EuroNews: Alegerile parlamentare din România, marcate de pandemie şi de problemele sistemului medical

  • Alegătorii români sunt chemaţi la urne duminică, 6 decembrie.
  • EuroNews: E un vot decisiv pentru partidul liberal, venit la putere anul trecut.
  • Partidele mizează pe o revizuire a funcţionării sistemului medical.
Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului EuroNews: Alegerile parlamentare din România, marcate de pandemie şi de problemele sistemului medical

Duminică, 6 decembrie, românii vor alege prin vot deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament în următorii patru ani. În diaspora, urnele încep deja să se deschidă vineri seara, începând cu cele din Auckland, Noua Zeelandă.

Iată ce scrie publicaţia online EuroNews, cu mai puţin de 48 de ore înainte de deschiderea secţiilor de vot în România.

În ciuda criticilor aduse „pe fondul gestionării defectuoase a situaţiei epidemice şi economice din România”, formaţia pro-europeană este preferată în faţa partidelor adverse, scrie EuroNews.

„Vrem să finalizăm programul de investiţii demarat în acest an, care s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro, şi planificăm un altul pentru perioada 2021-2027 pentru a injecta 4,6 miliarde de euro în sistemul de îngrijire a sănătăţii din România. Vrem să creştem cheltuielile din acest sector la 6% din PIB până în 2024 şi dorim, de asemenea, să modernizăm legislaţia care se aplică sistemului sanitar", este citat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Propunerile Partidului Naţional Liberal sunt contestate însă de opoziţie, reprezentată cel mai puternic de social-democraţi. Drept contra-exemplu, EuroNews prezintă declaraţiile medicului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi membru al PSD.

„La nivel global, cheltuielile din domeniul sănătăţii cresc într-un ritm alert", spune Rafila. „Este foarte important să acordăm prioritate cheltuielilor publice şi să dezvoltăm o reţea de asistenţă medicală primară, în special prin centre de sănătate, în zonele rurale. De asemenea, trebuie să înfiinţăm un număr de unităţi ambulatorii în oraşe, pentru a avea răspuns coerent la nevoile de sănătate ale populaţiei .”

La rândul lor, centriştii pariază pe o revizuire a funcţionării sistemului medical.
 
„România nu a avut niciodată o strategie în materie de resurse umane în cadrul sistemului de sănătate", spune Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Dacian Cioloş. „Vorbim despre corupţie, nepotism, despre faptul că marea majoritate a specialiştilor instruiţi în România vor să plece sau au părăsit deja ţara din motive legate de corupţia din spitale - pe care nu le mai acceptă - sau pentru că nu există oferte de locuri de muncă vizibile.” Voiculescu susţine că această problemă trebuie „retezată de la rădăcină”.
 
Anul acesta, liberalii au ieşit învingători în urma alegerilor locale desfăşurate în luna septembrie, subliniază articolul citat.
 
„Principala preocupare a politicienilor va fi prezenţa la vor”, explică Mari Jeanne Ion, corespondent Euronews, făcând referire la pericolul infectării cu SARS-CoV-2. „Potrivit unui sondaj recent, mai mult de jumătate din populaţie - 55% - consideră că alegerile ar fi trebuit amânate”, conchide ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici