- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.08.2014, 23:23)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emil Constantinescu: Am vrea şi condamnarea ideologiei comuniste, nu doar a crimelor comunismului
Emil Constantinescu a declarat pentru MEDIAFAX, înaintea Congresului Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuti Politici de la Bucureşti, că în cadrul evenimentului se va propune adoptarea unei rezoluţii prin care se va cere Parlamentului European condamnarea ideologiei comuniste.
Urmărește
392 afișări
Emil Constantinescu: Am vrea şi condamnarea ideologiei comuniste, nu doar a crimelor comunismului (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
Congresul Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuti Politici şi Victime ale Comunismului din Europa de Est (INTERASSO) este oraganizat, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti de Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu.
La congres, care va avea loc la Parlament, vor participa delegaţi din Germania, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Albania, Republica Moldova, alături de figuri reprezentative ale rezistenţei anticomuniste.
TITLURILE ZILEI
-
• Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
astăzi, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
astăzi, 13:00
-
astăzi, 14:07
-
astăzi, 11:36
-
astăzi, 13:25
-
astăzi, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
astăzi, 08:58
-
astăzi, 09:25
-
astăzi, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
astăzi, 09:51
-
ieri, 20:55
• Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record
-
astăzi, 07:44
-
astăzi, 07:42
-
ieri, 20:07
-
ieri, 19:41
"Vrem să obţinem o declaraţie la Bucureşti prin care parlamentarii români să impună condamnarea nu numai a crimelor comunismului, ci şi a ideologiei comuniste. Acest lucru este foarte important să condamnăm şi ideologia comunistă", a declarat pentru MEDIAFAX Emil Constantinescu, adăugând că această rezoluţie ar urma să fie trimisă la Parlamentul european.
El a mai spus că rezoluţia congresului va fi adoptată în 23 august, Ziua europeană a victimelor totalitarismului.
Întrebat de ce, în timpul mandatului său, nu au fost aduşi în faţa instanţei torţionarii din fostele închisori comuniste, Constantinescu a răspuns că nu această problemă era importantă.
"După cum spunea Corneliu Coposu, important este ca noi, acum, să ne vedem visul nostru cu ochii: democratizarea României, integrarea României în NATO, şi după aceea vom rezolva problemele noastre. Acesta a fost mandatul şi dorinţa lor, a foştilor deţinuţi politici", a declarat fostul preşedinte al României.
El a mai spus că, după câştigarea alegerilor prezidenţiale, a fost preocupat să creeze instituţii, precum Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi legi, precum cea a recuperării averilor confiscate de comunişti.
Constantinescu a arătat că foştii deţinuţi politici au fost promovaţi, în mandatul său, în funcţii de conducere în timpul mandatului său.
"În 1996 s-a întâmplat o schimbare radicală. Preşedinte al Camerei Deputaţilor a devenit un fost deţinut politic, Ion Diaconescu, preşedintele Senatului, un alt fost deţinut politic, Ionescu Quintus. L-am numit ministru al Informaţiilor pe Sorin Botez, fost torturat, deţinut politic torturat la Aiud. Când s-a înfiinţat Avocatul Poporului, l-am numit pe Paul Mitroi, fost deţinut politic pentru revolta studenţilor din 1956 şi inclusiv comisiile de supraveghere ale SRI şi SIE au fost conduse de foşti deţinuţi politici", a mai spus Constantinescu.
La congresul care începe vineri la Bucureşti, va fi analizată evoluţia procesului de condamnare a comunismului pe plan european, plecând de la Declaraţia de la Praga iniţiată de Vaclav Havel în iunie 2008, Rezoluţia Parlamentului European asupra conştiinţei europene şi totalitarismului din 2009, Declaraţia de la Vilnius din iulie 2009, până la Platforma memoriei europene şi a conştiinţei din 2011, adoptată la iniţiativa preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene ca un proiect educaţional care să angajeze societatea civilă în combaterea intoleranţei, extremismului şi mişcărilor antidemocratice.
"Aş vrea să vă spun că România nu se află în coada acestui proces. România, prin legile şi instituţiile create, şi amintesc numai CNSAS, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, n.r.), se află în planul cel mai avansat european şi mondial", a spus fostul preşedinte.
Constantinescu a spus că toţi cei din "familia adevărată a primilor democraţi europeni" sunt dezamăgiţi de diferenţa dintre idealurile lor din 1989 şi ce se întâmplă acum în foste ţări comuniste, dar şi de ceea ce se întâmplă acum în ţările din Vest.
"Noi, familia adevărată a primilor democraţi europeni, nu suntem dezamăgiţi numai de diferenţa dintre idealurile noastre din 1989 şi de ceea ce se întâmplă acum în foste ţări comuniste. Suntem la fel de dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă acum în ţările din Vest, întrucât corupţia, manipulările sunt la fel de grave şi de aceea noi credem că acest congres al lupătorilor şi victimelor comunismului din Europa Centrală şi de Est este la fel de util ca reper moral al societăţii occidentale, unde, la fel ca la noi, sunt preşedinţi şi prim-miniştri trimişi în judecată pentru corupţie. Peste tot există derapaje de la democraţie", a spus Emil Constantinescu.
Congresul de la Bucureşti marchează 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist şi amintind lupta împotriva
dictaturii.
Congresul INTERASSO precedent a avut loc în 14 - 18 iunie 2013 la Berlin, când s-au comemorat 50 de ani de la revolta muncitorilor germani împotriva ocupaţiei sovietice. La congresul de la Berlin au fost prezenţi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi cancelarul Angela Merkel.
În aprilie 2014 a avut loc reuniunea pregătitoare a celui de-al 21-lea congres, găzduită de Fundaţia Română pentru Democraţie, la care s-a decis organizarea congresului la Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe