- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.05.2015, 16:09)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea: Forma finală a POR va fi trimisă la CE cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii
Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunţat, marţi, că s-au încheiat negocierile cu DG Regio, astfel că forma finală a POR 2014-2020 va fi trimisă Comisiei Europene cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii, estimând că începând cu luna septembrie se vor putea depune proiecte pe acest program.
Urmărește
388 afișări
Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Am încheiat negocierile cu DG Regio pentru Programul Operaţional Regional (POR) iar forma finală a programului va fi trimisă zilelea acestea, astăzi, mâine, cel mai târziu până la sfârşitul săptămânii", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
El a precizat că "data estimată" pentru depunerea proiectelor este septembrie 2015.
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 are o alocare de 8,25 miliarde de euro, faţă de 4,6 miliarde de euro pentru cel din perioada 2007-2013.
Dragnea a precizat că pe cele 12 axe prioritare ale programului vor fi finanţate tipuri noi de investiţii.
"Una dintre principalele noutăţi o reprezintă faptul că pentru zona urbană s-a alocat o sumă foarte mare - 4,8 miliarde de euro, în comparaţie cu 1,4 miliarde de euro (în actualul POR), şi această decizie a fost luată în urma analizei pe care am realizat-o îmtrpună cu colegii mei, şi nu numai, în ceea ce priveşte modul în care au fost finanţate proiectele de dezvoltare din zona urbană din România. Au fost finanţate proiecte în 7 poli de dezvoltare, în schimb, în cea mai mare parte a oraşelor şi municipiilor n-au fost finanţate proiecte de dezvoltare, cu precizarea că oraşele sub 10.000 de locuitori nu erau eligibile", a declarat ministrul Dezvoltării.
El a explicat că vor fi finanţate proiecte privind transportul urban: străzi, piste de biciclete, mijloace de transport în comun, în special ecologice, iar terenurile abandonate vor fi reabilitate.
Totodată, vor fi finanţate proiecte care vizează comunităţile marginalizate din mediul urban, urmărindu-se "un set de acţiuni integrate", dar şi clădiri pentru activităţi educative şi recreative, zone verzi, infrastructură de educaţie (creşe, grădiniţe, licee tehnologice, şcoli profesionale şi tehnice, precum şi proiecte pentru eficienţa energetică a clădirilor publice.
O altă noutate este "o valoare alocată mai mare pentru infrastructura de educaţie, la care se pot califica inclusiv localităţile rurale", a precizat Dragnea, adăugând că 115.000 de persoane vor beneficia de acest lucru.
În ceea ce priveşte infrastructura de sănătate, aceasta va avea alocate 638 de milioane de euro, din care 300 de milioane de euro pentru trei spitale regionale, amplasate la Iaşi, Craiova şi Cluj.
Pe zona de turism sunt alocate 119 milioane de euro, la care vor avea acces doar autorităţile publice, "pentru infrastructura publică de turism doar în staţiunile turistice, în special cele balneare şi în Delta Dunării", a spus Dragnea, explicând că o condiţie de aprobare a proiectelor este ca acestea "să aibă susţinerea mediului de afaceri din turism".
Ministrul Dezvoltării a subliniat că se speră ca în urma acestor investiţii în infrastructura de turism să crească cu cel puţin 10.000 numărul de vizite preconizate în zonele respective.
Totodată, Liviu Dragnea a anunţat că marţi a fost lansat Ghidul general pentru POR, care aduce o serie de modificări în vederea simplificării procedurilor.
"În primul rând se uniformizează toate tipurile de apeluri de proiecte de pe toate axele lansate în cadrul POR, pentru că în actualul POR, din păcate, fiecare are propriul ghid, cu propriile reguli şi în general diferite una de alta", a spus Dragnea.
De asemenea, se reduce numărul de documente pentru depunerea cererii de finanţare, iar pentru a absorbi mai repede banii va fi acordat un punctaj suplimentar pentru proiectele care sunt deja într-o fază avansată a pregătirii precum şi pentru cele care sunt complementare cu alte programe operaţionale.
Ministrul Dezvoltării a precizat că a fost eliminată condiţia din actualul POR privind semnarea contractelor de finanţare doar după ce beneficiarul avea şi proiectul tehnic realizat.
"Am eliminat această condiţie, ceea ce ne va duce la o scurtare a timpului cu 6-9 luni de zile, contractul de finanţare se realizează numai pe baza studiului de fezalibitate sau pe baza documentaţiei DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie)", a afirmat Dragnea, subliniind că un efect pozitiv al acestei măsuri va fi posibilitatea de a se scoate la licitaţie, în acelaşi timp, proiectarea şi execuţia, "pentru a scurta şi mai mult termenul de implementare".
Ghidul prevede şi reducerea perioadei de evaluare şi de selecţie.
Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, pe 7 noiembrie 2014, la Bucureşti, că a identificat "dificultăţi şi întârzieri birocratice" pe Programul Operaţional Regional şi a cerut unităţii care se ocupă de România din cadrul DG Regio să trimită specialişti care să lucreze alături de cei din Ministerul Dezvoltării pentru integrarea observaţiilor CE.
Pe 15 februarie 2015, comisarul a precizat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că adoptarea oficială a Programului Infrastructură Mare şi a Programului Operaţional Regional va avea loc nu mai devreme de mai-iunie, dar România poate lua între timp măsuri de consolidare a capacităţii administrative.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, Corina Creţu a afirmat atunci că acesta este "unul dintre cele mai complexe programe din cele supuse Comisiei în această perioadă" şi este "absolut normal în acest caz să existe un număr important de observaţii, dar procesul este pe un drum pozitiv".
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe