul adoptarea unei OUG, Dragnea a răspuns negativ.
„Nu, categoric nu. S-ar putea să fie vorba şi de Hotărâri de Guvern. Dar, repet, trebuie să ne uităm cu foarte multă atenţie pe motivarea Curţii, pentru că din comunicat sau cel puţin comunicatul pe mine nu m-a făcut să înţeleg că într-adevăr ar fi existat motive serioase pentru declararea ca şi neconstituţională”, a precizat Dragnea.
„Numai dacă vorbim de activele care erau prevăzute să fie trecute în proprietatea autorităţilor locale – la fel s-a procedat şi cu şcolile. Mai ales că nu era nimeni obligat. Era prevăzut în lege, erau prevăzute în anexe activele care trebuia să treacă la autorităţile locale şi erau necesare hotărârile de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean pentru asta. Şi procesele de predare-primire – care nu făcea, nu le treceau, cum a fost şi la spitale, sunt active care au fost prevăzute în legi să fie transferate la autorităţile locale şi unde autoritatea locală nu a dorit sau nu s-a obţinut hotărârea de Consiliu, nu s-a întâmplat”, a precizat Dragnea.
El a mai spus că, în funcţie de motivarea Curţii, USL este pregătită pentru „oricare din variante”, astfel încât să se meargă mai departe cu procesul de descentralizare.
Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.
„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arată în decizia Curţii.