FOCUS:Preşedintele Băsescu, familia şi mogulii

Preşedintele Traian Băsescu a criticat vehement, în timpul mandatului, oameni de afaceri precum Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu, fiind acuzat, la rândul său, că este susţinut de grupuri de interese şi că membri ai familiei sale fac afaceri îndoielnice.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului FOCUS:Preşedintele Băsescu, familia şi mogulii

Traian Băsescu şi Maria Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu şi-a acuzat adversarii politici, în timpul mandatului său, că slujesc interese de grup şi că răspund comenzilor unor oligarhi şi moguli care doresc să influnţeze decizia politică din România în detrimentul interesului general. El i-a avut în vizor, din ce în ce mai mult, mai aprig şi mai obsedant, pe Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, susţinând că aceştia se află, alături de Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, în spatele unor politicieni ca Mircea Geoană şi Călin Popescu Tărcieanu.

Pe de altă parte, însuşi preşedintele a fost acuzat că are în spate oameni de afaceri cu interese de grup, exemple în acest sens fiind Costel Căşuneanu, Dorinel Umbrărescu, Puiu Popoviciu, Dorin Cocoş. De asemenea, ţinte ale atacurilor adversarilor lui Băsescu au fost fiicele acestuia, Ioana - pentru modul în care a dobândit casa în care locuieşte - şi Elena - pentru încăpăţânarea nejustificată cu care a abordat cariera politică, ajungând europarlamentar în lipsa oricărei legitimităţi intelectuale sau profesionale, potrivit criticilor săi.

Singura persoană din anturajul preşedintelui care părea că a scăpat de tăvălugul politic a fost, până în 2009, soţia acestuia. Maria Băsescu a fost o prezenţă discretă şi sobră în cei cinci ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu. Ea l-a însoţit pe preşedinte în deplasările oficiale şi a stat alături de acesta la evenimentele la care participarea ei a fost necesară.

Băsescu acuza, în martie 2008, trusturile de presă de atacuri la adresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, în calitate de soţ şi tată, va replica la "toate mizeriile" care îi vor viza familia. Preşedintele declara, pe 10 aprilie 2008, la B1Tv, că în cei 33 de ani de căsnicie nu şi-a înjurat soţia şi nu i-a vorbit acesteia răstit, referindu-se astfel la materialele apărute în presă referitoare la mariajul său.

Numele soţiei preşedintelui a fost implicat în campania electorală pentru prezidenţialele din 2009. În confruntarea finală în trei, din primul tur, Traian Băsescu a indicat-o pe soţia sa ca persoană pe care o consideră reper de moralitate, fapt aplaudat de publicul spectator. După o săptămână, Mircea Dinescu afirma, într-o emisiune televizată, că Daniela Crăsnaru i-a povestit că, pe vremea când exista televiziunea Soti, actualul preşedinte a fost invitat la o emisiune împreună cu familia, ocazie cu care a avut o dispută cu soţia sa, căreia "i-a scăpat aşa, cu duioşie, un dos de labă".

În replică, Maria Băsescu a susţinut, într-o scrisoare deschisă, că pentru "afirmaţiile mincinoase" conform cărora soţul său ar fi lovit-o, Mircea Dinescu este dator să-şi ceară scuze în faţa copiilor ei. Maria Băsescu mai afirma, în scrisoarea datată 30 noiembrie 2009, că rupe tăcerea pe care a păstrat-o timp de câţiva ani, fiindcă ceea ce presa şi oamenii care sunt în spatele ei fac astăzi i se par "de neacceptat". Ea menţiona că nu tot ceea ce a făcut şeful statului este perfect, dar că tot timpul s-a gândit să facă lucruri bune pentru oamenii de rând. Maria Băsescu a criticat şi difuzarea insistentă a imaginilor în care soţul ei apare lovind un copil şi a susţinut că filmul este trucat. De asemenea, ea a apreciat că viaţa copilului a fost afectată şi că, oricâte scuze şi-a cere Mircea Geoană, nicio mamă din lume nu îl va ierta. În încheiere, Maria Băsescu menţionează că nu este uşor să fii soţie de preşedinte, atunci când acesta pune interesele ţării mai presus decât orice, uneori chiar şi de familie şi preciza că "şi pentru asta" îl iubeşte şi îl respectă pe soţul său.

Candidatul PSD Mircea Geoană a apreciat că scrisoarea deschisă a soţiei şefului statului aparţine "unui condeier de campanie", arătând că o respectă pe Maria Băsescu şi că nu se află în spatele niciunui atac. De asemenea, Crin Antonescu a susţinut şi el că este vorba de "o manevră de campanie".

Fiicele preşedintelui au fost, de asemenea, subicetul unor acuzaţii publice. Elena Băsescu, mezina preşedintelui, este cunoscută public pentru faptul că a lucrat ca şi consultant de marketing, pe un salariu consistent, la firma Luxten, la fel ca şi sora ei, Ioana Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, care a ocupat, timp de doi ani, funcţia de consilier juridic. De asemenea, Elena Băsescu este cunoscută pentru pentru apariţiile ca manechin în lumea modei, pentru "succesurile" gramaticale şi, mai nou, pentru postul de europarlamentar. Nu în ultimul rând, Elena Băsescu a fost subiect de presă pentru relaţia pe care a avut-o cu Andrei Hrebenciuc şi, ulterior, cu cel cunoscut public ca "Syda".

Traian Băsescu a fost întrebat în repetate rânduri cum vede relaţia fiicei sale cu fiul adversarului său politic, Viorel Hrebenciuc. El răspundea că i-ar fi imposibil să îl aibă rudă pe Viorel Hrebenciuc, pentru care are un dispreţ profund faţă de modul în care acesta înţelege viaţa. De asemenea, întrebat despre relaţia Elenei Băsescu cu "Syda", şeful statului spunea că "boala este mai bună decât Hrebenciuc".

Pe 3 februarie 2008, Elena Basescu îşi anunţa oficial intenţia de a candida la postul de secretar general al Organizaţiei de Tineret PDL, precum şi dorinţa de a face parte din echipa condusă de Monica Iacob-Ridzi, candidată la rândul său la funcţia de preşedinte al acestei organizaţii. Participanţii la Consiliul Naţional de Coordonare al OT PDL au ales-o, trei săptămâni mai târziu, secretar general. Gestul a fost comentat în mediul politic, în presă şi nu numai, mulţi susţinând că Elena nu are niciun merit şi este doar fiica fostului preşedinte al partidului. Eugen Stamate, membru în Comisia prezidenţială pentru educaţie şi cercetare, a anunţat, în replică, că a demisionat din funcţie imediat ce a aflat că fiica cea mică a şefului statului, Elena Băsescu, a fost aleasă "cu 98% din voturi" secretar general al OTPDL.

Elena Băsescu a candidat, cu succes, ca independent, pentru un mandat de eurodeputat în 2009. Ea a fost acuzată că foloseşte numele tatălui său şi influenţa acestui nume. Alina Mungiu Pippidi, analist cunoscut ca susţinător al lui Traian Băsescu, vehiculată atunci ca posibil candidat la Parlamentul European din partea PDL, a criticat candidatura Elenei Băsescu. În contextul candidaturii fiicei sale, preşedintele declara că va avea o discuţie Elena Băsescu şi că un gest de eleganţă din partea lui Pippidi ar fi fost să îl sune personal în această problemă, nu să prefere varianta apariţiei în presă. Preşedintele declara, de asemenea, că fiica sa şi-a terminat studiile în Statele Unite, fapt ce a stârnit controverse. "Fiica mea este mult mai deşteaptă decât o credeţi, e totuşi un copil care a terminat în Statele Unite, la James Madison University, şi-a echivalat studiile şi aici, vorbeşte foarte bine o limbă străină. Sunt destui pe care i-am trimis în Parlamentul European fără să vorbească", spunea preşedintele. Potrivit Hotnews însă, care îi cita pe reprezentanţii James Madison University, Elena Băsescu a urmat două semestre în regim part-time în Statele Unite, în toamna lui 2002 şi primăvara lui 2003. Fiica preşedintelui susţinea că tatăl său nu a minţit când a spus că ea a terminat şcoala în SUA, ci doar nu a specificat că a făcut ultimul an de studii la o universitate americană.

Elena Băsescu şoca opinia publică prin faptul că, răspunzând unei întrebări, a spus că probabil va fi de acord cu legalizarea drogurilor uşoare, cum ar fi marijuana. Ea a menţionat că a fost la studii în SUA un an şi că "în campusurile din America aceste droguri uşoare, marijuana, erau legale". "Eu nu fumez, nu beau cafea, e ceva atât de delicat să-mi dau eu cu părerea despre aşa ceva... atâta vreme cât nu-mi dau seama ce gust are o ţigară. Dar dacă unele ţări ca Olanda şi ca America aceste droguri sunt permise, marijuana, pentru că am înţeles că nu dau dependenţă... nu e vorba de ecstasy care am înţeles că-ţi afectează celulele nervoase, şi de cocaină. Se refereau la marijuana. La iarbă. Probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă", spunea Elena Băsescu, menţionând însă că nu este de acord cu sinuciderea asistată.

Elena Băsescu preciza apoi că nu este de acord "cu absolut nicun fel de drog" în România, însă că, dacă Uniunea Europeană va legaliza drogurile uşoare, ţara noastră "trebuie să se supună majorităţii". De asemenea, Elena Băsescu spunea că se consideră o intelectuală pentru că a terminat o facultate, a făcut un master, o să facă un doctorat.

Presa internaţională a menţionat, după ce Elena Băsescu a câştigat un portofoliu de europarlamentar, faptul că acesta nu are în portofoliu decât faptul că tatăl ei este preşedinte, că este renumită pentru gafe şi greşeli gramaticale şi că în toată campania electorală nu a vorbit deloc despre ce intenţionează să facă la PE.

Ioana Băsescu, fiica cea marea preşedintelui, este cunoscută ca fotograf şi notar, pentru căsnicia cu un solist pop şi pentru scandalul legat de casa în care ea locuieşte. Ioana Băsescu a susţinut examenul de notar în noiembrie 2006, iar în decembrie fost repartizată, ca notar public în localitatea Păuneşti, judeţul Vrancea, ce aparţine de Camera Notarilor Publici din Galaţi. Ea şi-a preluat postul, ulterior.

În aprilie 2009, liderul PIN, Lavinia Şandru a susţinut că şeful statului ar deţine un apartament de lux în cartierul din Băneasa construit de firma controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, apartament care nu s-ar regăsi în declaraţiile de avere ale preşedintelui. Ulterior, fiica cea mare a şefului statului a spus că deţine în cartierul rezidenţial Băneasa - construit de firma controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu - un apartament, achiziţionat pentru 544 de mii euro plus TVA, şi în aceeaşi zonă şi-a închiriat sediul pentru biroul său notarial.

Ioana Băsescu a explicat că apartamentul are acest preţ pentru că l-a cumpărat fără finisaje şi că "toate utilităţile s-au montat la şapă". Ea a precizat că, din ianuarie 2009, a închiriat în aceeaşi zonă, în clădirea C1, un spaţiu de 57 de metri pătraţi pentru biroul său notarial. De altfel, ea a afirmat că a achitat apartamentul din banii câştigaţi ca avocat şi ca notar.

Traian Băsescu a acuzat existenţa unei campanii care încearcă să arate că fiica sa cea mare are "şase-şapte case", menţionând că aceasta are doar un apartament şi o mansardă, în urma divorţului. "În ceea ce o priveşte pe fiica mea, plec de la premisa de la care plec şi în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi: nimeni, nici şeful statului român, nici familia nu este mai presus de lege (...) Fiica mea are un apartament şi o mansardă în urma partajului de pe urma divorţului. Eu am un apartament şi asta-i tot ", spunea Băsescu.

Fratele preşedintelui şi afacerile acestuia au fost unul din subiectele de atac la adresa şefului statului.

Preşedintele GIP, Mugur Ciuvică, susţinea, în 2005, că firma soţiei şi fratelui preşedintelui Traian Băsescu datorează peste 530 de milioane de lei la bugetul de stat şi este supusă executării silite. Potrivit lui Ciuvică, Maria Băsescu şi Mircea Băsescu nu îşi plăteau impozitul pe profit. În replică, Traian Băsescu a solicitat instituţiilor statului să aplice legea şi în cazul firmei A.M.C.CROS SRL Constanţa, administrată de fratele său, Mircea Băsescu şi şi-a cerut public scuze "pentru cele întâmplate". De asemenea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Adriana Săftoiu, a anunţat, după câteva zile, că Mircea Băsescu a plătit, la Trezoreria Constanţa, datoriile şi penalităţile aferente ale firmei la care este acţionar.

În 2007, Mircea Băsescu a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor că face afaceri cu ţigări în zona liberă a portului Constanţa. Fratele preşedintelui declara că l-ar putea da în judecată pe senatorul PRM. Fratele şefului statului preciza că îl va împuternici pe avocatul său din Baroul Constanţa, Sorin Calafus, să facă demersuri pentru a obţine confirmarea afirmaţiilor făcute de Corneliu Vadim Tudor în Senat. Conflictul s-a stins fără un rezultat public.

În 2007 preşedintele acuza că pe piaţa de energie există o mafie care are conexiuni în Guvern şi critica preţurile de monopol practicate de firme precum Energy Holding. Presa relata, în acel context, că firma Plusfood, administrată de Mircea Băsescu, cumpără energie de la Energy Holding. "Voi continua colaborarea cu Energy Holding. Nu mă interesează cui îi atrage preşedintele atenţia. Nu mă sfătuiesc şi nici nu îi cer aprobarea fratelui meu pentru ceea ce fac. Contractul cu Energy Holding a fost încheiat pentru ca, în acel moment, au avut cea mai buna ofertă. Oferta a fost transmisă patronilor olandezi, care şi-au dat acordul pentru contract. Noi plătim circa 87 de dolari pentru un MWh şi suntem cel mai mare consumator din zonă" declara, în replică, Mircea Băsescu.

Tot în 2007, Mugur Ciuvică a dat publicităţii două fototgrafii şi contractul încheiat între SC Energy Holding SRL şi SC Plusfood Constanţa SRL, susţinând că acestea demonstrează că Mircea Băsescu şi Bogdan Buzăianu "sunt prieteni de pahar" şi că fratele preşedintelui "este un prieten al băieţilor deştepţi din energie". Mircea Băsescu declarase anterior, într-un interviu, că l-a văzut o singură dată pe Bogdan Buzăianu de la Energy Holding, pentru o discuţie tehnică în contextul semnării unui contract de furnizare de energie, şi că nu este prieten cu acesta. Fotografiile îi prezentau pe Mircea Băsescu şi pe Bogdan Buzăianu în două ipostaze: discutând în faţa unei mese pe care se află două pahare cu şampanie, o vază cu flori, o sticlă albastră, un bol cu gheaţă şi câteva pahare nefolosite şi stând unul în faţa altuia şi uitându-se spre o a treia persoană, în fotografie apărând doar mâna acesteia.

Ciuvică îl acuza pe fratele lui Traian Băsescu de faptul că ar cumpăra energie de la firma menţionată şi ar revinde-o la preţ mai mare. Mircea Băsescu spunea că îl va da în judecată pe Mugur Ciuvică dacă acesta nu aduce probe, în 24 de ore în sprijinul afirmaţiilor. De asemenea, referindu-se la întâlnirea cu Nicolae Bogdan Buzăianu, preciza că aceasta a avut loc în Bucureşti, în decembrie 2006, la Clubul Bamboo, la multă vreme de la semnarea contractului, şi că discuţia a durat doar cinci minute, fiind practic un schimb de politeţuri. Mircea Băsescu declara că firma pe care o conduce nu a vândut energie electrică şi nici nu există interes pentru astfel de tranzacţii.

Un alt subiect în care a fost implicat fratele preşedintelui a fost cel legat de relaţiile dintre Traian Băsescu şi omul de afaceri Puiu Popoviciu. Popoviciu, despre care s-a spus, în presă, că ar fi apropiat al preşedintelui, fusese arestat. Şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petru Pitcovici, afirma, într-o discuţie cu angajatul DNA Ion Motoc, redată într-o motivare a unei instanţe care a gestionat solicitarea de arestare a unor asociaţi ai lui Popoviciu, că omul de afaceri ar fi asociat într-o firmă cu fratele lui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu declara că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri Puiu Popoviciu şi că nu este asociat în vreo firmă cu acesta. El ţinea să sublinieze că atenţia presei şi a justiţiei ar trebui să se concentreze asupra adevăraţilor vinovaţi şi asupra gravităţii afirmaţiilor pe care le fac, în convorbiri, ofiţeri superiori şi procurori.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, afirma că preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicio convorbire telefonică şi nici vreo întâlnire cu Puiu Popoviciu de când este şef al statului. De asemenea, Turcan menţiona că Traian Băsescu nu a fost niciodată la sediul companiei lui Puiu Popoviciu şi nu a avut nicio legătură, ca primar al Capitalei, cu transferul de proprietate sau cu intabularea unui teren destinat proiectului rezidenţial din nordul Capitalei. Turcan spunea că preşedintele Băsescu respinge orice încercare de a fi asociat cu acte ilegale.

Popoviciu declara, de asemenea, că nu îşi aminteşte să fi discutat recent cu preşedintele Traian Băsescu şi că informaţia potrivit căreia ar avea afaceri cu fratele şefului statului este "o speculaţie media".

Însuşi Traian Băsescu spunea, după o zi, că l-a cunoscut pe Gabriel "Puiu" Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţie în nordul oraşului, şi că este "o eroare să blamezi o investiţie de asemenea dimensiuni". "L-am cunoscut pe Puiu Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţii în nord", afirma şeful statului.

Întrebat despre implicarea sa în vreo afacere cu Popoviciu şi despre faptul că Ioana Băsescu are o casă într-un complex rezidenţial construit de acesta, Băsescu răspundea: "Aţi văzut vreo afacere în care să se vorbescă despre implicarea mea? De unde aţi tras concluzia că există implicare? Dacă mă întrebaţi ceva, trebuie să fiţi cinstit. Puneţi întrebarea clar. Unde aţi văzut numele meu vehiculat în această afacere? Care anumite surse? Puteţi să-mi spuneţi o sursă? Sau nu aveţi curajul să spuneţi că nişte ofiţeri de la doi şi-un sfert, într-o tentativă de trafic de influenţă, au folosit numele preşedintelui? La asta vă referiţi? Puteţi să spuneţi, în gura mare, că nişte ofiţeri necinstiţi de la doi şi-un sfert au folosit numele preşedintelui ca să facă trafic de influenţă? Nu! De regulă, nu aveţi curajul. Aşteptaţi s-o spună alţii şi vă place, vi se pare, că cei mai vulnerabili, cei de care vă puteţi bate joc în fiecare zi sunt oamenii politici. De miliţieni vă este frică puţin, mă tem. Deci fiica mea şi-a cumpărat corect apartamentul, are un birou închiriat corect, este notar public, nu e nicio problemă cu apartamentul şi l-a cumpărat din banii ei, după ce vânduse casa din Corbeanca, unde stătuse cu Bodo, după ce s-a despărţit. Unde-i problema? Ceea ce v-am spus arată că am dreptate când vorbesc de nevoia de refomare a instituţiilor. Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şi nu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei".

Un alt atac masiv împotriva lui Mircea Băsescu şi, implicit, la adresa şefului statului, a fost legat, în toamna lui 2009, de implicarea acestuia într-o firmă care s-ar ocupa cu trafic de arme. Presa a relatat despre o firmă, Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL, în care fratele lui Băsescu ar fi asociat, sugerând că ar putrea fi implicată în diverse contracte militare şi că ar fi un conflict de interese, dat fiind că şeful statului conduce CSAT. Filmat de Antena 3 cu camera ascunsă, Mircea Băsescu afirma că nu este asociat cu niciun general şi că nu se pricepe la armată. Nici la vederea documentelor printate de pe site-ul Registrului Comerţului, care atestau faptul că este acţionar alături de ceilalţi patru în firmă, Băsescu nu a admis parteneriatul.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut fratelui său să se retragă din firma în care acesta era asociat cu fiica unui director în Ministerul Economiei şi cu un fost locţiitor al Departamentului Armamente din MApN, precizând că societatea respectivă nu a fost implicată în contracte militare. "Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare. De asemenea, Preşedintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă", se arăta într-un comunicat al Preşedinţiei.

După apariţia comunicatului, Mircea Băsescu a spus că a fost sunat la telefon de către fratele său şi că va face demersuri pentru a se retrage din această firmă. Traian Băsescu afirma, a doua zi, că dacă fratele său mai intră într-o firmă dubioasă s-ar putea să nu mai candideze. Şeful statului a adăugat că este extrem de greu să se apere de "propriul frate". Ulterior însă, Traian Băsescu a declarat că fratele său a semnat pentru a fi asociat într-o firmă şi a fost înregistrat în altă firmă.

Ziaristul Sorin Roşca Stănescu, conoscut ca un inamic declarat al lui Băsescu, afirma, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată în vizorul Interpol. Stănescu afirma că afacerea a constat în exportarea ilegală a cinci vapoare încărcate cu explozibil care ar fi trebuit să fie distrus la o unitate militară din Vâlcea. Afacerea ar fi fost muşamalizată - scria Roşca Stănescu - de instituţiile statului român la comanda preşedintelui Traian Băsescu, în acest scop fiind folosite scandalurile legate de reţinerea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi de un furt de arme de la Ciorogârla.

Fratele şefului statului a negat implicarea în comerţul cu arme sau cu explozibili şi susţinea că "povestea însăilată" de Sorin Roşca Stănescu nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o desfăşoară în portul Constanţa în calitate de manager al unei societăţi comerciale. De asemenea, Mircea Băsescu declara, referitor la faptul că şeful statului i-a cerut să se retragă din firma Desintco SRL, că fratele său ţine foarte mult cont de părerea presei, menţionând totodată că el a dorit să intre într-o societate care organiza expoziţii.

Implicarea fratelui şefului statului în afaceri cu arme a fost cercetară de o comisie parlamentară permanentă, condusă de democrat-liberalul Costică Canacheu. Acesta declara că, în urma audierilor unor factori responsabili din Apărare, din serviciile secrete şi din industria de armament, comisia a întocmit un raport preliminar în care se arată că povestea susţinută de presă este plină de inadvertenţe şi nu se confirmă.

Nu doar familia preşedintelui a fost implicată în controverse publice. O altă ţintă a atacurilor la adresa preşedintelui a fost Elena Udrea, personaj cunoscut ca apropiat al preşedintelui, soţia omului de afaceri Dorin Cocoş. Udrea a fost consilier la Cotroceni, şefa cancelariei prezidenţiale, după care a devenit, în 2008, ministru al Turismului.

Presa susţinea, în 2005, că Dorin Cocoş este implicat în afaceri cu persoane apropiate fostului premier Adrian Năstase, cum ar fi Alexandru Bittner şi Adrian Petrache. Era citată o declaraţie a lui Băsescu din 2004: "Din mafia personală a lui Adrian Năstase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oameni care sunt conduşi din umbră de cuplul Bittner- Petrache". De asemenea, presa prezenta firmele în care Bittner şi Petrache figurau alături de Dorin Cocoş, precum şi afacerile derulate de aceştia.

În replică, Băsescu declara că Udrea şi Cocoş sunt cei care trebuie să răspundă întrebărilor privind legalitatea afacerilor familiei, apreciind că este grav dacă acestea sunt ilegale. Tot atunci, Băsescu a fost întrebat dacă veriga între el şi PSD este soţul consilierului Udrea.

"Întrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi! Mafia plăteşte şi întreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi!?", răspundea Băsescu, vizibil deranjat. În toamna lui 2005, Udrea a demisionat de la Cotroceni, invocând atacurile "profund nedrepte" îndreptate asupra sa şi a altor persoane care susţin lupta anticorupţie, precum şi faptul că nu doreşte ca prin insinuările la adresa sa să devină "o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui".

Udrea a afirmat, într-o emisiune televizată, că grupul de interese format din oamenii de afaceri Dinu Patriciu, Peter Imre şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu se află în spatele campaniei de presă care a dus la demisia sa de la Palatul Cotroceni. Ea a susţinut că această campanie a fost o reacţie la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la grupurile de interese din jurul Guvernului. Fostul consilier de la Cotroceni l-a atacat pe premierul Tăriceanu, amintind de relaţia de afaceri şi de prietenie dintre acesta şi Dinu Patriciu. "L-a întrebat cineva pe Tăriceanu dacă a sunat la Parchet în ziua arestării lui Patriciu pentru a interveni în favoarea prietenului său?", s-a întrebat Udrea. În replică, Preşedinţia a respins speculaţiile potrivit cărora instituţia şi preşedintele Traian Băsescu ar fi implicaţi în dezvăluirile făcute de Udrea. "Administraţia Prezidenţială face un apel la mass-media să nu implice instituţia şi pe şeful statului în disputele interne ale partidelor", se arăta într-un comunicat al Preşedinţiei.

(Material de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici