Elena Udrea, despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc: Articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, duminică, la Băile Tuşnad, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, că articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins şi că utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământ este suficientă.

Urmărește
1020 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc: Articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins

Udrea,despre autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc:Articolul 1 din Constituţie nu trebuie atins

Întrebată de ziarişti care este părerea sa despre declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, făcute în 15 martie în Harghita, că năzuinţa comunităţii maghiare este "autonomia teritorială", Elena Udrea a declarat că articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", nu trebuie atins, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Categoric sunt, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituţie", a declarat Udrea, adăugând că nu este de acord cu autonomia teritorială solicitată de maghiarii din Transilvania.

În opinia acesteia, autonomia administrativă este o soluţie bună, iar discuţiile care au la bază motivaţii etnice nu trebuie exacerbate.

"Nu sunt de acord cu autonomia territorială, dar sunt de acord cu autonomia administrativă, aşa cum ne dorim cu toţii, aşa cum ca ministru am încercat să ducem procesul de descentralizare către teritoriu în mod real", a spus deputatul democrat-liberal.

Udrea consideră că politicienii trebuie să manifeste responsabilitate, multe "probleme" fiind generate de interesele politicianiste care se manifestă, de obicei, în preajma alegerilor, fie în România, fie în Ungaria.

"Nu cred că trebuie să exacerbăm discuţiile care deja au pornit şi de regulă pornesc în preajma alegerilor, fie că se întâmplă alegerile în România, fie că se întâmplă în Ungaria, discuţiile care pornesc de la motive etnice, la fel cum nu trebuie pus în discuţie, în dezbatere, articolul 1 din Constituţie. Dar trebuie ca toată clasa politică să privească responsabil la problemele pe care cred că multe ori noi, politicienii, le generăm", a adăugat liderul PDL.

Ea a explicat că este la curent cu situaţia din judeţele Harghita şi Covasna, pe care susţine că le-a vizitat "mai des decât alţi colegi de la Bucureşti", cu faptul că cetăţenii români, de etnie română şi maghiară, pot convieţui bine, "muncind" pentru prosperitatea regiunii, dacă politicienii "nu inflamează situaţia în interes electoral".

"Cred că multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creează se generează, în primul rând, din interesul politicienilor care reprezintă aceste comunităţi, cred că trebuie privit cu mare atenţie ce declaraţii se fac, pentru că ele pot fi escaladate, aşa cum s-a întâmplat acum ceva timp în urmă cu povestea steagului Ţinutului Secuiesc şi cred că orice astfel de subiect trebuie lansat în public, eventual, dar după ce există soluţii la nivelul clasei politice, pentru că riscăm să inflamăm comunităţile şi este păcat. Oamenii aceştia chiar pot trăi împreună bine şi pot să muncească pentru prosperitatea comunităţii dacă politicienii sunt responsabili şi-i sprijină deopotrivă pe români şi maghiari să trăiască bine şi nu inflamează situaţia în interes electoral", a mai spus Udrea.

Întrebată cum comentează o altă cerere a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut recunoaşterea oficială, prin Constituţie, a limbii maghiare în Transilvania, aceasta a afirmat că utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământ este suficientă.

"Cred că este OK cum este acum, există posibilitatea să înveţi în limba maternă, din punctul meu de vedere cred că este suficientă situaţia pe care o avem în acest moment legat de utilizarea limbii maghiare în instituţiile publice şi de învăţământul în limba maghiară", a declarat Udrea.

În opinia Elenei Udrea, "zona a fost ţinută în sărăcie tocmai pentru a putea fi manipulată de politicieni" cu astfel de argumente etnice, afirmând, totodată, că prima care a început să investească în judeţele majoritar maghiare a fost guvernarea PDL.

"Pentru prima dată, guvernarea PDL a venit şi a investit în această zonă şi a ridicat şi gradul de infrastructură, a încercat să sprijine investitorii şi astăzi arată schimbată. Aici şi sub semnătura mea au venit peste 200 milioane de euro în cele două judeţe. Zona a fost ţinută în sărăcie tocmai pentru a putea fi manipulată de politicieni cu argumente etnice, mă refer în principal la politicienii care reprezintă etnia maghiară dar, desigur, că şi politicienii români profită de aceste situaţii pentru a puncta electoral", a apreciat Elena Udrea.

Ea a precizat că a făcut referire la clasa politică începând din 1989 încoace "şi chiar înainte".

Elena Udrea a venit, duminică, în judeţul Harghita pentru a-şi prezenta moţiunea în faţa membrilor filialelor PDL Harghita şi Covasna, reuniţi la Băile Tuşnad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici