- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.03.2019, 07:50)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#euromania. Oferta şi strategia partidelor la europarlamentare. Cu ce oameni se prezintă formaţiunile
Doar două luni şi jumătate au rămas până la europarlamentare, iar multe partide şi-au definitivat listele. Unele formaţiuni mizează pe candidaţii „clasici”, actuali eurodeputaţi, altele pe oameni din afara politicii. MEDIAFAX vă prezintă situaţia actuală a „jocurilor” pentru alegerile europene.
Urmărește
580 afișări
#euromania. Oferta şi strategia partidelor la europarlamentare. Cu ce oameni se prezintă formaţiunile
În condiţiile în care termenul pentru înscrierea candidaturilor la europarlamentare a fost stabilit pentru 28 martie, majoritatea partidelor şi-au creionat sau definitivat listele la alegerile pentru Parlamentul European.
Cel mai probabil coaliţia de guvernare PSD-ALDE va merge pe liste separate la europene. Călin Popescu Tăriceanu a motivat, pe 22 februarie, că cele două partide fac parte din grupuri politice diferite în PE, respectiv ALDE Europa şi S&D. Tot atunci, preşedintele ALDE a anunţat că primele trei locuri pe listă sunt ocupate de Norica Nicolai, Daniel Barbu şi Renate Weber. Cu altă ocazia, Tăriceanu spunea că formaţiunea pe care o conduce mizează pe obţinerea a cinci mandate de europarlamentar, ceea ce ar poziţiona partidul în jurul procentului de 5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Americanii se tem de un război civil după alegeri. Buncărele sunt renovate și vândute cu prețuri de la 35.000 de dolari
-
Ion Cristoiu: Caragiale parodiază fără s-o ştie viitoarea proză proletcultistă
-
Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord
-
Polonia primeşte primul lot de tancuri Abrams M1A2 SEP V3 mai devreme decât era plănuit
PSD încă nu a definitivat lista pentru europarlamentare, aceasta urmând să fie finalizată pe 15-20 martie. Liviu Dragnea a anunţat, la începutul acestei luni, că nu a promis nimănui niciun loc pe lista partidului pentru alegeridin 26 mai, însă a precizat că îl susţine în competiţie pe senatorul Cladiu Manda pentru că e un om „fără frică”. Totodată, Dragnea, a spus că preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, ar trebui să se retragă din această funcţie, în contextul în care vrea să candideze la europarlamentare.
În contextul în care au apărut informaţii în spaţiul public că Rovana Plumb va deschide lista PSD la europene, aceasta a precizat că încă nu a fost luată o decizie, însă a adăugat că este interesată de un mandat de eurodeputat. Un alt social-democrat care s-a înscris în competiţia pentru Parlamentul European este fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, acesta având susţinerea PSD Alba.
PNL va valida, joi, în şedinţele BEX şi BPN ale partidului, lista la europene. Ludovic Orban este în tratative cu jurnalistul Rareş Bogdan pentru a deschide lista candidaţilor liberali. Jurnalistul a spus, pentru MEDIAFAX, că a primit o ofertă în acest sens.
„Eu sunt un om foarte liber şi fac presă din 2003. Au trecut 15 ani de presă şi este o schimbare totală de de algoritm de viaţă. Dacă intru nu intru pe jumătăţi de măsuri. Dacă intru atunci intru în bătălie cruntă. Le-aş aduce liberalilor puţină încredere că pot să fie mai mult decât un partid balama, lângă PSD, că ar putea să fie ei primul partid al României. Altfel nu mă interesează să intru, doar ca să fiu un europarlamentar”, a afirmat Rareş Bogdan, pentru MEDIAFAX.
Negocierile cu jurnalistul vin în condiţiile în care liderului PNL Ludovic Orban îi revine exclusiv alegerea persoanei care va deschide lista PNL la europarlamentare, nefiind necesar ca acea persoană să fie membru de partid sau să îşi fi depus dosarul de candidatură pentru alegerile în PE.
Liberalii mizează pe obţinerea 10 locuri de eurodeputaţi, însemnând un scor al PNL între 25 şi 30%. Configuraţia listei partidului condus de Ludovic Orban ar fi următoarea: Siegfried Mureşan (europarlamentar PNL), Mircea Hava, Vasile Blaga, Cristian Buşoi (europarlamentar PNL), Daniel Buda (europarlamentar PNL), Adina Vălean (europarlamentar PNL), Gheorghe Falcă, Dan Motreanu, Marian-Jean Marinescu (europarlamentar PNL).
Chiar dacă fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a fost printre primii care şi-au depus candidatura pentru competiţia internă la europarlamentare, acesta pare a nu se mai regăsi pe locuri eligibile.
Alianţa 2020 USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare a fost încheiată de partidele conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş încă din 2 februarie, iar fostul premier tehnocrat este cel care deschide lista.
Lista comună este formată din: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituţă (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Ţoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS).
Alianţa a întâmpinat ceva probleme, când la începutul acestei luni BEC a respins a respins protocolul de constituire al alianţei electorale "Alianţa 2020 USR PLUS", motivând că în documente preşedinţi ai formaţiunilor sunt Nicuşor Dan şi Daneş Raluca, nu Dan Barna şi Dacian Cioloş. Cele două formaţiuni au contestat la instanţa supremă hotărârea Biroului Electoral Central, aceasta fiind admisă de ÎCCJ. Prin urmare, nu mai rămâne decât ca USR-PLUS să strângă semnăturile necesare depunerii candidaturilor la europene.
Pe 1 martie, UDMR a stabilit că lista Uniunii pentru alegerile la Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de preşedintele FUEN, Vincze Lorant. Celălalt actual europarlamentar Sogor Csaba ocupă doar locul cinci, decizia fiind luată de Consiliul Permanent al Uniunii.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va ocupa ultimul loc, 43, pe lista de candidaţi a Uniunii la alegerile europarlamentare, urmând să participe la campania electorală împreună cu colegii săi. Uniunea care face parte din grupul PPE în Parlamentul European are, în prezent, doi eurodeputaţi, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.
PMP va avea liste proprii la alegerile pentru PE a anunţat preşedintele partidului Eugen Tomac, la jumătatea lunii ianuarie. El a adăugat că, încă din 2018, le-a propus lui Ludovic Orban şi Dan Barna, ca toate cele trei formaţiuni să aibă o listă comună la europarlamentare, însă liderii PNL şi USR nu au fost deschişi la această idee.
Formaţiunea condusă de Eugen Tomac nu a definitivat deocamdată lista candidaţilor. Mai mulţi membri ai PMP ar vrea ca lista partidului să fie deschisă de Traian Băsescu. Întrebat despre o candidatură la europarlamentare, în condiţiile în care în care sondajele arată că PMP este mai bine cotat dacă fostul şef de stat se înscrie în cursă, Băsescu a spus că „mai e timp” şi că în mod cert va sprijini partidul în campania electorală. Cu altă ocazie, chestionat când va lua o decizie cu privire la o înscriere în cursă, fostul preşedinte al României a replicat „în ultima clipă”. Alte nume vehiculate pentru europene ale PMP sunt Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.
Pro România, partidul condus de Victor Ponta, o are în oferta pentru europarlamentare pe comisarul european Corina Creţu. Cel care deschide lista este chiar fostul premier, care şi-a anunţat candidatura pe primul loc la alegerile pentru PE, în luna noiembrie a anului trecut. Totuşi, fostul premier a spus că dacă va obţine un mandat de eurodeputat va renunţa la el, iar decizia candidaturii este pentru a sprijini alţi membri ai Pro România care vor să se înscrie în cursă.
Fostul vicepremier şi actual preşedinte al UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat, pe 2 martie, că Ilie Năstase şi Anghel Iordănescu vor fi pe lista partidului pentru europarlamentare. Oprea i-a catalogat pe cei doi candidaţi la alegerile europene ca fiind „doi patrioţi români, unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, care au susţinut şi au promovat fără încetare imaginea României în lume”.
Chiar dacă instanţa supremă a decis că alianţa PRM+PRU nu poate fi înscrisă în cursa electorală europeană, cel care va deschide lista la europarlamentare este fostul deputat Sebastian Ghiţă, urmat de preşedintele partidului, Bogdan Diaconu. Ghiţă a spus că va candida „pentru că o voce românească trebuie să se audă răspicat”.
Lista completă a candidaţilor PRU la alegerile pentru PE sunt Sebastian Ghiţă, Bogdan Diaconu, Andrei Piticaş, Ionuţ Stuparu, Ioan Constantinescu, Sorin Deac, Narcis Someşfelean, Ştefan Lungu, Laura Vicol, Radu Cristescu, Dumitru Bădrăgan, Rudi Bugă şi Florian Milea Diaconu.
Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în 26 mai 2019. Deputaţii europeni sunt aleşi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.
Citește pe alephnews.ro: Au fost desecretizate costurile pentru renovarea vilelor din Aviatorilor nr. 86 și din Starostescu nr. 6. Iohannis spune că n-a cerut vilă de fost președinte, deși are dreptul
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Consilier al premierului, despre respingerea acordului Brexit: Votul din Parlamentul britanic ne împinge la prudenţă şi responsabilitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Aeroportul Brașov a intrat în spiritul Halloween-ului și își schimbă numele în Dracula Airport până pe 3 noiembrie
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum se simte aDI Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu banii de la Asia Expres și din serialul Iubire cu parfum de lavandă?
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe