- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.08.2015, 14:09)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Duşa, după întâlnirea cu Şalaru: Un birou al NATO se deschide la Chişinău în toamnă. Vom înfiinţa un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii - FOTO
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, că se va deschide un birou al NATO în Republica Moldova în această toamnă, unde vor fi detaşaţi cinci-şase specialişti, pentru adaptarea legislaţiei şi a documentelor militare de planificare şi de restructurare a armatei la standardele Alianţei. Totodată, ministrul Duşa a anunţat că România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii şi vor reactiva comisia bilaterală de apărare.
Urmărește
986 afișări
Întâlnire Mircea Duşa - Anatolie Şalaru (Imagine: MApN)
"Acest birou, unde vor activa specialişti din mai multe state, inclusiv din România, va avea menirea de a pregăti integrarea şi activitatea de restructurare a armatei Republicii Moldova pe standarde NATO", a spus Mircea Duşă, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său de la Chişinău, Anatolie Şalaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Ministrul Duşa a anunţat că România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.
Duşa a mai spus că în septembrie - octombrie vor merge funcţionari la biroul NATO şi cinci - şase specialişti din domeniul planificării militare vor fi detaşaţi la Chişinău pentru adaptarea legislaţiei şi a documentelor militare de planificare şi de restructurare a armatei la standarde NATO şi ale UE, având în vedere experienţa României de aderare la structurile euro-atlantice.
Întrebat dacă există o estimare de timp referitoare la aderarea Republicii Moldova la NATO, Mircea Duşa a explicat că după ce biroul va începe să funcţioneze la Chişinău, în funcţie de felul în care vor fi parcurşi aceşti paşi de armonizare a legislaţiei şi a planificării militare, probabil va exista şi o astfel de estimare, însă principalul obiectiv este interoperabilitatea armatei moldovene cu cea a NATO.
Batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii
Ministrul român al Apărării a mai declarat, după întâlnirea cu omologul său moldovean, că România şi Republica Moldova vor înfiinţa un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii şi vor reactiva comisia bilaterală de apărare.
"Astăzi am hotărât cu domnul ministru să înfiinţăm un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii, cu sediul la Iaşi", a spus ministrul Mircea Duşa, detaliile urmând să fie stabilite ulterior.
De asemenea, cei doi miniştri au decis reactivarea comisiei mixte de apărare.
"Am convenit astăzi să reactivăm comisiile mixte ale celor două ministere, care să se întâlnească semestrial, o dată în Moldova, o dată în România. Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei", a spus Duşa.
Comisia bilaterală se va întruni în septembrie la Chişinău. "Vom discuta mai departe toate problemele care apar. Vom găsi soluţii la toate problemele, sper eu, şi armata Republicii Moldova trebuie să devină, ca formă şi conţinut, o armată care să corespundă cerinţelor euro-atlantice", a spus, la rândul său, ministrul Anatolie Şalaru.
Referitor la relaţiile bilaterale, Duşa a mai spus că sunt şi multe probleme care privesc aspecte tehnice ale colaborării dintre cele două ministere, dar că şefii Statelor Majore au primit ordin ca într-un termen foarte scurt să prezinte un punct de vedere tehnic, cu anumite aspecte ale cooperării militare bilaterale.
Şalaru, care a făcut prima vizită în calitate de ministru al Apărării la Bucureşti, a explicat că Republica Moldova a trecut printr-o "perioadă de incertitudini politice", dar că a fost formată o nouă alianţă de guvernare, susţinută de majoritate parlamentară, şi un guvern care să reziste până la următoarele alegeri parlamentare, şi-a exprimat speranţa noul ministru al Apărării de la Chişinău.
"Astăzi am făcut un plan de activitate de colaborare pe o perioadă mai lungă decât făceam până acum, de cinci - şase luni, pentru că se schimbau miniştrii foarte des. Sper că în următorii patru ani să fiu eu partenerul de discuţii şi de negocieri de colaborare cu domnul Duşa", a spus Şalaru, care a mulţumit pentru sprijinul acordat de România.
Şalaru a mai spus că Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudini şi că are nevoie "mai mult decât oricând" de sprijinul României pentru reformarea armatei şi pentru întărirea capacităţilor de apărare.
"Republica Moldova are doi parteneri strategici importanţi, România şi SUA, şi UE, bineînţeles, dar cu România suntem cei mai apropiaţi şi întotdeauna când am avut nevoie statul român ne-a întins o mână de ajutor", a spus Anatolie Şalaru.
Cei doi miniştri au discutat şi despre securitatea din regiune, ca urmare a crizei din Ucraina, a anexării Crimeei de către Rusia şi despre securitatea din zona Mării Negre.
"Situaţia de securitate din zonă este una deosebită pentru că nu s-au făcut toţi paşii pentru a implementa acordurile de la Minsk şi pentru că e necesar ca probema crizei din Ucraina şi din zona extinsă a Mării Negre să fie solicitată într-o formă a dreptului internaţional", a spus Duşa.
Ministrul Duşa a mai spus că rezolvarea crizei se poate face doar pe calea diplomatică se poate ajunge la o soluţie eficientă.
Citeşte şi: Statele est-europene vor cere baze NATO permanente cu ocazia reuniunii de la Bucureşti - FT
Citeşte şi: Duşa, la Centrul NATO, alături de Stoltenberg: Unitatea de comandă va fi funcţională din toamnă
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Statele est-europene vor cere baze NATO permanente cu ocazia reuniunii de la Bucureşti - FT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe