Dragnea elimină din Legea defăimării criteriul politic şi cel al averii şi reduce nivelul amenzilor

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare greşită", şi va dimina cuantumul amenzilor.

Urmărește
1938 afișări
Imaginea articolului Dragnea elimină din Legea defăimării criteriul politic şi cel al averii şi reduce nivelul amenzilor

Dragnea elimină din Legea defăimării criteriul politic şi cel al averii şi reduce nivelul amenzilor (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

Dragnea a susţinut că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că "această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umană".

"Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege", a spus Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că va elimina, printr-un amendament, şi criteriul privind averea, din aceleaşi considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greşit, şi tocmai de aceea va cere şi diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână "la nivel simbolic".

Tot în Camera Deputaţilor, Dragnea susţine că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere şi orice definiţie care ar putea duce la interpretări greşite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil "colateral" faţă de spiritul şi obiectivul legii.

Dragnea a explicat că legea pe care a iniţiat-o, şi care a trecut zilele acestea de Senat, a fost concepută pentru a proteja cetăţenii în faţa unor riscuri cu care s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă.

"N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. (...) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc", a spus liderul PSD.

Proiectul său a fost criticat în primul rând pentru introducerea "apartenenţei politice" la definirea defăimării sociale, mai multe voci, inclusiv din spaţiul online, acuzând faptul că în acest fel presa sau oricine doreşte să critice politcieni riscă să fie amendat, amenzile putând ajunge până la 60.000 lei.

Concret, proiectului iniţiat de social-democratul Liviu Dragnea spune că "prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA".

Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, arată iniţiativa legislativă.

Propunerea mai vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici