Eurodeputatul PSD Corina Creţu cere cotă în Constituţie pentru reprezentarea femeilor în funcţii

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a declarat, vineri, că solicită comisiilor parlamentară şi a societăţii civile de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere introducerea în noua lege fundamentală şi în noua lege electorală a unei cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor în funcţiile publice.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul PSD Corina Creţu cere cotă în Constituţie pentru reprezentarea femeilor în funcţii

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

"Dacă viitoarea Constituţie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiraţiile a 52% din cetăţenii români, ale căror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Creţu, la dezbaterea "Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile", organizată de Institutul European din România, cu ocazia Zilei Femeii.

Ea a arătat că rămâne de văzut în cadrul dezbaterilor organizate de cele două comisii dacă această cotă trebuie să fie "de 30% sau poate 40%".

Creţu, vicepreşedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European (PE), a subliniat că în Legislativul de la Bucureşti nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar în funcţiile alese din administraţia locală este de asemenea o reprezentare "dezamăgitoare", o situaţie asemănătoare fiind şi în conducerile marilor companii.

De asemenea, ea a subliniat că în PE femeile reprezintă aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum şi Comisia Europeană recomandă nivel de reprezentare de cel puţin 30%, aceasta fiind singura cauză pentru care în delegaţia naţională de eurodeputaţi a României este o cotă de peste 30%.

Ea a arătat că sunt ţări europene în care s-a format în timp practica reprezentării cât mai egalitare a femeilor, dar şi ţări ca Franţa, Belgia, Slovenia, Spania care au prevăzute în legislaţie aceste cote obligatorii, dar şi sancţiuni pentru nerespectare - de la amendă până la invalidarea listelor de candidaţi.

Eurodeputatul social-democrat a evidenţiat că din cauza sistemului uninominal partidele din România au fost înclinate să promoveze candidaţi cu notorietate şi bani, ceea ce dezanvatajează femeile care fac carieră, de exemplu, în mediul universitar sau în medicină.

Ea a opinat şi că revenirea la sistemul electoral pe liste de partid ar putea favoriza o mai bună reprezentare a femeilor şi a avertizat că trebuie asigurate pe liste şi poziţii eligibile pentru femei, nu doar o prezenţă de faţadă, pentru că experienţa ultimelor scrutinuri din România arată că 20% din femeile care au candidat au şi obţinut mandatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici