- Home
- Politic
- (07.07.2017, 09:34)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Interviurile Mediafax LIVE | Sorin Grindeanu: Pentru binele PSD e nevoie de o schimbare de leadership. Lucrez la un proiect intern, îl voi supune dezbaterii interne în vară/ Am avut miniştri care trebuiau să se raporteze la Daddy
Fostul premier Sorin Grindeanu a anunţat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că a început să creioneze, împreună cu alţi colegi, un proiect intern pentru PSD, pe care îl va supune dezbaterii interne în această vară, scopul fiind acela de a stopa „dezastrul” spre care merge PSD. El a acuzat faptul că statutul PSD nu se mai respectă, el arătând că de un an şi jumătate nu se mai reuneşte BPN, iar singura structură care funcţionează, dar ca un „pluton de execuţie”, este CExN. În privinţa situaţiei create după demiterea sa, Grindeanu a avertizat că Tudorel Toader că este altă persoană decât cea pe care a propus-o şi că aşteaptă cu interes să vadă proiectul cu care va veni pentru modificarea codurilor.
Urmărește
5439 afișări
EDIŢIE SPECIALĂ | Sorin Grindeanu, la Interviurile Mediafax LIVE: Pentru binele PSD e nevoie de o schimbare de lidership/ Acum este alt Tudorel Toader; aş fi mers ori pe salariul minim pe economie, ori pe un prag de 1 leu pentru pragul la abuzul în serviciu LIVE TEXT
Cele mai importante declaraţii ale lui Sorin Grindeanu:
- Pe perioada în care am fost prim ministru m-am străduit să-mi păstrez normalitatea. M-a fost simplu pentru că păstrându-mi această normalitate. Mi-am reîntâlnit prietenii, familia. Nimic deosebit, această trecere a fost cât se poate de normală.
- Am avut în Timiş întâlniri în această săptămâna cu mulţi colegi din PSD. M-au sunat foarte mulţi primari, consilieri locali, judeţeni, m-au sunat şi colegi din ţară. La mare majoritatea dintre ei am răspuns la telefon. Întâlnirea cu colegii ci su prietenii mei din timiş a fost emoţionantă şi mi-a dat energie. E foarte important pt un om politic că anumite decizii pe care le ia să simtă că are susţinere de acolo de unde provine, iar eu simt această ernegie şi susţinere în organizaţia din care fac parte.
- Ca de obicei, de un an şi jumătate, în statutul PSD avem mari probleme şi de aici şi chestiunile pe care le-am spus: Nu mi-e foarte clar statutul în acest moment, în schimb ştiu ceea ce simt.
- Eu sunt membru al acestui partid de 21 de ani. Nu am venit de la PD ca domnul Liviu Dragnea. Pe mine mă interesează foarte mult că PSD să funcţioneze conform statutului. Acest lucru nu se întâmplă în acest moment în PSD. Nu e foarte clar. S-a scos statutul de pe site, dacă va aduceţi aminte în acele zile. Lucruri legate de respectatarea statutului...în acest moment sunt în aer. Nu neapărat acum, ci de vreun an jumate.
- Singura structură care funcţionează acum e CEx, acest pluton de execuţie.
- Eu nu-mi aduc aminte ca într-un an jumate să fi fost un Birou Naţional.
Noi am câştigat în 2016 alegerile, (...) am avut aceste succese în primul rând datorită structurilor din teritoriu. Sunt sute de mii de simpatizanţi.(...) Acea reţea care de fiecare dată şi-a făcut treaba. Nu e posibil să ignori, să centralizezi într-un asemenea mod decizia. - Ceea ce se întâmplă într-un an şi jumătate în PSD mă preocupă. Această ultracentralizare se datorează managementului defectuos al d-lui Liviu Dragnea şi care, va duce acest management la un eşec răsunător la viitoarele alegeri.
- PSD tot timpul era faimos că are cadre, resurse umane să facă un guvern. Nu există în acest moment această politică de resurse umane. În acest moment în PSD, sau de un an şi jumătate, Cine scoate un pic capul are soarta crudă, ori e exclus, ori e sancţionat, ori este trimis la organizaţia de baza. Este trimis la Timişoara.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
- Despre reformarea PSD
- Nu e vorba de reformă în acest moment. În acest moment, în PSD e nevoie de un singur lucru - să se aplice statutul.
- Pentru binele PSD, în acest moment e nevoie de o schimbare de leadership. E evident acest lucru, dar nu rezolvă problema. Dacă pleacă Liviu Dragnea şi vine cineva de acelaşi tip n-am rezolvat problema. Problema e structurală - de a reporni motoarele interne ale PSD, de a pune în funcţiune structurile, de a respecta statutul, de a reface, de a umbla la acea fisură care există în acest moment între conducerea centrală şi teritoriu, acele sute de mii de oameni. De aceea cred că schimbarea e necesară, dar nu rezolva problema de fond dacă nu începem să lucrăm la aplicarea statutului.
- Despre momentul moţiunii de cenzură la adresa guvernului Grindeanu şi asocierea cu Ponta
- Am fost întrebat de foarte multă lume de ce am vrut ca Victor Ponta să fie lângă mine. Unii mi-au spus că am făcut bine, alţii că nu am procedat corect. Eu spun că am procedat corect.
- Venirea lui Victor Ponta alături de mine a dus la atragerea atenţiei asupra anumitor lucruri greşite pe care Liviu Dragnea le-a făcut. Victor Ponta cu bune şi cu rele are o mare experienţă administrativă şi politică şi aveam nevoie în acele zile de experienţă lui. Vreau să-i mulţumesc că fost alături de mine în acele zile şi nu o spun la modul ironic, cum de multe ori vorbeşte Liviu Dragnea.
- Eu imi doresc să nu plece Victor Ponta din PSD indiferent de cat de mâhnit sau dezamăgit este.
- Să ştiţi că PSD are nevoie de experientă lui Victor Ponta şi spun aceste lucruri cât se poate de onest şi de cinstit, nu aşa cum face Dragnea de dragul comunicării publice.
- E nevoie în continuare de Ponta în interiorul PSD, e nevoie de toţi oamenii care au experienţă administrativă şi politică. Nu poţi să conduci PSD cum conduci filiala de la Turnu Măgurele. Când nu-ţi convine ceva excluzi, tai, rupi. Nu în forma asta se conduce PSD.
- Cea mai buna decizie a cabinetului Grindeanu
- Sunt mai multe. Eu cred că pe partea economică, că în primul trimestru am reuşit să avem cea mai mare creştere economică din UE e un lucru bun, prin buget am alocat 2% pentru Apărare, e asemenea. În aceste câteva luni, am reuşit să fim un partener de dialog atât pentru ţările membre ale UE cât şi pentru SUA şi Israel e un lucru extrem de bun.
- Suntem ţară membră NATO, a UE, acestea sunt coordonatele pe care trebuie să mergem şi în viitor. Orice abatere de la această politică externă este o gravă abatere, eu sper să nu se întâmple. Lucrurile bune nu pot să le spun decât în formă pe care am prezentat-o mai devreme.
Despre preşedintele ANAF, Bogdan Stan
-
În urmă cu 2-3 săptămâni, am fost la Ministerul Finanţelor, întâlnire cu domnul fost ministru Viorel Ştefan, cu secretarii de stat, conducerea ministerului, cu ANAF-ul şi cei din conducerea ANAF. Sigur că avem cea mai mare creştere economică. Noi mai avem timp să reparăm aceste lucruri, să punem în mişcare. Eu am vrut şi am transmis. Sunt un om căruia nu îi place conflictul. Sunt un om al dialogului. Ei ştiau să se raporteze la Daddy şi nu la primul ministru, el era extrem de bucuros.
-
Colectarea la bugetul ANAF era în acea perioada cu 7% mai mică decât în precedentul an. Sunt slabi profesionişti, nu simt o coordonare şi lucrurile nu merg cum trebuie. A doua explicaţie: această colectare sau necolectare se face cu bună ştiinţă, ceea ce înseamnă grup infracţional organizat. Cred că a fost înainte de acele zile libere, Rusalii, surprinzător în acel weekend, s-a declanşat doamna Firea. Coincidenţe din astea...
-
I-am transmis la predare primire d-lui Ministru Tudose că ar trebui să se uite cu mare atenţie asupra activităţii ANAF şi a managementului. Dacă aş fi în locul lui aş schimbat întreagă conducere. E decizia dâmsului şi nu doar a dânsului.
-
Despre Serviciul de Informaţii al MAI
-
Avizul guvernului pe acel proiect de lege era pe forma pe care o făcuseră cei din guvernul de dinainte, tehnocraţii. Acelaşi aviz l-am dat noi. Scurtcircuitul s-a întâmplat în Parlament, la Senat, unde nu ştiu cine a făcut amendamentul. Prin amendament era eliminat şi premierul din acest lanţ decizional şi s-a ajuns la situaţia pe care aţi explicat-o dvs.
- Am chemat-o pe doamna ministru Carmen Dan la Guvern. La câteva zile am avut o întâlnire cu dl preşedinte Iohannis unde l-am informat. Primul ministru nu are nicio implicare în această problema. Mi se pare foarte ciudat ca o structura militară să depindă doar de un singur om.
Despre OUG 13
-
S-au mai întâmplat nişte lucruri din acel moment şi până acum. Dacă stăm să privim în spate, au apărut anumite decizii ale CCR care spun că e obligatoriu să existe prag, sigur nu se spune valoarea pragului. În urmă cu o lună a existat această decizie a CCR.
-
Am văzut că a apărut o altă decizie legată de neglijenţa în serviciu. Urmăresc cu foarte mare interes poziţia domnului Tudorel Toader şi vreau să văd ce face pentru că din acest punct de vedere, eu când l-am propus era alt Tudorel Toader faţă de cel de acum. Îngăduiţi-mi să văd cu ce proiect vine domnul Toader, proiect de lege sper să fie, legat de deciziile CCR în raport cu Codul penal şi Codul de procedura penală. Sunt extrem de curios.
- Nu sunt lucruri ieşite din comun şi nu sunt secrete extraordinare, dar ca să existe un întreg care să explice începutul mai trebuie să fi parcurs o etapă. Cea care urmează. Cea în care Ministerul Justiţiei va trebui să vină cu acest proiect de lege unde să ne spună şi cât e pragul şi alte lucruri, poate.
-
E un domeniu în care specialiştii trebuie să îşi spună punctul de vedere, un domeniu în care deciziile nu ar trebui luate că la Ministerul Energiei sau Economiei.
-
Despre durata de viaţă a actualului guvern
-
Depinde. Eu îi doresc primului ministru Tudose să ducă mandatul la final, adică 2020. Depinde de modul în care va relaţiona cu preşedintele partidului, domnul Liviu Dragnea, cu oamenii preşedintelui din guvern. Mă refer la cei de forţă. Depinde de partea economică. Nu s-a scris niciunde în programul de guverare că trebuie să avem impozit pe cifra de afaceri, sau de taxa de solidaritate. Eu ştiu că domnul Vâlcov e foarte inventiv, apropo şi de evaluarea pe care a făcut-o la guvernul pe care l-am condus.
- În programul de guvernare, în oferta electorală a PSD nu apar niciunde lucrurile astea. Dacă va umbla la managementul de la ANAF, dacă va urmări aceste lucruri(...). Am văzut că e reticent domnul Tudose, a spus că mai vedem cu taxa asta pe impozit, facem o analiză... Dacă aceste lucruri vor fi ţinute într-un anumit echilibru. Dacă vom respecta ceea ce ne-am angajat faţă de partenerii externi, are toate şansele să meargă până în 2020.
-
Mă preocupă soarta acestui partid, iar ceea ce văd în acest moment e aşa o îndreptare cu viteză lumii spre dezastru, care mai devreme sau mai târziu se va vedea în viitorul scor electoral al PSD.
-
Nu m-am gândit la o carieră internaţională. E totuşi o săptămână de când am fost dat plecat din funcţia de prim ministru. Mai am nevoie de câteva săptămâni bune ca să mă liniştesc şi limpezesc total faţă de viitorul pe care o să-l am. O să exist în continuare şi fără politică.
- Nu e neapărat necesar să faci politică. Eu mi-am făcut şcoală la timp, fără să repet anii. Cred că o să-mi găsesc un loc de muncă astfel încât să pot să-mi întreţin familia. Nu am probleme de acest tip.
Dacă în Romania ar avea succes o formaţiune de tipul En Marche! a lui Emmanuel Macron
- În România acum avem o situaţie cel puţin ciudată: PSD care se contracta faţă de scorul electoral din toamna anului trecut. 45%, pe de altă PNL, cu congres sau fără congres sunt undeva la 25-30% şi nu-i văd să treacă de această barieră.
- Nu înţeleg, nu şi-a atins scopul pentru care a fost votat şi dezordinea din USR arată acest lucru. Există o mare masă, 50% din electorat, care nu se regăseşte pe scena politică. Asta e o problema şi tot timpul se vor găsi unii care dându-şi seama de această situaţie să încerce să speculeze.
Întrebare: Ce v-a lipsit pentru a rămâne în funcţie
Pupincurismul.
Credeţi într-o fraţie a oamenilor onorabili în serviciul public
Mi-aş dori. Din păcate, în aceşti ani am văzut o frăţie a celor răi, indiferent unde se află pe scenă politică. Mi-aş dori să existe. Eu sunt un optimist din fire şi sper că în viitorul apropiat să existe această frăţie a binelui, indiferent că eşti PSD-ist, UDMR-ist, orice ar fi.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: EVALUARE a Guvernului Tudose, după prima săptămână. Liviu Dragnea convoacă şedinţa coaliţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27