Duşmanul şi agresorul vs. Victima şi salvatorul. Sub ce valori vom exista după episodul Ucraina? Analistul Bogdan Teodorescu: „Este lupta comunicaţională a momentului. Nu ce a zis Lavrov şi ce a zis Blinken!

  • Analistul Bogdan Teodorescu: „Ceea ce trăim în momentul de faţă este un joc cu semnificativă componentă comunicaţională”
  • Bogdan Teodorescu: „Cert este că America creează un anumit tip de presiune, atât asupra Rusiei, cât şi asupra întregului câmp comunicaţional.
  • Bogdan Teodorescu: „America răspunde cam pe acelaşi ton cu Rusia. În timp ce Europa este cu o voce mai jos decât vocea Rusiei, America şi Rusia sunt cam pe acelaşi ton”
  • Bogdan Teodorescu: „Ucraina nu iese bine din această situaţie. Aşa cum am spus, avem bine şi avem rău”
Urmărește
3228 afișări
Imaginea articolului Duşmanul şi agresorul vs. Victima şi salvatorul. Sub ce valori vom exista după episodul Ucraina? Analistul Bogdan Teodorescu: „Este lupta comunicaţională a momentului. Nu ce a zis Lavrov şi ce a zis Blinken!
Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, analistul Bogdan Teodorescu face o analiză completă şi complexă în speţa Ucraina, definind, în termenii mesajului comunicaţional potrivit contextului, binele şi răul modern. 
 
Aşadar, în tot acest context internaţional, Estul şi Vestul ne lasă să înţelegem lucruri, imagini şi mesaje, complet diferite. Ce ne aşteaptă astăzi, mâine şi de-acum înainte? Cine este victima şi cine este agresorul? Cine este salvatorul şi cine este duşmanul? Peste toate aceste lupte de imagine, orgolii de putere şi jocuri de culise, apare întrebarea sub ce valori vom exista? 

 „Asistăm  la o luptă pentru a defini răul în epoca modernă”

„Înainte de a intra în denumirile celor doi mari protagonişti, trebuie să pornim de la o realitate pe care orice om care face o campanie electorală o ştie. Orice fel de campanie electorală se bazează pe un personaj pozitiv şi un personaj negativ. (...) La acest moment, noi asistăm, din punct de vedere al comunicării, nu mă refer la bătălia geo-strategică, ci la bătălia comunicaţională, asistăm la o luptă pentru a defini răul în epoca modernă. ” 

Bogdan Teodorescu: „Toate aceste manevre dovedesc o Americă mult mai dinamică în acest joc”

Analistul Bogdan Teodorescu vorbeşte şi despre faţa unei noi Americi, cu strategii complet diferite faţă de ceea ce am văzut în ultimii ani. Ce spune interlocutorul lui Bogdan Nicolae despre declasificările informaţiilor despre planurile ruse, făcute de americani. 
 
 „America se mişcă mult diferit faţă de ceea ce am văzut acum câţiva ani, când era mult mai lejeră şi mult mai birocratică. E mult mai dinamică. (...) Toate aceste manevre dovedesc o Americă mult mai dinamică în acest joc. Şi aici punem să facem şi o interpretare. Desigur, este speculativă. Este foarte probabil foarte util pentru preşedintele Biden ca, după Afganistan, să aibă un succes în relaţia cu Rusia.”  
 
Câtă securitate este în (in)securitatea globală a lumii de astăzi? Cum joacă occidentalii? Cum joacă Rusia? Este criza ruso-ucraineană, pretext de campanie electorală pentru mai-marii planetei? 
 
„Avem parţiale în America anul acesta. Dacă Biden pierde câteva state, se duce echilibrul din Senat şi din Camera Reprezentanţilor, iar în 2024 probabil că la Casa Albă nu va mai fi un democrat. De asemenea, Macron se află în campanie electorală. De asemenea, Scholz, el nu mai este în campanie electorală, dar va trebui cumva să demonstreze că nu este acel colaboraţionist al Rusiei. Avem de-a face cu jocuri politice pe baza crizei care a fost provocată din alte motive”, explică analistul Bogdan Teodorescu.  

Bogdan Teodorescu: „Ceea ce trăim în momentul de faţă este un joc cu semnificativă componentă comunicaţională”

Ce este în spatele acestui joc de negociere şi aruncarea vinei unul spre celălalt. Care sunt discursurile cu care fiecare dintre mai marii-planetei încearcă să câştige inimile şi minţile noastre? Cu ce ne alegem noi, la finalul zilei? 
 
„Fiindcă aceşti lideri trebuie să reafirme valorile în faţa unei populaţii care este bombardată de valorile celuilalt. Mediul online, capacitatea oricui de a ajunge la oricine, face ca cenzura să nu funcţioneze. În acest moment, cetăţeanul european, cetăţeanul american, cetăţeanul din terţe părţi primeşte simultan mesajul Rusiei şi mesajul Europei sau al democraţiei occidentale. Or, lupta dintre aceste două mesaje este lupta comunicaţională a momentului. Nu ce a zis Lavrov şi ce a zis Blinken. Nu asta este important. 
 
Este important ca la finalul zilei să tragi o linie. Şi această linie de la finalul zilei este simplă: cine dintre aceşti inşi crede mai mult în cine şi cine crede mai puţin în cine? Cine devine duşmanul şi cine devine salvatorul? Cine este victima şi cine este agresorul? Această definire este, de fapt, momentul pe care îl trăim acum. Este exact esenţa comunicării politice a acestei clipe. Sub ce valori vom exista.” 

Există învingători şi învinşi în acest război al comunicării pe criza generată de Rusia?

 „Sigur vor exista. Vom vedea cine. Sigur cineva va pierde şi cineva va câştiga. Şi mă refer la cele mari puteri. E cinic ce spun, dar este foarte clar că Ucraina nu iese bine din această situaţie. Aşa cum am spus, avem bine şi avem rău.  Contează unde se înclină balanţa. În secunda în care cineva este desemnat ca fiind rău, va rămâne rău pentru o lungă perioadă de timp. Pentru că aşa se construieşte imaginea publică”, conchide analistul Bogdan Teodorescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici