- Home
- Politic
- BRUXELLES, (30.01.2013, 10:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EurActiv: Raportul Comisiei Europene, mai puţin dur după un an extrem de dificil pentru relaţiile UE-România
Raportul Comisiei Europene (CE) care urmează să fie publicat miercuri pare să întoarcă pagina unui 2012 extrem de dificil în relaţiile UE-România, potrivit unei copii a documentului la care portalul a avut acces, comentează EurActiv.
Urmărește
930 afișări
EurActiv: Raportul Comisiei Europene, mai puţin dur după un an extrem de dificil pentru relaţiile UE-România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decât rapoartele publicate de obicei asupra situaţiei din România începând de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, afirmă că ţara ar putea reveni curând pe drumul cel bun, dacă va continua să îndeplinească recomandările CE.
"Schimbarea de ton este uimitoare în comparaţie cu (tonul) discursului preşedintelui Comisiei (Europene) Jose Manuel Barroso susţinut la 18 iulie, care aprecia la vremea respectivă că România a «zdruncinat încrederea UE»", comentează portalul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La vremea respectivă, venirea la putere a coaliţiei USL (de stânga) a premierului Victor Ponta a condus, scrie EurActiv citând CE, la decizii judiciare provocatoare, subminând Curtea Constituţională (CC), încălcând proceduri şi eliminând mecanisme-cheie ale echilibrului puterii. Barroso punea la îndoială angajamentul Guvernului în respectarea statului de drept, adaugă portalul.
La 12 iulie, Barroso îi înmâna lui Ponta o "listă în 11 puncte", în mijlocul unei crize politice prezentate de opoziţia din România ca o "lovitură de stat", continuă sursa citată.
Potrivit EurActiv, noul raport afirmă că România a implementat câteva, dar nu toate recomandările CE vizând restaurarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar. Mesajul pare să fie, apreciază portalul, că noile autorităţi din România şi-au făcut treaba parţial, fără să implementeze cele mai dificile părţi, în special cele referitoare la independenţa sistemului judiciar, iar probleme cu privire la integritate rămân în continuare în discuţie.
În particular, Comisia afirmă că este îngrijorată, în continuare, din cauza persistenţei presiunii asupra unor instituţii judiciare şi lipsei de respect faţă de independenţa acestora, potrivit aceleiaşi surse.
"Comisia a primit numeroase rapoarte cu privire la intimidarea sau hărţuirea unor indivizi care lucrează în cadrul unor instituţii-cheie judiciare şi de luptă împotriva corupţiei, inclusiv ameninţări adresate unor judecători sau familiilor lor, iar campaniile de presă intensifică hărţuirea", potrivit raportului, citat de EurActiv.
Comisia a avertizat de asemenea, asupra unor campanii publice orchestrate de proprietari media care îşi utilizează instituţiile pentru a purta războaie personale sau pentru a aduce servicii Guvernului în schimbul altor avantaje, potrivit EurActiv.
Bruxelles-ul subliniază totodată un alt regres major criticând faptul că raportul Agenţiei Naţională de Integritate (ANI) cu privire la miniştri şi oficiali de rang înalt investigaţi, publicat în noiembrie, nu a condus la demisia acestora, continuă sursa citată.
EurActiv citează ONG-uri potrivit cărora trei miniştri din cadrul actualului Guvern şi-au păstrat posturile în pofida faptului că sunt investigaţi, şi anume vicepremierul Liviu Dragnea, pentru o posibilă fraudă electorală în timpul referendumului din iulie 2012 vizând demiterea preşedintelui Traian Băsescu; ministrul Transporturilor Relu Fenechiu - acuzat în iunie 2012 de DNA de complicitate la abuz împotriva interesului public şi ministrul delegat Dan Şova - acuzat de conflict de interese.
Potrivit portalului, CE îndeamnă Parlamentul român să devină mai credibil, prin adoptarea unor proceduri mai clare privind cazurile vizând acuzaţii de corupţie şi integritate la adresa parlamentarilor.
Parlamentul a adoptat luna aceasta amendamente la Statutul Membrilor Parlamentului, schimbând procedura de ridicare a imunităţii în caz de cercetare, arestare sau detenţie a parlamentarilor şi a foştilor miniştri.
Potrivit EurActiv, Comisia nu spune că noile măsuri vor face mai dificilă ridicarea imunităţii parlamentarilor suspectaţi de corupţie, dar insistă asupra faptului că ANI rămâne singura autoritate însărcinată cu verificarea unor potenţiale incompatibilităţi ale oficialilor aleşi şi numiţi.
În ansamblu, apreciază EurActiv, raportul este "diplomatic" şi exprimă speranţa că alegerea unui nou Parlament şi numirea unui nou Guvern "oferă oportunitatea îndeplinirii depline şi rapide a acestor recomandări", îndemnând Guvernul să întreprindă paşii necesari în acest sens.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe