- Home
- Politic
- MIERCUREA CIUC, (05.06.2013, 11:07)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Focul Solidarităţii maghiarilor s-a aprins în mai multe localităţi din Harghita, din iniţiativa UDMR
Focul Solidarităţii s-a aprins, marţi, în 22 de localităţi din Harghita, iniţiatorul acţiunii, Organizaţia teritorială a UDMR, dorind să atragă atenţia că maghiarii nu renunţă la învăţământul universitar în limba maternă, nu doresc separarea judeţelor din secuime şi cer dreptul la autodeterminare.
Urmărește
955 afișări
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
În pofida ploii torenţiale, câteva zeci de persoane s-au adunat, marţi seară, la ora 21.00, în faţa Cetăţii Miko din Miercurea Ciuc, unde au aprins Focul Solidarităţii, manifestări similare fiind anunţate în alte 21 de localităţi din judeţ.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a declarat că astfel s-a dorit să se atragă atenţia guvernanţilor că secuii există şi luptă pentru drepturile lor.
"Dăm un semnal clar că încă existăm şi, în pofida vremurilor grele care au trecut peste noi, încă luptăm. Era o vorbă la Europa Liberă, că în România se cultivă trei tipuri de secară: se cară nemţii, se cară ungurii, că alţii s-au cărat de mult. N-aş vrea, de exemplu, să fie primar maghiar la Târgu Mureş cum este acum primar german la Sibiu, ca să ajungă vorbitorii de limba maghiară într-o minoritate, cum sunt vorbitorii de limbă germană la Sibiu", a spus primarul din Miercurea Ciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
La rândul său, fostul deputat UDMR Nagy Benedek a afirmat că cea mai mare temere a secuilor este că statul român ar putea "să desconsidere" unitatea maghiarilor şi să o "ciopârţească".
"Nouă ne e tare frică de ciopârţirea secuilor, care au o unitate de o mie, dacă nu mai mulţi ani. Acel regim special, pe care l-au respectat Arpadienii, regii de Anjou, Huniazii, principii transilvani, să fie desconsiderat de statul român este imposibil, e de neconceput şi de neadmis. Noi vrem să fim cetăţeni loiali, să ne integrăm în România, dar ca o entitate, nu ca persoane particulare”, a explicat fostul parlamentar.
Reprezentanţii bisericilor istorice maghiare, prezenţi la eveniment, au afirmat că secuii din Transilvania "nu-şi pot trăda limba şi istoria".
"Cerem ce s-a promis în 1918, la Alba Iulia, autonomia secuimii", a completat preotul romano-catolic Darvas Kozma Jozsef, iar consilierul municipal Fuleki Zoltan a adăugat că dacă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş "este stat în stat", atunci şi maghiarii revendică autonomia locală, pentru a beneficia de drepturi egale.
"La Târgu Mureş văd că încă este stat în stat la UMF şi nu se respectă legile. Sunt multe lucruri care ţin, probabil, de socoteala unui politician sau a unui rector care tinde spre autonomia universitară; atunci şi noi tindem spre autonomia locală, ca să putem să avem aceleaşi drepturi, care sunt stipulate în legile actuale ale ţării", a conchis Fuleki.
La aprinderea Focului Solidarităţii în Miercurea Ciuc a participat şi consulul general al Ungariei, Zsigmond Barna Pal.
Focul Solidarităţii s-a aprins pentru al doilea an consecutiv, în 4 iunie 2012 Organizaţia Teritorială Harghita a UDMR dând citire unui manifest intitulat "Niciun pas înapoi!”, în care se arăta, printre altele: "Nu dăm voie destrămării judeţelor secuieşti! Nu suntem de acord cu înlăturarea drepturilor minorităţilor! Nu lăsăm ca eroii noştri să fie batjcoriţi! Nu lăsăm ca alţii să decidă în locul nostru”.
Citeşte şi:
Vicepremier ungar: Maghiarii care trăiesc în comunităţi largi au dreptul la autonomie teritorială. Guvernul Ungariei susţine aceste planuri
Citeşte şi:
Frunda: UDMR vrea ca maghiara să fie limbă regională iar minorităţile, factor constitutiv al statului
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe