- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (05.01.2019, 11:27)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurodeputat: Politic, România nu poate valorifica cele şase luni de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE
România nu este pregătită şi nu are abilitatea de a valorifica politic Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, deoarece nu are un proiect de ţară şi priorităţi proprii care să fie puse pe agenda UE în următoarele şase luni, declară eurodeputatul Winkler Iuliu.
Urmărește
716 afișări
Eurodeputat: Politic, România nu poate valorifica cele şase luni de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE
Winkler Iuliu a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită şi va avea o Preşedinţie eficientă a Consiliului UE.
”Orice Preşedinţie rotativă a unei ţări este compusă din două părţi, una tehnică şi una politică, de valorificare politică a celor 6 luni. Din punct de vedere tehnic, România este perfect pregătită şi va avea avea o Preşedinţie eficientă. Am mare încredere în experţii şi diplomaţii noştri. Dar este şi aspectul politic, în condiţiile în care fiecare ţară care deţine Preşedinţia UE îşi propune nişte obiective politice, or România nu are aşa ceva, nu are un proiect de ţară. Avem doar priorităţi europene, dar niciuna proprie, a României, şi cred că nu suntem pregătiţi din punct de vedere politic să valorificăm cele şase luni în care deţinem Preşedinţia Consiliului UE. Nu văd să existe această prioritate şi această abilitate a României pentru a valorifica politic perioada care urmează la conducerea UE. Lipsa unui proiect de ţară este gravă, singurul astfel de proiect după 1989 fiind legat de integrarea în UE”, a spus Winkler.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Potrivit acestuia, un proiect de ţară nu se adoptă prin vot, ci se propune întregii societăţii româneşti, fiind nevoie de un dialog instituţionalizat care, însă, a dispărut în ultima perioadă.
”Aderarea la Schengen sau aderarea la euro sunt obiective de etapă şi nu pot reprezenta proiecte de ţară. Am apreciat iniţiativa preşedintelui Iohannis de acum doi ani şi jumătate de a începe discuţiile pe marginea proiectului de ţară, însă partidele politice au refuzat să încerce măcar să ajungă la un acord. Acesta este motivul eşecului, lipsa dorinţei de a găsi nişte puncte de consens”, a mai spus Winkler Iuliu.
Europarlamentarul UDMR a precizat că obiectivul Bulgariei, în perioada cât a deţinut Preşedinţia rotativă, a fost de lărgire a UE prin integrarea statelor din Balcanii de Vest, iar cel al Austriei a fost problema migraţiei, care ocupă primul loc în preocupările cetăţenilor europeni.
”Am putea, de exemplu, să avem priorităţi în domeniul politicii energetice, şi/ sau Marea Neagră şi Parteneriatul Estic, care se referă la relaţiile cu Ucraina şi Republica Moldova. Sunt subiecte care sunt pe masă, nu trebuie să inventăm ceva, şi se alege ceva despre care credem că se poate obţine un avans, un progres, în cele şase luni, legat de numele tău ca ţară în domeniul X. Or eu acel X nu îl văd...”, a explicat europarlametarul UDMR.
Winkler Iuliu a precizat că pe agenda Preşedinţiei rotative sunt dosare grele şi multe, pentru că perioada de 6 luni în care România va conduce UE are un specific, şi anume faptul că activitatea legislativă va înceta în prima parte a lunii aprilie, deoarece PE intră în campanie electorală pentru alegerile din 26 mai, astfel că mai rămân doar 3 luni pentru rezolvarea a peste 200 de dosare foarte grele şi complexe, cum este cel al Brexit-ului, bugetul UE după 2021, migraţiei şi azilului.
”Totuşi, o şansă mai este la summit-ul din 9 mai de la Sibiu, care ar putea fi primul al UE cu 27 de state, dacă se finalizează Brexit-ul. Şansa depinde dacă ar exista o minimă înţelegere între partidele politice din România pentru a propune ceva, pentru a susţine în comun ceva, care să provină din proiectul nostru de ţară”, a conchis Winkler, care este şi preşedintele UDMR Hunedoara.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Legea care introduce un nou caz de retragere a permisului de conducere, promulgată de preşedinte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe