- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.03.2013, 15:36)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurodeputatul PSD Corina Creţu cere cotă în Constituţie pentru reprezentarea femeilor în funcţii
Eurodeputatul PSD Corina Creţu a declarat, vineri, că solicită comisiilor parlamentară şi a societăţii civile de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere introducerea în noua lege fundamentală şi în noua lege electorală a unei cote obligatorii pentru reprezentarea femeilor în funcţiile publice.
Urmărește
416 afișări
Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)
"Dacă viitoarea Constituţie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiraţiile a 52% din cetăţenii români, ale căror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Creţu, la dezbaterea "Egalitatea de gen: garanţie a creşterii economice şi a unei societăţi durabile", organizată de Institutul European din România, cu ocazia Zilei Femeii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Ea a arătat că rămâne de văzut în cadrul dezbaterilor organizate de cele două comisii dacă această cotă trebuie să fie "de 30% sau poate 40%".
Creţu, vicepreşedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European (PE), a subliniat că în Legislativul de la Bucureşti nivelul de reprezentare a femeilor este de numai 11,5%, iar în funcţiile alese din administraţia locală este de asemenea o reprezentare "dezamăgitoare", o situaţie asemănătoare fiind şi în conducerile marilor companii.
De asemenea, ea a subliniat că în PE femeile reprezintă aproximativ 35%, iar forul legislativ al UE, precum şi Comisia Europeană recomandă nivel de reprezentare de cel puţin 30%, aceasta fiind singura cauză pentru care în delegaţia naţională de eurodeputaţi a României este o cotă de peste 30%.
Ea a arătat că sunt ţări europene în care s-a format în timp practica reprezentării cât mai egalitare a femeilor, dar şi ţări ca Franţa, Belgia, Slovenia, Spania care au prevăzute în legislaţie aceste cote obligatorii, dar şi sancţiuni pentru nerespectare - de la amendă până la invalidarea listelor de candidaţi.
Eurodeputatul social-democrat a evidenţiat că din cauza sistemului uninominal partidele din România au fost înclinate să promoveze candidaţi cu notorietate şi bani, ceea ce dezanvatajează femeile care fac carieră, de exemplu, în mediul universitar sau în medicină.
Ea a opinat şi că revenirea la sistemul electoral pe liste de partid ar putea favoriza o mai bună reprezentare a femeilor şi a avertizat că trebuie asigurate pe liste şi poziţii eligibile pentru femei, nu doar o prezenţă de faţadă, pentru că experienţa ultimelor scrutinuri din România arată că 20% din femeile care au candidat au şi obţinut mandatele.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate