- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.10.2015, 18:46)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Udrea poate fi URMĂRITĂ PENAL şi reţinută, nu şi arestată. Fostul ministru, după votul din Parlament: Aştept cătuşele ca să fie circul complet. E strigător la cer!
Elena Udrea va putea fi urmărită penal şi reţinută, în condiţiile în care rezultatul final al votului Camerei Deputaţilor privind cererea de reţinere a fost de 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă, în timp ce solicitarea de arestare a fost respinsă.
Urmărește
15460 afișări
Plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterea solicitărilor justiţiei în cazul Elenei Udrea. Cererile vor fi votate separat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Elena Udrea a declarat, după vot, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat ”este circ, şi nu justiţie”, adăugând: ”Au dat-o ca la rabin: una pentru procurori, una pentru Udrea”.
Întrebată cum comentează votul colegilor săi deputaţi, Udrea a spus că aceştia ”se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
”Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaşte lucrurile despre care ştim toţi că se întâmplă, abuzurile care se întâmplă, se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament, deci până la urmă ne merităm. Eu v-am spus că ceea ce mi se întâmplă mie e o poveste de destin, luaţi-o ca atare”, a declarat Udrea.
Ea a mai spus că este strigător la cer ceea ce i se întâmplă.
”Nu am crezut că se va vota a treia arestare pentru că e strigător la cer. Ce justiţie e asta care face arestări preventive fără niciun motiv, ce pericol sunt eu acum dacă din mai o instanţă m-a lăsat în libertate şi a constatat că nu sunt un pericol social, ce pericol sunt eu pentru fapte care sunt presupus săvârşite acum cinci - şase ani. Ăsta-i circ, nu e justiţie. Imaginea Parlamentului nu din cauza unor dosare penale are de suferit, ci din modul în care se aplică justiţie şi din modul în care se trimit aceste cereri la Palament, cu circul de rigoare care se face în jurul lor. Eu vreau să fiu reţinută şi vreau să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt. Eu cred că au dat-o ca la rabini - hai să fie una şi pentru procurori, una şi pentru Udrea, cred că aşa au dat-o pentru că e imposibil să nu fi fost voturi anulate, ştim toţi că au fost”, a mai spus Udrea.
Întrebată dacă va contesta decizia deputaţilor, ea a spus că nu va contesta nimic.
”Nu merg să vorbesc cu nimeni, dacă procurorii au ceva să mă întrebe, mă pot cita. Eu vă rog să mă urmăriţi de mâine încolo”, a adăugat Elena Udrea.
Votul privind reţinerea, cu probleme după ce unii deputaţi au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă
Cererea privind începerea urmării penale în cazul Elenei Udrea a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 193 de voturi "pentru", 106 "împotrivă", alte şase voturi fiind anulate.
Votul a fost secret, cu bile.
Anunţul privind decizia finală a deputaţilor în privinţa reţinerii şi arestării a venit însă după o oră şi jumătate de deliberări ale comisiei de numărare a voturilor. Potrivit procesului verbal prezentat în plenul Camerei, în cazul cererii de reţinere a deputatului Elena Udrea şi-au exprimat votul 242 de deputaţi, din care 123 s-au pronunţat pentru reţinere şi 119 împotrivă.
În cazul solicitării DNA de arestare a deputatului Elena Udrea şi-au exprimat opţiunea 220 de deputaţi, din care 115 voturi "pentru" arestarea prevenitvă şi 105 "împotrivă". Pentru încuviinţarea solicitării erau necesare 122 de voturi.
Iniţial, surse din Comisie au anunţat că cererea privind încuviinţarea reţinerii Elenei Udrea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 142 de voturi împotriva acestei solicitări şi 119 "pentru". Ulterior, aceleaşi surse au precizat că s-a decis ca voturile să fie renumărate întrucât au fost cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă.
Deputatul Elena Udrea a intrat la comisia de numărare a voturilor privind cererea DNA de reţinere şi cea de arestare a sa, deputatul declarând la ieşire că nu s-a lămurit în privinţa rezultatului.
"Nu am aflat nimic, nu m-am lămurit", a spus Udrea, care a acuzat faptul că este o situaţie fără precedent şi că, în opinia ei, soluţia nu ar fi reluarea votului în ceea ce priveşte solicitarea de reţinere şi cea de arestare.
"Nu s-a mai votat niciodată aşa (...) Nu neapărat reularea votului ar fi soluţia, ci să ajungem ca parlamentarii să aibă curajul să voteze cum le dictează conştiinţă", a mai susţinut deputatul.
Udrea, în faţa colegilor: Va veni şi rândul vostru
În intervenţia sa la dezbaterile din Camera Deputaţilor, Elena Udrea a spus că nu a cerut şi nu a luat niciodată "vreun leu sau vreun euro" de la Bogdan Buzăianu.
"Cât priveşte faptul că şi acest dosar pleacă de la un denunţ al deja celebrei doamne Topoliceanu, lucru acesta îmi dă ocazia să spun că modul în care denunţătorii sunt trataţi astăzi de procurori în lumina noului Cod Penal, faptul că ei rămân liberi şi dacă este cazul chiar cu banii furaţi (...) dă ocazia să vedem nu doar incredibile delaţiuni, ci şi incredibila mizerie morală a societăţii", a mai spus Elena Udrea.
"V-aş fi scutit poate de acest moment dacă doamna procuror m-ar fi audiat înainte de a face solicitarea de arestare preventivă pentru că spre deosebire de celelalte două dosare, faţă de noile acuzaţii cunosc lucruri şi le voi spune când sunt întrebată", a mai arătat Udrea.
Adresându-se deputaţilor, Elena Udrea a mai spus că "va veni şi rândul lor" indiferent "cât de parteneri cu sistemul" se consideră.
"Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră aşa cum mi se întâmplă mie acum. (...) Atunci când nu veţi mai folosi sistemului pentru a pune mâna şi pe guvernare va trebui să alegeţi: plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie", a declarat deputatul.
"Cei care mă ascultă ar putea spune că orice metodă este bună pentru a scoate din politică nişte oameni care au greşit, aş fi de acord poate cu ei, dincolo de riscul instituirii unei dictaturi prin anularea statului de drept, dacă toţi cei acuzaţi chiar ar fi vinovaţi şi dacă cei care ar veni în loc ar fi oameni fără de pată. Vor veni, însă, doar cei care sunt pe placul sistemului, care vor fi gata să execute ordine şi să lase sistemul să conducă în locul lor", a adăugat fostul ministru.
Deputatul a susţinut că DNA "se amestecă în lupta politică sacrificând imaginea României", aducând în discuţie dosarul în care premierul Victor Ponta este judecat şi susţinând că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta "prin folosirea procurorilor".
"Vă spun un adevăr pe care îl veţi recunoaşte cu toţii în perioada următoare: vor mai face politică şi vor mai candida în alegerile de anul viitor doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi şi conduşi şi care sunt gata să execute ordinele sistemului. Ceilalţi vor fi reduşi la tăcere cu cătuşele la mâini sau doar speriaţi cu dosare penale", a declarat fostul ministru.
Udrea a mai spus că România este singura ţară din Europa în care prim-ministrul a fost pus sub acuzare, adăugând că justiţia şi DNA "se amestecă în lupta politică sacrificând chiar imaginea României".
"Suntem singura ţară din Europa unde primul-ministru în funcţie a fost pus sub acuzare. Nu contest motivele acuzării, pentru că nu cunosc detaliile dosarului. Ba, mai mult, ca om politic, de multe ori m-am referit, în ultimii 5-6 ani, la relaţia de avocat a domnului Ponta cu Turceni şi Rovinari, dar punerea sub acuzare a primului-ministru în timpul exercitării funcţiei pentru fapte vechi de 7-8 ani, pe care, aşa cum am spus, mulţi dintre cei care am fost adversari lui Victor Ponta l-am folosit ca argument public în lupta electorală, deci erau general cunoscute, arată că justiţia în general şi DNA în special se amestecă în lupta politică sacrificând chiar imaginea României. Este evident că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta prin folosirea procurorilor" a arătat Elena Udrea.
Ea a adăugat că opoziţia, cea care are dreptul să-şi dorească să formeze Guvernul, cu atât mai mult cu cât au şi câştigat alegerile prezidenţiale, nu ar trebui să accepte să preia puterea "prin astfel de manevre", pentru că odată distrus jocul democratic, acum în folosul lor, "mâine li se va întâmpla la fel când sistemul va considera că nu sunt suficienţi de obedienţi şi că trebuie schimbaţi".
Prima înscrisă pe ordinea de zi a fost solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ referitoare la formularea cererii de urmărire penală faţă de fostul ministru al Dezvoltării regionale şi Turismului, urmată de cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea.
Comisia juridică a Camerei a avizat, vineri, cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, înregistrându-se 19 voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi un vot anulat.
Cererile privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive nu au întrunit în comisie numărul de voturi necesar pentru aviz. La cererea privind reţinerea au fost înregistrate 11 voturi "pentru", opt "împotrivă", 2 abţineri şi un vot anulat, iar la cea privind arestarea preventivă - 11 voturi"pentru", 7 "împotrivă", 3 abţineri şi un vot anulat. La şedinţa comisiei au fost prezenţi 22 de deputaţi, iar pentru aviz ar fi fost necesare 12 voturi favorabile.
DNA a cerut ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale, a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.
Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat şi scoasă la vânzare la un preţ subevaluat.
De asemenea, Elena Udrea este suspectată că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, având influenţă asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Udrea:Le voi spune deputaţilor lucrurile pe care trebuie să le ştie, să le audă,nu le voi cere nimic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe