E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, interviu exclusiv la Aleph News: „Cred că avem nişte mijloace în care putem să răspundem Rusiei. Nu putem să acceptăm această noţiune de sferă de influenţă! ”

  • E.S. Maciej Lang: „Exerciţiile vor fi organizate fără respect faţă de măsurile de transparenţă prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă în cazul participării a peste 13.000 de soldaţi”.
  • E.S. Maciej Lang: „Problema este că trebuie să respectăm nişte principii. Nu putem accepta situaţia în care securitatea este acordată unor state şi altora nu.”
  • E.S. Maciej Lang: „De mult timp vedem că Rusia îşi continuă, din păcate, cu consecvenţă, această politică de destabilizare a UE şi a NATO” .
  • E.S. Maciej Lang: „Ne afirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele şi să înceteze ostilităţile”
Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, interviu exclusiv la Aleph News: „Cred că avem nişte mijloace în care putem să răspundem Rusiei. Nu putem să acceptăm această noţiune de sferă de influenţă! ”

E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, interviu exclusiv la Aleph News: „Cred că avem nişte mijloace în care putem să răspundem Rusiei. Nu putem să acceptăm această noţiune de sferă de influenţă! ”

Invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News, E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, descrie contextul în care Kremlinul vrea o altă ordine în Europa şi cum ar arăta lumea bazată pe regulile Rusiei. Diplomaţia are în faţă un puzzle complicat, la limita dintre război şi pace.

 E.S. Maciej Lang:„Este vorba despre a redesena şi a recrea noua arhitectură a securităţii”

Ce spune E.S. Maciej Lang despre repercusiunile conflictului Rusia-Ucraina? Există o vulnerabilitate la vedere a Europei pe care Vladimir Putin ar putea s-o folosească?

„Rusia ar câştiga un nou rol, rol pe care îl avea pe vremea Imperiului Ţarist. Este clar că astfel de solicitare este inadmisibilă, este de neacceptat şi nu poate face obiectul unei negocieri. NATO ca alianţă este bazată pe mai multe principii şi nu poate să acorde un drept de VETO unui stat terţ şi cred că aceasta este natura tensiunilor pe care le observăm acum.”

Îţi doreşte Rusia o revizuire a arhitecturii de securitate în Europa şi cât de posibile/ imposibile sunt solicitările lui Vladimir Putin faţă de NATO?

„Ei bine, dacă citim textul Pactului pentru Securitate Europeană care a fost propus de partea rusă, este vorba acolo de a se întoarce la situaţia pe care am avut-o înainte de 1997. Este o tentativă de a merge înapoi. Şi, desigur, avem exemple. Pentru că, în 2014, am văzut anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, am văzut ce s-a întâmplat apoi în Donbas şi observam atunci multe forme de război hibrid împotriva Ucrainei. De asta am zis că este o politică consecventă a Rusiei. (...) Vedem că cererile Rusiei, faţă de ţările NATO, sunt complet inacceptabile, inadmisibile şi este clar că nu putem să negociem orice soluţie care ar putea ameninţa securitatea unui grup de state europene ca regionalizare a securităţii şi nu putem să acceptăm această noţiune de sferă de influenţă, pentru că de fapt este vorba de a crea nişte sfere de influenţă. Astfel de soluţie este inacceptabilă, clar”, explică E.S. Maciej Lang.

O discuţie despre securitatea noastră şi încercarea Rusiei de a-şi spori propria securitate. Care este limita tensiunilor din raportul Rusiei cu Occidentul? Care sunt paşii de urmat, în acest context politic tulbure, pentru consolidarea securităţii în Est?

 „În acest context, ne afirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială Ucrainei şi sper şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele şi să înceteze ostilităţile. Poziţia noastră a fost subliniată clar în timpul recentei întâlniri de acum două zile din Polonia, dintre preşedinţii polonez şi ucrainean. Credem că orice dialog cu Rusia care este, fără îndoială necesar, nu poate fi desfăşurat cu preţul celor mai importante şi fundamentale principii ale dreptului internaţional.

Au fost întreprinse eforturi diplomatice intense pentru a încuraja Rusia să rezolve tensiunile prin mijloace, dar până în prezent, din păcate, Rusia nu a fost dispusă să detensioneze situaţia. Poziţia occidentală a fost clară. Costurile politice şi economice ale unui incursiuni militare ruseşti pe pământ ucrainean vor fi extrem de mari.”

E.S. Maciej Lang explică şi de ce consideră că Rusia nu manifestă respect faţă de măsurile de transparenţă prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă şi accesului observatorilor exteriori în cazul participării a peste 13.000 de soldaţi.

„Unităţile ruseşti din Orientul îndepărtat vor fi angajate în demonstraţia de forţă la graniţa noastră, pe teritoriul Belarusului. Exerciţiile vor fi organizate fără respect faţă de măsurile de transparenţă prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă şi accesului observatorilor exteriori în cazul participării a peste 13.000 de soldaţi. Ne întoarcem la aceeaşi chestiune bazată pe încredere. (...)  Eu cred că avem nişte mijloace, moduri în care putem să răspundem Rusiei. Ultima decizie a administraţiei americane care a hotărât să trimită trupe suplimentare în Germania, Polonia şi România, cred că este un astfel de răspuns care este de înţeles. Nu este aşa, că NATO nu poate să răspundă. Poate şi are potenţial să răspundă şi această decizie demonstrează că Flancul Estic nu este abandonat. Este o prioritate.”

A venit Polonia cu propuneri pentru detensionarea situaţiei în Ucraina? Ce planuri ar trebui să vedem în 2022, ce o să prindă contur?

 „Soluţia este foarte simplă. Respect pentru drepturile internaţionale şi dacă toţi actorii internaţionali le vor respecta, putem să evităm problemele. Polonia este foarte activă şi în Formatul OSCE, ca ţara preşedinte în acest an şi credem că acest format poate să fie potrivit pentru a găsi soluţia acceptată. Autorităţile poloneze au subliniat importanţa respectului pentru drepturile internaţionale.”

Cum decurge cooperarea Poloniei cu România în domeniul securităţii energetice şi al infrastructurii de transport? Iată ce spune în legătură cu acest subiect E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

„Iniţiativa celor Trei Mări este un domeniu important şi de cooperare polono-român. În primul rând, într-un format mai larg, cu proiecte de infrastructură. (...) Eu cred că Iniţiativa celor Trei Mări creează o oportunitate pentru dezvoltarea economică multilaterală a regiunii, aprofundând integrarea. (...) Polonia lucrează foarte intens la implementarea acestui proiect, Via Carpatia, un proiect de importanţă deosebită, nu numai pe planul economic, ci şi pe cel militar, pentru a ameliora mobilitatea militară pe Flancul Estic. Există motive evidente că este nevoie de căi de transport eficiente. Şi Iniţiativa celor Trei Mări a fost creată pentru implementarea în comun a unor proiecte mari de investiţii în regiune. În domeniul transporturilor, dar şi proiecte energetice şi digitale. Pentru a asigura implementarea acestor proiecte a fost activat Fondul Iniţiativei celor Trei Mări, ai căror fondatori şi primi contribuitori sunt Polonia şi România. Fondul a finanţat recent o investiţie în energie regenerabilă în ţările iniţiatoare, care are ca scop crearea independenţei energetice a regiunii”, conchide E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, invitat în cadrul emisiunii „InSecuritate.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici